Drožybos menu jau apie 20 metų užsiimantis vyras prisijungė prie DELFI konkurso „Darau pats“ ir dalinasi savo istorija.

„Vieną dieną pas mane užsuko vieno muziejaus direktorius ir sako, kad reikėtų restauruoti kryžių. Aš jam sakau, kad suręsti galėčiau, su medžiu dirbu, bet direktorius pridėjo, kad kryžiui reikėtų keletą skulptūrų išdrožti, o aš to nedariau. Kai pasakė, kad užsakymo kaina 1000 litų, nusprendžiau imtis darbo“, – prisiminė ilgus metus staliumi dirbęs vyras.

Vis dėlto, dabar atsigręžęs į praeitį, G. Jėčys prisimena, kad polinkis drožybai jį sekė jau nuo vaikystės: „Pamenu, dar močiutė į kelnes buvo įsiuvusi kišenę, kad turėčiau, kur peiliuką nešiotis. Matyt, tik reikėjo sąlygų, kad tai taptų mano darbu, poilsiu ir visu gyvenimu“.

Kai kryžius restauracijai atkeliavo į vyro dirbtuves, jis suprato, kad tai liaudies meno knygose aprašytas darbas. Jį sudarė keturios koplytėlės ir 11 skulptūrų.


„Visos skulptūrėlės buvo pasirašytos Antano Krištopaičio. Būtent iš jo darbų ir mokiausi, nes dalį reikėjo išdrožti iš naujo. Todėl išėjo taip, kad perėmiau jo drožimo stilių. Man jis labai patiko – paprastas, efektyvus ir gražus“, – kalbėjo pašnekovas.

Po pirmųjų savo išdrožtų darbų G. Jėčys pajautė, kad jam visai neblogai sekėsi.

„Vis dėlto, kai parodžiau savo darbą kolegai, senam drožėjui, jis pasakė, kad man dar drožti ir drožti“, – toliau savo istoriją pasakojo nagingasis lietuvis.

Dar kartą kritiškai į savo darbą pažvelgęs vyras nusprendė nesustoti ir toliau dirbti bei tobulėti.

Šiuo metu konkurso dalyvis ir užsiima tik tautodaile, drožia rankomis, bet kartu panaudodamas ir naujausias technologijas gamina ir kitus medžio dirbinius. Vyro gyvenime svarbus pokytis, kuris pastūmė jį į tautodailę, nutiko per paskutinę krizę.

„Mano pagrindiniu darbu tai tapo po krizės, kai mane paliko ant ledo, netekau darbo ir savų darbininkų. Tada teko kažko imtis ir pradėjau kurti ir drožinėti“, – atviravo menininkas.

DELFI konkurse „Darau pats“ vyras dalyvauja su savo drožiniu pašto dėžute. G. Jėčys pasakojo, kad prie jos nusifotografuoti neretai sustoja praeiviai, o kartais sustoja ir automobiliais pro šalį važiuojantys smalsuoliai.

Gedimino Ječio darbai

Kadangi kūrėjas savo darbais prekiaudavo ir Kaziuko mugėse, būtent jų metu ir gimė ši pašto dėžutė. Vyras per dvejus metus rodydamas mugės lankytojams, kaip drožiamas medis, ir sukūrė šį, jo darbų reklama tapusį, drožinį.

Daugiau nagingų lietuvių darbų, dalyvaujančių konkurse „Darau pats“, galite rasti ČIA. Kviečiame balsuoti už labiausiai patikusius kūrinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)