„Lietuvių keliautojams Kreta – itin populiari atostogų kryptis. Nuostabia gamta, turtingu istoriniu paveldu ir antika alsuojančia architektūra apdovanota Kreta turi viską, apie ką įprastai svajoja keliautojai, tad nieko keisto – kartą čia apsilankiusieji dažnai sugrįžta ir vėl.

Net mažiausi salos miesteliai mena turtingą praeitį, o keliautojus paperka vietinių draugiškumas ir noras dalintis istorijomis apie salos gyvenimą – įvairiapusiška Kreta kaskart dovanoja kažką naujo ir neatrasto“, – pasakoja Simona Stulgytė, didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ produkto vadybininkė.

Įspūdingi tarpekliai natūralios gamtos mylėtojams

Aukštais kalnais, derlingais slėniais ir dieviško grožio paplūdimiais apdovanota Kreta tokia įvairi, kad tyrinėti ją galima, regis, amžinai. Jaukiais miesteliais, mažais kaimeliais ir kalnais vingiuojantys takai lydi prie įstabių pačios gamtos sukurtų dovanų – kiparisų miškų, figmedžiais ir migdolais apaugusių uolėtų šlaitų, čiurlenančių kalnų šaltinių.

Kiekvienas salos kampelis – savaip unikalus, kerintis naujomis spalvomis, garsais ir pojūčiais. Kreta tiesiog sukurta tobulai kontrastų dermei – stačiais uolų šlaitais apsupti tarpekliai lydi link mažučių smaragdinio vandens skalaujamų įlankėlių ir laukinių paplūdimių, kuriuos atrasite išklydę iš tradicinių maršrutų. Čia pat ir kanjonais tekančios upės, formuojančios įstabaus grožio krioklius, maitinančius derlingas pievas, nuklotas sirpstančiais vynuogynais ir alyvmedžių giraitėmis.

„Kretoje yra kone 100 skirtingų tarpeklių, tarp kurių bene daugiausiai dėmesio susilaukia Samarijos – vienas ilgiausių tarpeklių visoje Europoje. Kelionė pėsčiomis trunka maždaug 5 valandas, tačiau atsiveriantys vaizdai tikrai verti pastangų.

Norintiems atrasti Kretos kalnų grožį, verta skirti laiko 8 kilometrų ilgio Imbros tarpekliui ar pasivaikščioti Agiofarango tarpeklio taku, vedančiu link jaukioje įlankėlėje esančio laukinio paplūdimio, apsupto aukštų uolienų“, – pasakoja „Novaturo“ atstovė.

Kokybiškai pailsėti kviečiantys paplūdimiai

Paplūdimių mėgėjams verta savo akimis išvysti unikalų reginį – rausvo smėlio kopomis nusidažiusią Elafonisi paplūdimio pakrantę. Tūkstančiai į mažiausius dalelytes sutrupėjusių kriauklių sukuria akiai neįprastą reginį, kurio įspūdį dar labiau sustiprina seklus kone krištolo skaidrumo vanduo. Plati smėlio juosta, besidriekianti pakrante, veda tiesiai į laukinę salą, tad brisdami vandeniu pasieksite ją tiesiog pėsčiomis.

Netoli Elafonisi įsikūręs ir vienuolynas, kurio pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą – Auksinio laiptelio vienuolynas. Sakoma, kad žmogus, tame vienuolyne radęs auksinį laiptelį, taps šventuoju.

Elafonisis

Ieškantys kvapą gniaužiančių vaizdų turėtų užsukti ir Kretos vizitine kortele vadinamą Balos lagūną, priverčiančią aikčioti iš nuostabos net ir visko mačiusius keliautojus. Vandens žydrynė su joje persipynusiais girgždančio smėlio ruoželiais kuria nepaprastą natūralaus gamtos grožio pasaką.

„Kreta tuo ir nuostabi – joje veiklos ras tiek pasiilgę ekstremalių pramogų ir adrenalino, tiek norintys ramybės, tylos ir atokvėpio gamtos apsuptyje. Dauguma mūsų poilsiautojų, net ir mėgstančių pasyvų atpalaiduojantį poilsį, bent kelias dienas skiria pažintinėms ekskursijoms. Nuomotu automobiliu, viešuoju transportu ar taksi nesunkiai pasieksite lankytinas vietas, mat infrastruktūra saloje puikiai išvystyta. Žinoma, visuomet galima nuo pečių nusimesti kelionės organizavimo rūpesčius ir prisijungti prie „Novaturo“ organizuojamų ekskursijų, kurių metu profesionalūs gidai supažindins jus su pačiomis įspūdingiausiomis Kretos vietomis bei unikalia salos istorija“, – sako S. Stulgytė.

Nepamačius Knoso rūmų, išvykti iš šalies nevalia

Keliaudami po Kretą nebijokite išklysti iš turistinių kelių ir užsukti į vietinius kaimelius ir jaukius miestelius – salos gyventojai garsėja savo paslaugumu, tad pabendravę tikrai išgirsite ne vieną rekomendaciją, kur paskanauti gardžiausių kretietiškų patiekalų ir numalšinti troškulį.

Jei keliavimui po šalį daug laiko skirti neplanuojate, apsilankykite salos sostinėje Heraklione. Šis miestas – tikras istorijos lobynas, išsaugojęs senosios Mino civilizacijos pėdsakus.

Vos už kelių kilometrų nuo Herakliono centro – bene gausiausiai turistų lankomi Knoso rūmai, savo išsidėstymu primenantys labirintą. Kadaise rūmai buvo išties ištaigingi, net penkių aukštų, su daugiau nei 1400 freskomis išpuoštų menių ir kambarių. Pasak legendos, būtent čia gyveno mitologinė būtybė Minotauras – pusiau žmogus, pusiau jautis. Vietiniai gyventojai juokauja, kad būnant Kretoje neaplankyti šios mistinės vietos – bene didžiausia nuodėmė.

Pavažiavus kiek tolėliau, maždaug 60 kilometrų nuo Kretos sostinės, atsidursite dar viename istorijos lobyne – Festo miestas, kadaise buvęs Mino civilizacijos prekybos ir religijos centru, iki šių dienų išsaugojo įspūdingą rūmų kompleksą. Būtent čia archeologai atrado Festo diską – galimai šiuolaikinio kalendoriaus prototipą. Patys vietiniai gyventojai, o ir dalis po šalį keliaujančių turistų, Festo miesto kultūrinį paveldą vadina įstabiausiu Mino civilizacijos laikotarpio architektūros pavyzdžiu.

 Kreta

Geriausias laikas atostogoms – ruduo

Kretoje, kaip ir didžiojoje Graikijos dalyje, vyrauja Viduržemio jūros klimatas, tad vasarą klimatas čia iš tiesų karštas – termometrų stulpeliai šokteli ir iki 40 laipsnių karščio. Lietuviams keliautojams, nepratusiems prie ekstremalių karščių, kur kas mielesnis pavasario ar aksominio rudens sezonas, besitęsiantis iki spalio mėnesio pabaigos ir dovanojantis malonią 20-30 laipsnių šilumą. Anot „Novaturo“ atstovės, būtent šiuo metu geriausia keliauti į Kretą, jei norite pasimėgauti išties puikiu klimatu ir pasimėgauti visais Kretos teikiamais malonumais be milžiniškų turistų srautų.

„Kreta – didžiausia Graikijos sala su daugybe skirtingų viešbučių, tad kiekvienam tikrai pavyks išsirinkti geriausią variantą pagal individualius jo lūkesčius. Norintiems veiklų įvairovės, siūlome apsistoti išpuoselėtas teritorijas turinčiuose viešbučiuose, kuriuose įsikūrę SPA centrai ir įspūdingi vandens pramogų parkai, o besidairantiems privatumo ir ramybės rekomenduojame atkreipti dėmesį į atokiau įsikūrusius mažesnius, tačiau jaukius viešbučius. Kretos viešbučiai garsėja paslaugų kokybe ir šviežiu maistu, o mes patys kiekvieną sezoną atnaujiname viešbučių pasirinkimą, įtraukdami naujas apgyvendinimo vietas, kurių tarpe patrauklių pasiūlymų ras ir ieškantys prabangesnių atostogų, ir turintys ribotą biudžetą“, – sako „Novaturo“ atstovė.

Nors dėmesio vertų pasiūlymų keliaujantiems į Kretą dar galima rasti ir šiam rudeniui, atidėlioti atostogų planavimo neverta – išankstinių pardavimų metų keliautojams siūloma itin plati viešbučių bei skrydžių pasiūla, geriausios apmokėjimo sąlygos, patrauklios kainos ir kitos vertės.

„Kreta, kaip ir kitos Graikijos salos, itin populiarios ne tik lietuvių tarpe, tad neretai paklausių viešbučių kambariai labai greitai rezervuojami. Tad kitų metų pavasario ar vasaros atostogas šioje šalyje rekomenduočiau pradėti planuoti jau dabar“, – pataria „Novaturo“ atstovė S. Stulgytė.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją