Lietuvoje pradėjus švelninti karantiną lankytojų antplūdžiams ruošiasi šalies gamtą prižiūrintys specialistai. Nors karantino metu gyventojai ir toliau lankėsi pažintiniuose takuose, visgi lankytojų centrai, ekspozicijos, kai kurie apžvalgos bokštai buvo visiškai užverti namus palikusiems gyventojams. Tačiau viskas keičiasi, gyvenimas pradeda grįžti į buvusias vėžes.

Tiki, kad žmonės ieškos pušynų

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regiono parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas pasakojo, kad praėjusią savaitę kaip tik buvo ruošiamasi, kaip bus atidaryti lankytojų centrai ir turimos ekspozicijos.

„Tai, kad žmonių padaugėjo, pastebėjome jau per karantiną. Kaip tik galvojame, ką darysime su lankytojų centrais ir muziejais. Kaip tik turime parengę naują ekspoziciją Bitininkų muziejuje. Kaip tik šiuo metu svarstome, kaip užtikrinti dezinfekavimo ir saugos priemones“, – kalbėjo jis.

Kadangi šiame nacionaliniame parke nemažai pušynų, G. Kukanauskas tiki, kad dėl pušų teigiamo poveikio sveikatai pasibaigus karantinui miškai sulauks dar gausesnio kiekio lankytojų.

„Tikime, kad pažintiniuose takuose žmonės bus sąmoningi ir laikysis saugumo reikalavimų“, – vylėsi jis.

Viso karantino metu Aukštaitijos nacionaliniame parke buvo iškabinta informacija apie tai, kad lankytinose vietose nerekomenduojama lankytis, tačiau griežtai į gamtą atvykę žmonės nebuvo vejami iš miškų. Gyventojai, kuriuos stebėjo parko darbuotojai, laikydavosi atstumo ir saugojo savo sveikatą.

Pašnekovas planuoja, kad šią vasarą nacionalinis parkas sulauks daugiau lankytojų, todėl kartu ir atsiprašo dėl nepatogumų, kurių gali kilti: šiuo metu pradedami įrenginėti nauja informacinė sistema, vyksta kai kurių pažintinių takų atnaujinimas.

Aukštaitijos nacionalinis parkas

„Kadangi naujai žymimi kai kurie maršrutai, tai laikinai gali ir nebūti kai kurių rodyklių, bet tai darome dėl lankytojų patogumo ir kokybės“, – teigė jis.

Pasak G. Kukanausko, didesnių klientų srautų šią vasarą tikisi ir Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje ir jo apylinkėse verslaujantys gyventojai. Kai kurios kavinės, kadangi jau galima veiklą vykdyti lauko kavinėse, planuoja pradėti veiklą nuo gegužės.

„Kiekvienais metais su vietos verslu darome turizmo forumą, kur apsitariame, kaip dirbsime sezoną, tai šiemet dėl karantino dar neturėjome šios galimybės, bet tikrai galvojame, kad atsižvelgiant į tai, kad kelionės į užsienį nebus leidžiamos arba nebus labai populiarios, tai, manome, kad žmonių bus nemažai“, – komentavo pašnekovas.

Karantino metu užplūdo į gamtą

Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis pasakojo, kad ir karantino metu apžvalgos bokštai nebuvo uždaryti. Kadangi jie mažiukai, lankytojai galėjo į juos kopti laikydamiesi visų saugumo reikalavimų ir atstumų.

Ekspozicijos, kurios įrengtos uždarose patalpose, atidarytos jau praėjusią savaitę, tačiau su labai ribotomis apsilankymo galimybėmis – ne daugiau kaip du asmenys vienu metu.

„Suteiksime galimybes apžiūrėti ekspozicijas, naudojantis audio gidais“, – pridėjo jis.

Pasak pašnekovo, kol kas mokamų ekskursijų su gidais organizuoti nežadama. Tai bus ateities sprendimai, kurie priklausys nuo Vyriausybės rekomendacijų ir to, kaip keisis situacija.

R. Lydis pastebėjo, kad karantino metu nacionalinio parko gamtos objektuose lankėsi daug daugiau žmonių nei įprastais metais.

Platelių ežero apžvalgos aikštelė (Žemaitijos nacionalinis parkas)

„Sunku pasakyti, kiek daugiau, bet, manau, iki dviejų kartų tikrai daugiau. Žinoma, patys takuose lankytojų neskaičiavome. Turime skaičiuotuvą apžvalgos aikštelėje, bet ten žmonių skaičius buvo ribotas dėl karantino priežasčių. Pasižiūrėsime tikslesnę statistiką šiek tiek vėliau. Tačiau vizualiai vertinant, žmonių, ypač miškuose, buvo daugiau ir žmonės labiau lankėsi ne turizmui pritaikytose vietose“, – kalbėjo jis.

Žemaitijos nacionalinio parko vadovas abejoja, ar po karantino labai padidės lankytojų skaičius ekspozicijose, nes jose įvedami ribojimai ir dėl darbuotojų, ir dėl pačių lankytojų saugumo. Tačiau tai nereiškia, kad didesni lankytojų srautai neužplūs gamtos lankytinų objektų.

Iš ekspozicijų šiame parke lankomiausia yra Šaltojo karo ekspozicija. Daugiausiai žmonių sutraukiantis objektas gamtoje – dviračių takas aplink Platelių ežerą ir Šeirės pažintinis takas.

„Šiemet matome tendenciją, kad labiau nutolę takai daugiau populiarumo turės“, – svarstė jis.

Buvo nepaisančių ženklų

Ventės rago ornitologijos stoties vadovas Vytautas Jusys pasakojo, kad stoties muziejus atidarytas jau praėjusį pirmadienį. Tačiau pirmą dieną muziejų aplankė vos trys žmonės – vyras su dviem vaikais.

„Ventės ragas per savaitgalį sulaukdavo po 500 žmonių. Kai prasidėjo karantinas, žmonės vis vien savaitgaliais atvažiuodavo. Muziejus buvo uždarytas, teritoriją buvome uždarę, apjuosę juosta, bet žmonės neklausė, lįsdavo pro juostas ir eidavo į teritoriją“, – pasakojo pašnekovas.

Žinoma, įspėjimų nepaisiusių buvo tik dalis. Kiti, paskaitę užrašą, kad teritorija uždaryta, apsisukdavo ir išvažiuodavo.

Atidarius muziejų Ventės rage esantis švyturys vis dar buvo uždarytas lankytojams, kadangi į jo viršų patekti galima siaurais laiptais, o tai gali būti nesaugu esant dabartinėms sąlygoms.

V. Jusys skaičiavo, kad įprastai balandžio mėnesį Ventės ragas sulaukdavo apie 1 tūkst. lankytojų vien muziejuje. Šiemet skaičiai – liūdni.

„Pagrindinės mūsų ekskursijos būdavo su moksleiviais gegužės, birželio mėnesiais. Bet gal žmonės dabar po užsienius tiek nebevažiuos, tai čia užsuks. O moksleivių tikriausiai iki rugsėjo nesulauksime čia“, – svarstė jis.

Nors lankytojų gausa šį pavasarį Ventės ragas pasigirti negalės, tačiau stoties darbuotojai vykdė ir savo įprastinę veiklą – paukščių žiedavimą. V. Jusys džiaugėsi, kad iki balandžio paskutinės savaitės Ventės rago ornitologijos stotyje buvo pagauta net 13 tūkst. paukščių, tai yra ilgų metų rekordas.

Turėjo laiko pasirūpinti objektais

Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius pasakojo, kad buvo pasiruošęs su kolegomis iki karantino pabaigos lankytojų centrus laikyti uždarytus. Tačiau pradėjus švelninti sąlygas ir gavus leidimus, galvojama dezinfekavus ir pasirūpinus saugumo priemonėmis juos atverti šį antradienį.

„Apsauginiai skydeliai darbuotojams, linijos nubraižytos saugiai laukti eilėje, galimybės darbuotojams atsiskaitymus priimti kortelėmis. Šias priemones pasiruošus turėtume atsidaryti“, – kalbėjo pašnekovas.

Karantino metu Dzūkijos nacionaliniame parke esančiuose apžvalgos bokštuose buvo iškabinta informacija, kad gyventojai jais nesinaudotų dėl savo saugumo.

„Bet žiūrime į viską pagal situaciją, nes viskas labai greitai keičiasi. Kol buvo nurodymas neatidaryti lankytojų centrų, teikėme informaciją telefonu, interneto puslapyje, socialiniuose tinkluose“, – teigė jis.

E. Gudelevičius prasitarė, kad šiemet planuoja lankytojų antplūdį saugomose teritorijose ir parko lankytinuose objektuose.

„Žinoma, į lankytojų centrus gal tiek daug žmonių ir neužsuks, bet gamtoje turėtų būti masiškai lankytojų“, – spėjo jis.

Karantino metu, kol nevyko organizuotos ekskursijos, parko darbuotojai turėjo laiko pasirūpinti jau esančiais objektais, informacinėmis lentelėmis ir kita infrastruktūra: „Stengėmės išnaudoti tą laiką. Prieš karantiną buvo užsakyta festivalių, didelių ekskursijų numatyta, kai viso to neliko, intensyviai visi dirbo teritorijoje. Kadangi mažiau lankytojų, daugiau dėmesio galėjome skirti pačiai teritorijai: trasų žymėjimams, peržymėjimams, dažymams, informacijos atnaujinimui“.

Nors lankytojų centrai ir bus atverti gyventojams jau artimiausiu metu, nacionalinio parko direktorius kol kas neplanuoja, kada bus atnaujintos ir ekskursijos grupėms su gidu. Tam, pasak jo, reikia palaukti saugesnio meto.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)