„Žmonės tingi keltis ir perjunginėti TV kanalus – bam – nuotolinio valdymo pultelis. Tingi eiti – „segvėjus“. Tingi eiti į parduotuves – pirkimas internetu“, - atradimus vardijo T. Ramanauskas.

Jis pats 3 metus vadovavo pramoginio kanalo Lietuvoje „MTV“ kūrybai, o šiuo metu yra kūrybos direktorius idėjų agentūroje „New!“. T. Ramanauskas taip pat yra komunikacijos gidų agentūros „XX“ įkūrėjas, vienas iš žurnalo „Pravda“ bei kino tearto „Pasaka“ vystytojų.

- Lietuvoje yra nemažai jaunų talentų, tačiau neretai jie taip ir numiršta talentingi, o mes apie juos nieko nesužinome. Ką be kūrybingumo dar turi turėti jaunas žmogus, kad sugebėtų išgarsinti savo veiklą?

- Užsispyrimą ir nebijojimą belstis į duris. Valia reikalinga nepalūžti po pirmų skeptiškų reakcijų ar visuotinio abejingumo. O belstis reikia įžūliai, drąsiai, be gėdos. Internetas, viena vertus, demokratizuoja išgarsėti, atkreipti į save dėmesį. Apylyges galimybes turi tiek šiaulietis, tiek bruklinietis. Kita vertus, internetas yra Babelio bokštas ir perrėkti ar išsiskirti reikia ypatingų pastangų.

- Jauni kūrėjai neretai nesugeba suderinti kūrybingumo ir verslumo. Ką patartumėte jiems daryti – samdyti reklamos agentūrą, ar bandyti „persilaužti“ patiems?

Tomas Ramanauskas
- Niekam tai, ką tu darai, nerūpi labiau už tave. Sugebėjimas tinkamai tuo pasidalinti turi būti prigimtinis menininkui. Beskime pirštu į meno istoriją ir sunku bus surasti žymesnį kūrėją, nenorėjusį, kad apie jį kas nors žinotų. Ne visiems gyviems būnant pavyko, bet jei kuri, vadinasi, nori bendrauti. Jei nori bendrauti, tau reikalingas pašnekovas, auditorija. Seminaras ar net studijos šia tema jauniems kūrėjams tikrai praverstų.

- Ar gera reklama gali atpirkti prastą produktą?

- Gera reklama blogą produktą gali greičiau nužudyti.

- Net kūrybingiausiems žmonėms pasitaiko juodų dienų. Kaip išlikti kūrybingiems ir kur ieškoti idėjų?

- Receptų daug, manasis – savęs nesigailėjimas ir pateisinimų neieškojimas. Kai įvardini sau valandas, ar dienas, kada turi sukurti, ar naudojiesi balto lapo teroru, nepakyli nuo stalo, jo nepripildęs – man tai padeda. Skaičiau apie Anthony Trollope, vieną gerbiamiausių Viktorijos laikų rašytojų, kuris keldavosi kasryt 5:30 ir rašydavo tris valandas, o tada eidavo dirbti į paštą. Be išimčių. Prirašė dešimtis knygų, skaitomų ir vertinamų.

- Kaip galėtumėte apibūdinti kūrybiškumą, kas į šią sąvoką, jūsų požiūriu, įeina?

- Juodos ir baltos maišymas negaunat pilkos.

- Kaip išlikti kūrybingam?

- Kūrybingumo sąlyga yra žingeidumas. Jis gali būti chaotiškas, ar labai kryptingas, bet nepažįstu kūrybingų žmonių, kurie neskaitytų, nežiūrėtų, nesiklausyti, neragautų, nesigilintų. Jei bent kas gyvenime įdomu – tai jau geras ženklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)