Mokėti po 100 eurų – pigiau nei statyti

Pasak sostinės mero Remigijaus Šimašiaus, esminiu lūžiu kuriant naujas vietas vaikų darželiuose tapo praėjusiais metais atsiradusi vadinamoji 100 eurų parama, kuria gali pasinaudoti į privačius darželius savo atžalas leidžiantys tėvai. Ši parama yra dalis „4 žingsnių programos”, kuria siekiama per artimiausius metus panaikinti vietų sostinės darželiuose trūkumą.

Remigijus Šimašius
„Žiūrint į tai, kokį bumą privačiuose darželiuose sukėlė šita 100 eurų parama ir tai, kad jau dabar sukurtų naujų vietų skaičius artėja prie 1500, akivaizdu, kad šita tvarka tikrai pasiteisino. Yra daug tėvų, kurie anksčiau negalėjo leisti savo vaikų į privačius darželius, o dabar gali. Netgi yra tėvų, kurie pasinaudoję šita parama savo vaikus pervedė iš savivaldybės į privačius darželius, taip atlaisvindami vietas miesto darželiuose. Be to, miestui šitas kompensacinis mechanizmas kainuoja gerokai mažiau nei naujų darželių statybos”, – pasakojo R. Šimašius.

Pasak mero, kitas realus problemos sprendimo postūmis turėtų įvykti, kai rugsėjį duris atvers 5 nauji savivaldybei priklausantys darželiai. Jie šiuo metu remontuojami buvusias kitokios paskirties patalpas pritaikant vaikų poreikiams. Rudenį vaikų darželis „Ąžuolas” bus atidarytas Žirmūnuose, buvusiame Suaugusiųjų mokymo centre, „Gluosnis” duris atvers Justiniškių gatvėje esančioje Šalomo Aleichemo mokykloje. Be šių darželių rudenį dar pradės veikti naujas „Kodėlčiuko” skyrius Laisvės prospekte, „Malūnėlis” Senamiestyje esančioje Vitebsko gatvėje ir „Žolynas”, kuris įsikurs iš Antakalnio išsikėlusių vaikų globos namų patalpose.

„Planuojame, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. šiuose penkiuose savivaldybės darželiuose bus sukurta beveik 900 naujų vietų. Kol kas galimybės savivaldybei priklausančiose patalpose steigti naujus vaikų darželius bus išsemtos, bet vėliau jų vėl atsiras – planuojama uždarinėti vaikų namus, kurių patalpose bus galima toliau kurti vaikų darželius”, – kalbėjo R. Šimašius.

Tuščiuose sklypuose – nauji darželiai

Pasak sostinės vicemero Valdo Benkunsko, privačių vaikų darželių tinklo plėtra taip pat neturėtų sustoti, nes tam tikruose valstybiniuose sklypuose privatiems investuotojams numatoma sudaryti lengvatines sąlygas vaikų darželiams statyti. Dėl septynių tokių sklypų savivaldybė jau kreipėsi į Vyriausybę, prašydama juos perleisti miestui. Jei Vyriausybė tokiam prašymui pritars, nauji privatūs darželiai turėtų atsirasti tose miesto vietose, kur jų labiausiai trūksta – Verkiuose, Pašilaičiuose, Pilaitėje, kituose rajonuose.

„Su Vyriausybe yra sutarta, kad dėl šių sklypų reikalingi formalūs sprendimai, ir tikimės, kad jie artimiausiu metu bus padaryti. Savivaldybė iš šių sklypų nesieks uždirbti. Mes norime tuos sklypus kurie dešimtmečius stovi tušti įdarbinti, todėl išnuomosime juos už simbolinę kainą su sąlyga, kad investuotojai ten statys būtent darželius”, – pasakojo V. Benkunskas.

R. Šimašius teigia, kad „4 žingsnių” programa yra veiksminga ir jei viskas taip klosis toliau, tai po maždaug trejų metų vaikų darželiuose vietų trūkumo turėtų nelikti.

Užs.nr. 16_115236_02