„Populiariausios žiemos sezono kryptys Europoje gruodį yra Egiptas, Tenerifė, Madeira bei slidinėjimo kelionės Europos pietuose: Italijoje, Prancūzijoje ir Andoroje, – sako „Novaturo“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis, – Žmonės dažniausiai renkasi savaitės trukmės atostogas, kurias nori praleisti kalėdiškai pasipuošusiuose Europos miestuose arba ilgesnės trukmės – 10-14 dienų – poilsį egzotinių šalių kurortuose. Jį derina prie šventinių nedarbo dienų. Tuo tarpu Naujųjų metų sutikimui renkasi ir savaitgalio išvykas“.

Paskutinės minutės pasiūlymų laukti neverta

„Natūralu, kad esant dabartinei pasaulinei situacijai bei veikiant bendrai infliacijai, kilo ir kelionių kainos. Tačiau jų augimas nesumažino kelionių paklausos, priešingai, žmonės aktyviai domisi kelionių pasiūlymais ir jau planuoja būsimas žiemos atostogas kartu su šeimomis. Artimiausiems mėnesiams į priekį rezervacijų skaičius sparčiai auga, o laisvų vietų mažėja, todėl laukti „paskutinės minutės“ pasiūlymų neverta. Tą puikiai parodė ir šios vasaros patirtis, kuomet sezono įkarštyje populiariausi viešbučiai buvo visiškai užpildyti, o pasiūlos rinkoje tiesiog trūko“, – atkreipia dėmesį K. Jarmalis.

Šiuo metu perkamiausia žiemos sezono atostogų kryptis – poilsinės kelionės į Egiptą bei ten lietuvių pamėgtus Hurgados ir Šarm el Šeicho kurortus. Kelionės kaina į Egiptą prasideda nuo 450 eurų su „viskas įskaičiuota“ penkių nakvynių poilsiui. Atostogos Tenerifėje kainuoja nuo 799 eurų, Madeiroje – nuo 585 eurų.

Žiemos sezonu labai populiarios ir slidinėjimo kryptys – kurortai Italijos ir Prancūzijos Alpėse, taip pat Andoroje. Kelionių paketai minėtuose slidinėjimo kurortuose kainuoja nuo 570–670 eurų. Planuojantys slidinėjimo atostogas sausio ir vasario mėnesiais turėtų suskubti, nes vietų šiam laikotarpiui sparčiai mažėja.

Kazimieras Jarmalis

Šiemet, pasak kelionių organizatoriaus, taip pat auga susidomėjimas egzotinėmis kryptimis. Keliautojai renkasi Dubajų, Tailandą, Balį, Šri Lanką, Seišelių salas, Mauricijų, Kubą, Meksiką, Tanzaniją, Dominikos Respubliką ir Zanzibarą. Kainos į šias egzotiškas kryptis prasideda nuo 800 eurų.“

„Šiuo metu pigiausia pažintinė kelionė – Naujieji metai Gdanske. Vienos nakvynės išvykos kaina siekia 438 Eur asmeniui. Jeigu kalbėtume apie poilsines keliones, tai šventiniu metu pigiausia rinktis Egipto kryptį, kurioje septynių nakvynių poilsis per Kalėdas kainuoja 650 Eur asmeniui“, – sako K. Jarmalis.

Naujiems metams – Europos sostinės, šeimoms su vaikais – Laplandija

„Šiais metais keliautojams siūlome Naujuosius metus sutikti ir visiems ateinantiems metams įspūdžių pasisemti populiariuose Europos miestuose: Paryžiuje, Veronoje, Berlyne, Romoje, Gdanske, Zalzburge, Vienoje, Krokuvoje. Gruodžio bei sausio mėnesiais keliautojams
siūlome ir ypatingai šeimų pamėgtą pažintinę kelionę į Kalėdų senelio gimtinę – Laplandiją“, – pasakoja kelionių organizatorius.

Laplandija, pasak pašnekovo, keliautojus vilioja ne tik ekskursijomis po Kalėdų senelio rezidenciją ar nykštukų dirbtuves, bet ir daugybe kitų pramogų. Keliautojai čia atvyksta dėl įspūdingos gamtos su danguje šokančiomis Šiaurės pašvaistėmis, miškų masyvų ir vaizdingų slidinėjimo trasų kalnuose. Laplandijoje gausu pramogų visai šeimai – galima ne tik aplankyti Kalėdų senelio namus Rovaniemi miestelyje, bet ir pasivažinėti elnių ar šunų traukiamomis rogėmis, užsukti į ledo pilį. Suaugę gali išbandyti ekstremalų sniegomobilių safarį, aktyvias žiemos sporto šakas ar pasivaikščiojimus ledo tuneliuose“.

3 žingsniai, norintiems susitaupyti svajonių atostogoms

„Atostogos pirmiausia turi atitikti mūsų finansines galimybes: reikėtų įsivertinti, kokias atostogas galime sau leisti ir kiek pinigų paprastai joms išleidžiame. Tai nėra sudėtinga apskaičiuoti, prisiminus kelerių pastarųjų metų atostogas bei jų metu patirtas išlaidas. Tuomet tampa aišku, kokią sumą būsimoms atostogoms turime sutaupyti iš anksto ir kokios turėtų būti mėnesio įmokos, kad tiek, kiek norime sukauptume. Tokiu būdu net ir gaudami mažesnes pajamas, tačiau nuolat atsidėdami po tam tikrą sumą, galime turėti savo svajonių atostogas ir tuo metu leisti sau daugiau neiįprastai“, – sako Sigita Strockytė-Varnė, „SEB“ bankoasmeninių finansų ekspertė.

Tadtaupant atostogoms, pasak finansų ekspertės, yra esminiai žingsniai: pirma, išanalizuoti praėjusių metų išlaidas, antra, susikurti atskirą sąskaitą ir joje kaupti pinigus, trečia, kas mėnesį atidėtireikiamą dalį pinigų.

Skirkite iki 5 proc. savo pajamų kas mėnesį

„Kokią sumą galima sutaupyti atostogoms, vienareikšmiškai atsakyti sunku, nes viskas priklauso nuo šeimos galimybių, nuoseklumo ir disciplinos: kiek pavyks laikytis kartu sutarto plano. Skiriant iki 5 proc. savo pajamų kas mėnesį, galima sutaupyti pakankamą sumą pinigų atostogoms. Turėti atskirą sąskaitą šiam tikslui yra būtina, taip niekada nesumaišysite ir nekils pagundos pinigus išleisti kitoms pramogoms“, – pataria S. Strockytė-Varnė.

Svarbi taisyklė, pasak finansų ekspertės, yra pinigus atidėti vos gavus pajamas, pirmiausia nepamiršti susimokėti sau, savo ateities kelionei. Beto, kiekvieną mėnesį kaupiant atostogoms, galime leisti sau būti spontaniškais, kai, pavyzdžiui, randame pigius lėktuvo bilietus ar kelionės pasiūlymą. Tokiu atveju galima nesunkiai juos įsigyti, nes turite sukaupę pinigų ir taip neišbalansuojate savo šeimos biudžeto. Spontaniškos atostogos neturint sukaupto rezervo dažnai yra rizikingos, nes grįžus po jų gali tekti dar ilgai kontroliuoti savo išlaidas.

Sigita Strockytė-Varnė

Paieškokite alternatyvių būdų, kaip pailsėti

Paklausus,galbūt šiandien, kuomet kainos vis kyla aukštyn, nėra pats tinkamiausias metas kelionėms, S. Strockytė-Varnė sako, kadkelionių metu sukauptos patirtys yra ypatingos, jų metu pailsime,įgauname jėgų, įkvėpimo ateinantiems darbams. Todėl atsakingai planuojant, kaupiant atostogoms, nėra blogo laiko į jas vykti, jeiturime tam sukaupę pinigų.

„Tačiau jei keliaujame iš skolintų pinigų, neįvertinę savo finansinės situacijos, tokios kelionės gali būti pavojingos, nes grįžusilgai gali tekti tvarkytis su finansinėmis pasekmėmis. Todėl, kol neturite sukauptos ir atostogoms skirtos sumos, pravartu ieškoti kitų būdų, kaip pailsėti. Pavyzdžiui, rinktis žygius, pigesnes pramogas, kurios nekainuos tiek kiek kelionės svetur, bet leis pailsėti“, – pataria finansų ekspertė.