Bene daugiausiai dėmesio dėl savo ateities pensijos turėtų atkreipti tie gyventojai, kurie iki šiol papildomai nekaupė antros pakopos pensijų fonduose ir kurie nėra sulaukę 40 metų amžiaus. Visi šie gyventojai bus įtraukti į papildomą kaupimą antroje pakopoje. Tiesa, verta paminėti, kad naujai prie sistemos prijungtiems gyventojams paliekama teisė atsisakyti dalyvauti antros pakopos pensijų sistemoje. Apie tai jie turi informuoti Sodrą iki kitų metų birželio 30 d. Apie savo apsisprendimą galima pranešti internetu prisijungus prie asmeninės Sodros paskyros ir pateikus prašymą dėl pensijų kaupimo.


Tiems, kurie prie papildomo kaupimo bus prijungti nuo naujų metų, kaupimo bendrovė bus parinkta atsitiktine tvarka. Pirmosios įmokos bus skaičiuojamos ir pasieks pensijų fondus nuo liepos mėnesio.

Gyventojai, kurie šiuo metu nekaupia pensijai papildomai antroje pakopoje ir yra vyresni nei 40 metų amžiaus, prie papildomo kaupimo gali prisijungti savarankiškai.


Verta paminėti, kad prie papildomo kaupimo antroje pakopoje bus prijungti ir tie gyventojai, kurie savo kaupimą sustabdė 2013 m. Jie sugrąžinti į papildomą kaupimą bus nepriklausomai nuo amžiaus.



Nuo naujų metų be pasikeisiančios papildomo kaupimo pensijai sistemos, keičiasi ir darbuotojo bei darbdavio mokesčių skaičiavimas: bus sujungiami darbdavio ir darbuotojo Sodrai mokami mokesčiai. Pasikeitus tvarkai į antros pakopos pensijų fondus nebebus pervedami pinigai iš Sodros, tačiau įmokos mokamos nuo darbuotojo atlyginimo.



Tie gyventojai, kurie iki šiol kaupė maksimaliu planu (2+2+2), nuo naujų metų į antros pakopos pensijų fondus skirs po 3 proc. nuo savo atlyginimo, o valstybė kartu skatins gyventojus kaupti papildomai prisidėdama 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) paskata. Tokiomis kaupimo sąlygomis patenkintiems gyventojams nieko daryti nereikia.



Tie gyventojai, kurie iki šiol kaupė minimaliu būdu (2+0+0), nuo naujų metų nuo savo atlyginimo antros pakopos pensijų fondams skirs po 1,8 proc. nuo savo atlyginimo, o iš valstybės biudžeto bus pervedama 0,3 proc. VDU paskata. Šių gyventojų dalis į antros pakopos pensijų fondus palaipsniui augs, kol po penkerių metų pasieks 3 proc. nuo atlyginimo ir 1,5 proc. VDU valstybės paskata.



Gyventojai, iki šiol kaupę antroje pakopoje, bet nuo kitų metų nusprendę stabdyti kaupimą ar išvis jį nutraukti, turi kreiptis į savo pensijų kaupimo bendrovę.



Jei kaupimas bus sustabdomas, sukauptos lėšos ir toliau liks antros pakopos pensijų fonde, kol asmuo sulauks pensinio amžiaus. Išsiimti pinigų iš pensijų fondo galimybės nėra.



Jei kaupimas bus nutrauktas, sukauptos lėšos bus pervedamos atgal į Sodrą ir gyventojui bus atkuriamos visos teisės į pensiją, kuri dėl kaupimo buvo sumažinta. Be to, už Sodros įmokas viršijančią sukauptą sumą senatvės pensija bus dar papildomai padidinta.


Iki šiol dalis gyventojų ne taip palankiai jungėsi prie antros pakopos kaupimo, nes dalį Sodrai mokamų pinigų nukreipiant į antros pakopos pensijos fondus buvo mažinama būsima Sodros pensija. Tačiau nuo kitų metų įsigalioja nauja tvarka, kai kaupiantiems antroje pakopoje Sodros pensija nebebus mažinama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)