Pabrango penktadaliu

„Už tokią pačią sumą, kaip pernai, panašios šventės šiemet jau nesuorganizuosi“, – teigė UAB „Renginių klubas“ direktorė Daiva Žukauskaitė. Jos teigimu, didesnėms įmonėms skirti kelis papildomus tūkstančius eurų šventei nėra problema, tačiau mažesni kolektyvai į kainų šuolį reaguoja jautriau. Tenka atsisakyti kai kurių pramogų.

„Organizavome šventę dvidešimties žmonių kolektyvui, tai viskas kainavo apie 5-6 tūkstančius eurų. Didesniam kolektyvui, apie šimtui žmonių, suorganizavome šventę už 10 tūkstančių eurų. Pernai bendra suma būtų buvusi apie dvidešimt procentų mažesnė“, – sakė pašnekovė.

Dėl didesnių honorarų nemažai įmonių atsisako žinomų renginių vedėjų paslaugų ir ieško jaunesnių, mažiau patyrusių veidų.

O norint dar labiau apkarpyti išlaidas renginių organizatoriai pataria pasitelkti fantaziją ir užpildyti dalį programos patiems. „Tie, kas atsisako atlikėjų, dalį programos įgyvendina ir užpildo patys. Iš anksto kuria vaizdo siužetus, vaizdelius, teikdami nominacijas savo darbuotojams, ar renginio metu grupėmis dainuodami, vaidindami ar šokdami“, – patarė UAB „Linksmadienis“ projektų vadovė Asta Jankauskienė.

Labiausiai brango – pramogos

Muzikantai, atlikėjai ir šokėjai savo paslaugas vertina gerokai brangiau, nei pernai. „Visas paslaugų spektras pabrango kažkiek. Kai kurie išvis beveik prilygino kainas lito prie euro, – kalbėjo UAB „Renginių vizija“ direktorius Tomas Mauricas, – Buvo pageidavimas prieš šventę, kad būtų šokėjai. Paskambinome vienam kolektyvui, kaip organizatoriai pasiteirauti. Palyginom kainas, kokias mokėdavom litais jiems, už kiek samdydavom anksčiau, na tai faktiškai, kad yra vienas prie vieno“.

Panašiai kalba ir kiti renginių organizatoriai. „Kai kurie atlikėjai honorarus už pasirodymus padidino vienu, dviem ar net trimis šimtais eurų. Euro atėjimas kai kuriems atlikėjams tikrai išėjo į naudą, nes jie savo honorarus gaunamus litais dabar pavertė į eurus. Tiek, kiek pernai gavo litais, šiemet gauna eurais“, – tikino Asta Jankauskienė.

Prie bendros sumos prisideda ir kiek ūgtelėjusios maisto ir patalpų nuomos kainos.

„Lyginant su praėjusiais metais, tiek maisto, tiek gėrimų kainos šiemet yra didesnės, o ypatingai – aptarnavimo mokestis, viršvalandžiai“, – kalbėjo pašnekovė. Visa tai, kartu su kiek pabrangusia garso ir vaizdo aparatūros nuoma labiausiai ir skriaudžia švenčiančiųjų kišenę.

Nebenori vestuvių muzikantų

Keičiasi ne tik paslaugų kainos, tačiau ir patys žmonių pageidavimai. Liūdnos dienos ateina vestuvių muzikantams, kurie būdavo paklausūs mažesnėse šventėse.

„Žmonės kratosi tų vadinamų vestuvių muzikantų. Tų paprastų, niekam nežinomų, kurie, kaip čia pasakyti, gal jau ir atgyvenęs reikalas, – kaip vieną iš ryškiausių tendencijų pabrėžė T. Mauricas, – vis dažniau samdosi kokį nors didžėjų ir renginių vedėją. Kartais ir vieną, ir kitą, kartais atskirai“.