Sala, kuri vilioja šiluma

„Novaturo“ atstovė užsienyje Silvija Bisigirskytė sako, kad tai sala, kurioje visuomet laukia daug įspūdingų gamtos vaizdų.

„Keliauti į Madeirą nuostabu kiekvienu metų laiku, mat visi jie labai skirtingi. Gamta – gražiausias meno kūrinys ir kiekvienu metų laiku atrodo vis kitaip. Žinoma, vasarą temperatūra bus šiek tiek aukštesnė. Šią vasarą išskirtinai buvo virš 30 laipsnių liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Įprastai, sakyčiau, 8 mėnesius per metus temperatūra būna 26–28 laipsniai. Teko žiūrėti prognozes, tai šiandien – 24 dieną, 19 naktį ir vakare. Taigi Kalėdos – puikus metas keliauti. Madeira labai pasipuošia ir kartu dar galima pasišildyti“, – pasakoja S. Bisigirskytė.

Silvija Bisigirskytė

Į Madeiros salą turistai keliauja iš viso pasaulio. Kodėl ši nedidelė sala tokia populiari?

„Pirmiausia, turbūt, gamta. Nuostabi gamta, pati sala nėra didelė, todėl ją patogu apvažiuoti, be galo geri keliai. Per dieną galima pamatyti įvairiausių vaizdų – nuo pusiau dykumos iki labai žalių ir tankių miškų, daugybės krioklių. Galima leistis į įvairiausius nuotykius. Be to, sala turi puikų didžiulių viešbučių asortimentą, mažų butikų – tiesiog daug įvairumo. Sakyčiau, Madeira traukia įvairumu ir skirtingo poilsio mėgėjai gali atrasti savo kampelį“, – vardija pašnekovė.

Madeira gausiai dovanoja potyrių visiems

Neseniai iš salos grįžusi bendrovės komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė neslepia, kad įspūdžių ten patiriama išties daug.

„Madeiroje gali patirti istorinį, kultūrinį gyvenimą sostinėje Funšalyje, gali pamatyti ir nuostabių gamtos vaizdų keliaudamas po salą. Nežinau žmonių, kurie atvykę į salą po ją nekeliauja. Gausu gastronominių patirčių. Draugiški žmonės, kurie labai noriai dalinasi istorijomis apie Madeirą. Ten gali veikti tai, ką nori, – vardija M. Bielinytė. – Daug kas kalba, kad Madeira puikiai pritaikyta aktyvaus laisvalaikio mėgėjams, bet iš tiesų laiką galima leisti taip, kaip žmogus pageidauja. Galiu pasakyti, kad grįžus iš Madeiros norisi iš karto planuoti antrą kelionę ten.“
Miglė Bielinytė

Puikiai išvystytas transportas

Vienoje vietoje atostogauti nelinkusiems žmonėms Madeira puikiai pritaikyta. Anot M. Bielinytės, galima keliauti tiek pėsčiomis, tiek viešuoju, tiek nuomotu ar savo transportu.

„Sala nėra didelė – apie 740 kvadratinių kilometrų, ją apkeliauti įmanoma per savaitę, nors šiaip patarčiau tam skirti dvi savaites, jei tik yra galimybių. Transporto priemonių pasirinkimas labai įvairus.

Rekomenduočiau net tokį pamiksavimą, kad kelionė būtų įdomesnė, – leistis į ekskursijas, kurių dalį galite susiplanuoti dar būdami Lietuvoje. Ir mes siūlome gausybę ekskursijų: nereikės dėl nieko sukti galvos – nei dėl gido, nei dėl transporto, nei dėl maisto. Jei norisi lanksčiau, galima išsinuomoti automobilį – tai labai populiari transporto priemonė, – pasakoja pašnekovė. – Turėjome įdomią patirtį, kai vieną dieną rytinę salos dalį apvažiavome visureigiais automobiliais. Patogus ir viešasis transportas, pavyzdžiui, netoli Funšalio esamoms vietoms lankyti. Ir, aišku, pėsčiomis.“

M. Bielinytė rekomenduoja skirti laiko pasivaikščioti po kalnus, kur laukia lietuviams neįprasta gamta ir galimybė apžvelgti salą pro ją lengvai dengiančius debesis.


Pavasariškai šilti, tačiau sunkiai nuspėjami orai

Ruošiantis kelionei pirmą kartą, rekomenduojama pasiimti ne tik patogius batus ir trumpų suknelių ar vasarai skirtų marškinėlių.

„Madeira – permaininga sala. Neseniai girdėjau palyginimą, kad Madeira yra kaip kalnai – vieną akimirką šviečia saulė, o kitą staiga gali prapliupti lietus. Mums labai pasisekė su oru. Buvome lapkričio viduryje ir patekome į visišką vasarą. Aišku, reikia turėti omenyje, kad salos orai permainingi, ji apsupta Atlanto vandenyno, ir tai tikrai daro įtaką. Jei keliaujate keletui savaičių, neprisiplanuokite, ką veiksite, nuspręskite tą dieną pagal orus ir nuotaiką. Kažkiek, žinoma, verta pasiplanuoti, tačiau būkite lankstūs“, – pašnekovė rekomenduoja nepamiršti ir galimo lietaus.
Keliones organizuojančios įmonės atstovė pastebi, kad daug keliautojų apsigyvena sostinėje.
„Įdomu tai, kad pats Funšalis suplanuotas tarsi amfiteatras – arba lipi į viršų, arba leidiesi žemyn. Mes gyvenome tame amfiteatro viršuje, kur atsivėrė nuostabi panorama ir visas miestas, bet po vakarienės reikėdavo palypėti į kalną. Mums tai buvo privalumas, bet taip atrodyti gali ne visiems. Taigi dėl viešbučio galėtų patarti kelionių organizatorius. Beje, prieš kelionę reikėtų pasirinkti įvairių patarimų“, – sako M. Bielinytė.

Per porą metų puikiai pažinusi salą S. Bisigirskytė rekomenduoja keliautojams pasikliauti kelionių organizatorių patirtimi ir žiniomis.

„Vietų yra labai gražių, – pasitikėkite savo kelionių organizatoriumi, pasitikėkite atstovu, kuris Jus pasitinka ir Jums suteikia informaciją. Jie tikrai žino labai daug ir suteiks Jums galimybę pamatyti įvairių kampelių. Žinoma, keliaukite į kalnus, eikite Pico do Arieiro, Pico da Torre keliu, kur pamatysite Madeirą, būdami virš debesų, nukeliaukite į Levadą, žinoma, Funšalyje pasigrožėkite daugiau nei 500 metų architektūra ir pasivaikščiokite mažomis gatvelėmis. Nuvažiuokite į šiaurę, pasimaudykite, kur yra juodojo smėlio paplūdimių. Kas nori nuotykių, galima ir kanjoningu užsiimti, paraglaidinimu [skrydis parasparniu – Delfi patikslinimas] ar pažvejoti Atlanto vandenyne“, – vardija pašnekovė.