Dėmesys klimato kaitai ir patarimai keliautojams

„JT klimato kaitos konferencija yra didelės apimties renginys, sutraukiantis daugybę dalyvių bei delegacijų iš viso pasaulio. Šiemet ši konferencija vyks populiariausioje žiemos sezono atostogų kryptyje Egipte, Šarm aš Šeiche. Norime atkreipti keliautojų dėmesį, kurie klimato kaitos konferencijos laikotarpiu savo atostogas planuoja būtent Šarm aš Šeiche, suskubti kadangi viešbučių pasiūla šiame kurorte jau dabar smarkiai ribota. Keliautojai turėtų nenustebti, jei kelionių agentai šiuo laikotarpiu labiau siūlys atostogas rinktis kitame Egipto kurorte – Hurgadoje. Dar viena alternatyva, kurią verta apsvarstyti – šiuo laikotarpiu saulėtoms atostogoms rinktis Tenerifės arba Madeiros salas",– sako „Novaturo" pardavimų direktorius Baltijos šalims Albert Zinevič.

Geriausi dalykai, kuriuos galima nuveikti Hurgadoje

Hurgada yra viena iš dviejų pagrindinių turistų traukos vietų Raudonosios jūros pakrantėje. Čia rasite prabangius pajūrio kurortus, skirtus tiek poroms, tiek šeimoms su vaikais, norinčioms pabėgti nuo artėjančios žiemos darganos. Būnant Hurgadoje galite pasirinkti, ar norite praleisti saulėtas atostogas ilsėdamiesi prie jūros, ar už prieinamą kainą leistis nepamirštamus įspūdžius dovanojančias ekskursijas po Egipto apylinkes.

Pasak „Novaturo" atstovės užsienyje Vitos Kaušaitės, šiuo metu Hurgadoje keliautojų daugėja, išsiilgę šilumos žmonės keliauja gaudyti saulės spindulių prie Raudonosios jūros. „Būnant Hurgadoje verta pasimėgauti Raudonosios jūros povandeniniu pasauliu, kuris yra stulbinantis. Hurgada skiriasi nuo Šarm aš Šeicho tuo, kad joje galima pamatyti ir patirti daugiau vietinio Egipto gyvenimo, kuris keliautojams palieka itin didelį įspūdį, todėl patariu nebijoti išeiti iš viešbučio zonos pasivaikščioti ir patyrinėti arba pasiimti apžvalginę ekskursiją po šį kurortą" , – pataria atstovė užsienyje.

 Sharm El Sheikh

„Tie, kas nepatingi išvykti iš viešbučio teritorijos, lieka sužavėti išvykę į tolimesnes istorines keliones, pavyzdžiui, Kairą arba Luksorą, kuriame galima pamatyti senovės egiptiečių paveldą. Ypač populiari vienos dienos kelionė autobusu į senovės Egipto sostinę Luksorą, kuriame įspūdingos šventyklos ir obeliskai primena didingus faraonų laikus. Dalis kelio nuo Hurgados iki Luksoro eina per provinciją, tad galima pamatyti dar daugiau vietinio egiptiečių gyvenimo, o pačiame Luksore išlikęs Egipto senovės paveldas keliautojams palieka neišdildomą įspūdį", – sako V. Kaušaitė.

Ji taip pat rekomenduoja susipažinti ir su kultūrine Hurgados puse. Nors pastaraisiais dešimtmečiais miesto veidas labai pasikeitė, centre vis dar išliko tradicinė egiptietiška atmosfera ir keletas įdomių turgaviečių. Viena tokių – El Dahar, kur galima įsigyti vietinių suvenyrų. Be to, ekskursija po naująją prieplauką leidžiantis saulei yra dar vienas iš įdomiausių dalykų, kuriuos galima nuveikti Hurgadoje.

Pasak V. Kaušaitės, ilsintis Hurgadoje, verta aplankyti ir Giftūno salas. Tai dvi seseriškos salos, esančios vos už kelių kilometrų nuo kranto, o jų kraštovaizdis primena dykumą, iš visų pusių apsuptą turkio spalvos vandens. Hurgadoje taip pat veikia dešimtys nardymo centrų, tad ieškantys veiklos gali susipažinti su įspūdingu povandeniniu pasauliu. Beveik visi centrai rengia kasdienes keliones, kurių metu daugiausia dėmesio skiriama nardymams aplink Giftūno salas. Šiame kurorte retai pasitaiko stiprių srovių, o seklumoje gausu gyvybės, todėl tai viena geriausių vietų nardymui pasaulyje.

Ką dar verta pamatyti ir nuveikti Egipte?

Egiptas dar kitaip vadinamas „civilizacijų lopšiu", nes per tūkstantmečius jo teritorijoje telkėsi įvairios kultūros. Šalis pasaulyje išgarsėjo kaip stebuklinga faraonų ir piramidžių šalis, kuri keliautojų nepalieka abejingų: tiek mėgstantys ilsėtis Raudonosios jūros pakrantėse, tiek ieškantys nepakartojamų nuotykių ar atradimų istorinėse šventyklose būna nustebinti didingų statinių, puikiai išlikusių iki šių dienų. Egiptas gali pasigirti daugiau nei 120 piramidžių, išsidėsčiusių visoje šalyje, o kur dar gamtos stebuklai ir šventyklos – viską apkeliauti per vienas atostogas tiesiog neįmanoma. Todėl „Novaturo" kelionių ekspertai rekomenduoja aplankyti TOP5 įspūdingiausias vietas:

  1. Kruizas Nilu


Atostogas Egipto kurortuose galima išmainyti ir į visai kitokią patirtį – leistis į pažintinį kruizą Nilo upe, kasdien aplankant ir pamatant skirtingas Egipto garsenybes. Kruizinis turas nuplukdys į šalies sostinę Kairą, kuriame galima pamatyti įspūdingas Gizos piramides, užsukti į didžiausią artimųjų rytų turgų Khan al Khallili – islamiškojo Kairo dalį, įsikūrusią mečečių ir minaretų šešėlyje. Keliautojai, plaukiantys kruizu taip pat aplanko Aleksandro Makedoniečio įkurtą miestą Aleksandriją, svarbų turizmo centrą ir piečiausią miestą Egipte Asuaną, Tėbų palikimą sukaupusį Luksorą ir kitas svarbias vietas. O ir pati kelionė laivu suteiks visas galimybes atsipalaiduoti: laivo kambariuose galima rasti visus patogumus, tiekiamas maitinimas, vakarais vyksta įvairios programos, keliautojus džiugina baseinas bei deginimosi gultai, gėrimų baras, masažo paslaugos.

2. Luksoro šventykla

 Luksoras

Vienas gražiausių Egipto istorinių miestų Luksoras – dar kitaip vadinamas „muziejumi po atviru dangumi" yra viena iš kruizo Nilu stotelių, kurioje stovi vėjo dievui Amonui skirta Senovės Egipto naujosios karalystės laikotarpio šventykla, esanti Tėbuose. Šventykla miesto pietinėje dalyje pradėta statyti faraono Amenchotepo III ir užbaigta Tutanchamono bei Horemhebo laikais. Tai viena geriausiai išsilaikiusių šventyklų, kuriai apie 3 500 metų.

3. Hačepsutos šventykla

Garsioji Hačepsuta – pirmoji ir ilgiausiai valdžiusi Senovės Egipto faraonė moteris, šaliai vadovavusi daugiau nei 20 metų. Ji laikoma viena sėkmingiausių to laikmečio faraonų. Įdomu tai, kad faraonė nesielgė kaip kitos to laikmečio moterys: tapusi valdove ji rengdavosi vyriškais drabužiais, net dėvėdavo netikrą barzdą, pasirašydavo savo vardą nuimdama moterišką galūnę. Karalienės pagrindinis patarėjas, architektas Senemutas faraonei pastatė įspūdingą šventyklą, iš kurios atsiveria Nilas ir žaliuojantis senųjų Tėbų slėnis, dabar vadinamas Luksoru. Nepaprasta šventykla, kurioje rasti Hačepsutos palaikai identifikuoti tik 2007 m., tapo didingo jos gyvenimo atspindžiu.

 Šarm aš Šeichas

4. Kairo bokštas

Kultūrinė patirtis Egipte gali vykti ir per maistą bei nepamirštamus įspūdžius. Tokia patirtimi tampa apsilankymas Kairo bokšte – aukščiausiame Egipto pastate. Ši bokštą suprojektavo egiptiečių architektas Naoum Chebib, o jo statyba truko penkerius metus, nuo 1956 iki 1961 metų. Iš net 187 metrų aukščio siekiančio Kairo bokšto atsiveria nuostabi Egipto sostinės panorama. Į apskritą bokšto apžvalgos aikštelę patartina pakilti vėlyvą rytą arba vėlyvą popietę, kuomet atsiveria ryškiausi miesto vaizdai. Bokšto viršuje galima rasti restoraną, kuris sukasi aplink pagrindinę bokšto ašį, o jame – paragauti prancūziškos ir europietiškos virtuvės patiekalų.

 Mėlynoji duobė

5. Džosero piramidė

Be abejonių, besilankant Egipte tiesiog būtina aplankyti piramides. Norintiems pamatyti vieną labiausiai išskirtinių statinių, rekomenduojama aplankyti faraono Džosero laiptuotąją piramidę – pirmąją piramidę ir seniausią pasaulyje akmeninį statinį. Pernai po ilgos rekonstrukcijos piramidė vėl atsivėrė lankytojams. Džosero piramidė, kurios architektas buvo garsusis Imhotepas, tapo dideliu žmogaus šuoliu architektūros ir inžinerijos istorijoje. Statinio aukštis siekia net 62 m, o jos centre yra didžiulė 28 m gylio ir 7 m pločio laidojimo šachta. Tai neabejotinai buvo aukščiausias to meto statinys. Be to, netoli yra ir kita paslaptinga vieta „Serapeum of Saqqara" – egiptiečių Apis kulto bulių laidojimo vieta. Buvo tikima, kad buliai yra dievo Ptah įsikūnijimas ir po mirties tampa nemirtingi.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją