Su šiuo nepatogumu susidursime ne pirmieji. Įvedus eurą, italams teko pirkti pinigines, nes jie praktiškai nenaudojo monetų. Mažiausios vertės liros banknotas buvo 1 000, kuris atitiko 50 euro centų. Nuo tada iki šiol yra 1 ir 2 eurų monetos, o 2001 m. gruodį Kalėdų proga dauguma italų dovanojo vieni kitiems pinigines.

Verslininkai juokauja jau žinantys, kokia dovana per Kalėdas bus pati populiariausia ir Lietuvoje. Nuo sausio pirmosios mūsų šalyje įvedant eurą, daugeliui reikės keisti pinigines – eurų banknotai yra kur kas didesni nei litų, todėl naujosios kupiūros į senąsias pinigines dažnai tiesiog netelpa.

Didžiausio lietuviško banknoto – 500 Lt – matmenys yra 145x70 mm, o 500 eurų – 160x82 mm, tad skirtumai – akivaizdūs. Ir iki šiol dažnam keliauti mėgstančiam žmogui tekdavo kiek užlenkti euro banknoto kampučius ar kupiūras perlenkti pusiau, tačiau su tuo ilgai taikstytis lietuviai nelinkę – jie puolė pirkti naujas pinigines.

Perka daugiau ir didesnes pinigines

„Pradedu pastebėti, kad pirkėjai jau ieško didesnių piniginių. Su liniuote niekas nematuoja, tačiau turiu pasiruošusi euro banknoto pavyzdį, duodu jį pasimatuoti ir pati perspėju, kad reikėtų rinktis kiek didesnį modelį. Žmonės dažniausiai į tai atsižvelgia“, – pasakojo Panevėžio centrinėje turgavietėje galanterijos prekes pardavinėjanti moteris.

Ji pinigines įsigyti siūlo už nuo 10 (vyriškos, medžiaginės) iki 100 (didelės, moteriškos, odinės) litų sumą. Nors daugiausiai jų – iš Kinijos, galima rasti ir iš Turkijos, Italijos ar Vokietijos atsisiųstų modelių.

„Kasmet prieš Kalėdas žmonės ieško piniginių, gruodį jų parduodu daugiau, nei kad įprastą mėnesį, tačiau šiemet tikiuosi viršyti rekordus. Vis dėlto neeiliniai metai“, – lūkesčiais dalijosi prekybininkė.

Parduotuvės specialiai atnaujina asortimentą

Nekantriai euro tikina laukiantis ir UAB „Victors Leather“ įmonės valdančios internetinę parduotuvę piniginuke.lt vadovas Viktoras Kučevskis.

„Keičiasi valiuta, todėl žmonės ieško naujų piniginių. Pirkėjai baiminasi ir prieš įsigydami naują piniginę labai dažnai klausia, ar į ją tilps eurai. Nors ir iki šiol į mūsų parduodamas pinigines eurai tilpdavo, jau atnaujinome savo asortimentą šiek tiek didesnėmis piniginėmis, kaip sakoma, su atsarga, kad žmonėms nekiltų jokių klausimų. Per mėnesį turėtume gauti dar daugiau papildomų prekių, stengiamės, kad žmonėms nieko netrūktų“, – sakė V. Kučevskis.

Didesnių pardavimų tikisi ir Vilniuje esančių galanterijos namų „Persicco“ vadovė Jurgita Malakauskienė.

„Kadangi euras atkeliauja su metų virsmu, tai, manau, šiais metais piniginių pardavimas tikrai bus didesnis, nei anksčiau. Piniginių pirkimo suaktyvėjimo kol kas dar tikrai nejaučiame, tačiau klausimų apie tai, ar euras tilps į mūsų parduodamas pinigines, tikrai padaugėjo“, – patikino verslininkė.

Prekybos suaktyvėjimą sieja su artėjančiomis Kalėdomis

Tačiau yra ir tokių prekybininkų, kurie euro įvedimo sureikšminti nėra linkę. Pavyzdžiui, internetinės parduotuvės e-galanterija.lt pardavimų vadybininkė Anastasija Sidorevič pastebi, kad labiau nei euras, pinigines pirkti skatina artėjančios Kalėdos – tai viena iš populiariausių šventinių dovanų.

„Pinigines lietuviai dažnai perka kaip dovaną tiek vyrams, tiek moterims, todėl kasmet prieš Kalėdas sulaukiame daugiau pirkėjų. Visuomet prieššventiniu laikotarpiu jaučiamas tam tikras darbymetis, bet nemanau, kad šiemet jį reikėtų sieti su euro įvedimu. Piniginės, kurias parduodame, nėra siuvamos specialiai lietuviams, todėl jose tikrai telpa ir eurai, ir doleriai“, – problemų dėl besikeičiančios valiutos tikino nematanti A. Sidorevič.

Jos teigimu, eurus kiek sunkiau pavyks sutalpinti tik į kišenines pinigines, kurios specialiai yra siūtos tokio dydžio, kad tilptų į marškinių kišenę.

Lietuviai darosi vis išrankesni – gerai piniginei negaili ir kelių šimtų litų

Burbulo iš Lietuvoje įvedamo euro nelinkusi pūsti ir piniginių pardavimų šuolio nesitiki ir pirk.lt internetinės parduotuvės pardavimų skyriaus vadovė Lina Matusevičiūtė. Specialistė atviravo jokių klausimų apie tai, ar į norimą įsigyti piniginę tilps eurai, nesulaukianti.

„Galanterijos skyriuje jokių pasikeitimų nėra. Matyt, kol lietuviai neturi eurų, tol ir nemato reikalo iš anksto keisti pinigines. Pirkėjų antplūdžio lauksime nuo gruodžio mėnesio. Turbūt atsiras tokių žmonių, kurie nepamąstys apie piniginių keitimą, tačiau jų artimieji tai padarys už juos ir padovanos šventėms piniginę“, – spėjo L. Matusevičiūtė.

Anot jos, lietuviai rinkdamiesi piniginę darosi vis išrankesni – dažniausiai moterys ir vyrai negaili išleisti net kelis šimtus litų.

„Matyt todėl, kad tai nėra paprastas dėklas, tame dėkle kaupiame ir laikome savo pinigus. Todėl manome, kad taupyti piniginei nereikia. Ją reikia turėti gerą, kokybišką ir nesuplyšusią. Jei piniginėje skylė, tai matyt ir pačiuose finansuose gali šviestis juoda skylė“, – šyptelėjo internetinės parduotuvės atstovė.

Prekybininkų teigimu, labiausiai lietuviai mėgsta įsigyti juodas, rudas arba raudonas odines pinigines.

Piniginėje sumažės monetų

Tuo tarpu Lietuvos banko atstovai linkę nuraminti – jei senoji piniginė jums patinka, skirtis su ja galite neskubėti. Lietuvoje įvedus eurą, apyvartoje bus septynių nominalų eurų banknotai (5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500). Kiekvienas banknotas yra skirtingos spalvos ir dydžio. Kuo didesnis nominalas, tuo didesnis ir pats banknotas.

Kai kurie populiariausi kasdien naudojami mažesnių nominalų eurų – 5, 10 ir 20 – banknotai yra net mažesni už litus. O, pavyzdžiui, 50 eurų banknotas yra pusę centimetro didesnis už mums įprastą lietuvišką banknotą, tačiau lygiai tiek pat mažesnis už 500 Lt kupiūrą. Didesnės už litus yra 100, 200 ir 500 eurų kupiūros.

Taip pat svarbu pastebėti, kad eurų monetų yra vienu nominalu mažiau – 5 EUR yra banknotas, o 5 Lt – moneta, tad piniginėje sumažės monetų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)