Daugybė tautiečių ten važiuoja atostogauti, o Mantas su Rasa nusprendė už beveik 8000 km nuo Lietuvos esančioje šalyje ne tik ilsėtis, bet ir dirbti.

Pirmą kartą Tailandas visai nepatiko

Kaip laiške DELFI pasakojo pora, į Tailandą jie pirmą kartą atostogauti išvyko prieš šešerius metus. Kad ir kaip bebūtų keista tai girdėti iš Tailande jau penkerius metus gyvenančių žmonių, pirmos 12 dienų šioje šalyje porai didelio įspūdžio nepadarė.

„Į viską žvelgėme nuostabos pilnomis turistų akimis: kvapai, smarvė, gatvėje gaminamas maistas, elektros laidų raizgalynė – visi šie įspūdžiai kėlė neigiamas emocijas. Valgėme tada kasdien jei ne „McDonalde“, tai brangiuose turistams skirtuose restoranuose. Nors buvom užsisakę prabangų 5 žvaigždučių viešbutį, jame vos porą naktų gyvenome, bandėme kuo daugiau pamatyti, lėkėme pagal turistams skirtas aplankyti atrakcijas ir dėliojomės pliusiukus, kad jau buvom ten“, – prisimena pora.

Mantas ir Rasa Tailande. Foto / Asmeninis archyvas

Pirmą kartą apsilankius lietuvius ištiko kultūrinis šokas, todėl jie nusprendė, kad į Tailandą nebegrįš. Kas juos privertė pasielgti kitaip? Pasak poros, jie paprasčiausiai suprato, kad pirmąjį kartą nuvyko kaip „žiopli užsieniečiai“. Dėl šios priežasties jie į Tailandą grįžo po metų – savarankiškai keliavo ir pamatė šalį kitomis akimis.

„Atvykę iš savo „modernios“ Europos ir išlindę iš komforto zonos jautėmės labai nesaugiai, susidurdami su visiškai priešingais dalykais: buvome įpratę valgyti higieniškose vietose, kur padavėja atneša, paserviruoja stalą ir galvodavome, kad viskas labai švaru, šviežia. Po to, kai sugrįžome kitai kelionei į Tailandą, supratome, kad visa tai yra tik į galvą įsikaltas stereotipas, kad žmonės viską vertina ir klijuoja etiketes pagal tai, kaip yra pratę gyventi“, – paaiškino pora.

Po šios kelionės jie atrado Koh Koodo salą, kuri ir tapo jų dabartiniais namais:

„Atradome ją visiškai atsitiktinai, dūrėme pirštu į žemėlapį ir atplaukėme čia. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Dar niekam nežinoma, laukinė, turistų nenutrypta, pasakiško grožio, su tuščiais paplūdimiais – tokią mes ją pamatėme. Iki šios dienos Koh Koodas toks ir liko, nors kasmet daugėja smalsuolių, atvykstančių čia, o kartą atvykę, jie sugrįžta kasmet“, – laiške DELFI rašė pora.

Nusprendė organizuoti vestuves

Iš pradžių pora Tailande apsigyvendavo tik tuo laiku, kai Lietuvoje būdavo žiema – vestuvių fotografas Mantas tik tuomet galėdavo atitrūkti nuo darbų. Vis dėlto, kai pora nusprendė ne tik leisti Lietuvoje vasaromis uždirbtus pinigus, bet ir juos uždirbti svetur, Mantas rado darbą vestuvių organizavimo kompanijoje Tailando kurorte Pukete. O kartą, po eilinio pasisvečiavimo pamiltoje šalyje, į Lietuvą grįžusi pora nusprendė pati pabandyti organizuoti vestuves svetur.

Paklausti, ar brangu gyventi Tailande, Mantas su Rasa pasakoja, kad, „kitaip nei Lietuvoje, kainos čia nedvigubėja ir netrigubėja kas kelis metus“.

„Tą pačią makaronų sriubą gatvėje aš valgiau prieš 5 metus ir valgau po šiai dieną už tą pačią 1-1,5 euro kainą. Savaime suprantama, importuoti dalykai iš Europos, Amerikos yra brangūs. Pavyzdžiui, atvežtinis obuolys kainuoja nekuklų vieną eurą už vienetą. Bet kam pirkti beskonį sintetinį obuolį, kai už tą pačią kainą nusiperki Tailande užaugintą, sultingą ananasą ar nuostabiausių mangų kilogramą?“ – atsakydami į klausimus DELFI stebėjosi lietuviai.

Pavyzdžiui, 3 kambarių mūrinis namas su žeme kainuoja apie 70-100 tūkst. eurų priklausomai nuo vietovės.

Pasak poros, jų išlaidos Tailande, lyginant su ankstesnėmis išlaidomis Lietuvoje, yra panašios. Kainas Tailande Mantas palygino su tomis, kurios Lietuvoje buvo prieš eurą.

„Kai buvau Lietuvoje po euro, man kraupu buvo pasižiūrėti, kaip pakilo kainos, nes grįžau po ilgai laikotarpio, – sakė vyras. – Kai grįžau, kainos pasirodė labai didelės.“

Kiek kainuoja Tailandas keliautojams? Pasak poros, nesišvaistant žmogui per dieną gali tekti išleisti apie 50 eurų.

„Tarkim, maistas žmogui, jeigu labai pigiai valgant – 300 batų per dieną (apie 8 eurus), motoroleris – 200-400 batų (5-10 eurų) per dieną, priklausomai nuo vietovės, kuras – 25 batai/litras, (0,66 euro) jei gyvensite hostelyje, tai kainuotų 300-400 batų (8-10 eurų). Valstybinis susisiekimas yra labai pigus, – pasakojo Mantas su Rasa. – Jeigu taip keliauji, per dieną galima įsitekti į 50 eurų žmogui.“

Norintiems šalyje atostogauti pora siūlo pasiskaityt apie Tailandą, pasiruošti, kad atvykus nebūtų kultūrinio šoko, kaip pirmą kartą buvo jiems. Kadangi šalis – milžiniška, trumpų atostogų joje nepakaks. Kaip sakė pora, orus reiktų tikrinti remiantis statistika, o ne meteorologų prognozėmis, kurios dažnai būna apgaulingos.

„Karšta būna visada – balandžio ir gegužės mėnesiais temperatūra kartais perkopia ir 40 laipsnių. Nuo gegužės taip pat prasideda lietaus sezonas, kuris tęsiasi iki spalio mėnesio. Tada jei nebijote lietaus visai neblogas laikas keliauti į Tailandą, kadangi viešbučiai atpinga 50-70 proc.“, – sakė Mantas ir Rasa.

Nustebino vietiniai darbuotojai

Atvykus gyventi svetur ir pradėjus dirbti su vietiniais, porai teko prisitaikyti prie darbo kultūros skirtumų. Kaip Mantas su Rasa pasakoja, jiems iki šiol nelengva rasti tinkamų darbuotojų, su kuriais galėtų kartu organizuoti vestuves.

„Tailande žmonės gyvena be įtampos, streso, atsipalaidavę ir tai gerai, žinoma. Bet kai kalbame apie darbą, tai tada imi pats nervintis, kadangi niekas nedirba taip kaip lietuviai. Vestuvėse svarbu kiekviena smulkmena, dėmesys detalėms, kruopštumas, o tajai daugiau moka „tept lept“ ir viskas. Samdydamiesi žmones mes turime iš paskos bėgioti, pirštu rodyti, ką padaryti ir kaip, ir nesvarbu, kad tas žmogus jau gal penktą kartą yra samdomas. Tad geriau mes patys viską padarome greičiau ir taip, kaip reikia“, – pasakojo pora, kuriai kol kas su samdomais darbuotojais nelengva susikalbėti jų gimtąja kalba.

Kaip dirba kai kurie tajai, iliustruoja lietuvių poros prisiminimai.

„Kartą su floriste derinome kitos dienos planą. Sutarėme, kad ji atvyks į paplūdimį ir pradės darbus 6 val. ryto. Mes atvykome 8 val. ryto o mūsų floristė sėdėjo sau, nė nepradėjusi arkos. Arba buvo atvejis, kai susirašinėjome su floriste žinutėmis ir užklausėme, ar gali padaryti vainikėlį jaunajai į plaukus bei kokia būtų kaina. Nudžiugome gavę teigiamą atsakymą. Vis dėlto paprašėme atsiųsti savo darbo pavyzdžių. Gavę išsižiojome. Pasirodo, moteris turėjo omenyje laidotuvių vainikus“, – laiške rašė Tailande gyvenantys lietuviai.

Kiek kainuoja susituokti Tailande?

Norint, kad lietuviai Tailande suorganizuotų vestuves, jums teks pakloti mažiausiai 800 eurų. Bent 350 eurų taip pat teks sumokėti už lėktuvo bilietus. Pasak poros, viešbučių kainos už naktį prasideda nuo 30 eurų. Lietuvių teigimu, tokia kaina už šventę jiems neatrodo didelė – iš jaunųjų Lietuvoje jie girdėję, kad tėvynėje vestuvės kartais atsieina ir keliolika tūkstančių eurų.

Tiesa, ir vestuvės čia bus kitokios. Mantas prisimena, kad tik pradėjęs dirbti šioje srityje Tailande pamatė, kad tai gali būti tikra šventė.

„Lietuvoje buvau įpratęs prie lietuviško standarto vestuvių. Tai labiau būdavo šventė kitiems, svečiams, bet ne patiems jauniesiems. O čia, Tailande, pajaučiau, kad žmonės organizuoja vestuves sau. Artimiausi draugai, šeimos nariai, ceremonija, vakaras su nuoširdžiais palinkėjimais ir viskas. Laikrodžiui išmušus 22 val. vestuvių organizatoriai viską sutvarko, nukrausto stalus ir „balius“ baigtas. Norintys toliau linksmintis vykdavo į kokį barą“, – tailandiečių vestuvių tradicijas pasakojo Mantas.

Kitokios šios vestuvės gali būti ir dėl didelio žmonių susidomėjimo sulaukusios ceremonijos – vienuolio palaiminimo.

„Nereikia būti budistu, norint pakviesti vienuolius į savo šventę. Vienuoliai atvyksta iš vietinės šventyklos.Yra kelios taisyklės, kurių būtina laikytis per ceremoniją. Pavyzdžiui, jaunoji turi prisidengti pečius skraiste bei jokiu būdu negali liesti vienuolio. Tradicinės tajų vestuvės su vienuoliais prasideda 5 val. ryto ir trunka visą dieną, jose dalyvauja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių žmonių, priklausomai ar pasiturinti šeima. Mes organizuojame ceremoniją, skirtą užsieniečiams, kuriuose yra ir vienuolių palaiminimas su visais ritualais bei žiedų apsimainymas“, – sakė pora.

Kokios bus vestuvės, lemia ir pora – galima susituokti ir šventykloje, pasikviesti daugiau žmonių ar po ceremonijos tiesiog pavakarieniauti dviese. Iš viso pora vestuves organizavo jau du sezonus – būtent gegužės 15 d. baigiasi sausasis sezonas, tačiau lietuviai dar laukia orų pokyčių nebijančios poros, kuri į Tailandą atvyks tuoktis gegužės pabaigoje.

Pasak poros, organizuoti vestuves Tailande nėra paprasta – sunku ne tik rasti bendrą kalbą su samdomais darbuotojais, bet ir pakęsti iki 35 laipsnių šilumos pakylančią temperatūrą. Dėl šios priežasties darbus tenka pradėti naktį:

„Statyti arką, ją puošti vykstame apie 22 val., kada įmanoma dirbti lauke. Galima sakyti, dirbame naktimis. Tajai taip pat dieną per karštį jokių darbų nedirba. Tinkamiausias laikas darbams – arba ankstyvas rytas arba vakaras.“

Nori įkurti beglobių šunų prieglaudą

Lietuviai Tailande ne tik organizuoja vestuves – prieš porą metų jie pradėjo rūpintis benamiais šunimis. Dabar jie turi jau 10 augintinių, kuriems reikia pagalbos.

„Tailande į šunis žiūrima šiek tiek kitaip nei Europoje. Čia šuo nėra geriausias žmogaus draugas. Jų Tailande pilna ant kiekvieno kampo ir didžioji šunų dalis yra benamiai, gyvena ten, kur gauna kąsnelį. Mūsų saloje nėra veterinaro, mes su žmona esame tie, kurie gali suteikti pirmą pagalbą, turime paaukotų vaistų, medicininių priemonių“ – pasakojo pora.

Nors Lietuvoje jie beglobiais augintiniais taip nesirūpino, pamatę, kokio masto problema egzistuoja Tailande, nusprendė kažko imtis. Jų svajonė – vieną dieną atidaryti benamių šuniukų prieglaudą, kur gyvūnai galėtų gyventi, būti pamaitinti, mylimi.

Kol kas Mantas su Rasa išvykti iš Tailando neplanuoja – jei ir nuspręstų vykti kitur, sako, kad tektų sukti galvą, kaip atsivežti visus augintinius su savimi.

Nors sako didelių turtų nesusikrovę, Mantas ir Rasa neslepia, kad visko pakanka ir kol kas pora pratinasi gyventi lėtesniu tempu nei Europoje – mėgautis gyvenimu ne dėl kitų, o dėl savęs.

„Tailande išmokome priimti situacijas, žmones tokius, kokie jie yra, bei nesmerkti to, ko nesuprantame ar kas yra mums nepriimtina. Išmokus tokių dalykų, tokio gyvenimo būdo, išmoksti jaustis bei būti laimingu. Nenuostabu, kad pirmą kartą atvykus į visiškai kitokios kultūros šalį akis bado ne tik elektros laidų raizgalynės bei tarakonai, žiurkės gatvėse ar žmonių elgesys. Nuolat sau į galvą skiepijame, kad viskas yra gerai ir jeigu kas mūsų netenkina, tai yra mūsų problema ir niekas kitas dėl to nekaltas“, – laiške apie Tailandą įspūdžiais dalijosi pora.

Tailandas. Foto / Mantas Pralgauskas (Facebook nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)