Naudos turi ir šuo

Šunų dresūros mokyklos „Reksas“ instruktorius Jonas Valančius mano, kad šuns buvimas darbo ofise yra teigiamas dalykas.

„Kai kurie mano klientai turi galimybę atsivesti šuniuką į darbo vietą ir, manau, tai yra puiki patirtis, nes tai yra puikiausia socializacijos terpė. Jeigu šuo nėra jautrus ar baikštus, atsivedimas į biurą yra viena iš geriausių patirčių“, - sakė J. Valančius.

Anot jo, trijų mėnesių šuniukas jau yra vakcinuotas ir gali eiti į viešas vietas. Pirmi potyriai, bendravimas su žmogumi gyvūnui yra labai svarbu: „Reikalingas netgi intensyvus bendravimas. Šuniukas ofise gali pabendrauti su žmogumi. Svarbu jį paskatinti, paglostyti. Tik reikia, kad jį mėgtų visi darbuotojai. Žinoma, jis blogai jausis, jeigu visi jo vengs, atstums ir bijos.“

Pasak kinologo, šuo turi būti pratinamas prie biuro. Negalima gyvūno per prievartą atsitempti. Reiktų iš anksto pasiruošti: pasirūpinti specialia vieta, skirti truputėli erdvės. „Girdėjau, kad į „Google“ biurą galima atsivesti įvairius augintinius - tiek šinšilas, tiek žiurkes ir pan. Svarbiausia, kad tai pakeltų darbuotojų motyvaciją. Manau, kad tame yra naudos. Žinoma, šeimininkas prieš tai turėtų pasikonsultuoti su specialistu“, - teigė pašnekovas.

Toks bendravimas su šunimis laikomas savotiška kaniterapijos forma.

Kelia geras emocijas

Pašnekovas pasakojo, kad jeigu šuo nenori eiti į biurą, tuomet reikia ilgesnio pratinimo. Kita vertus, galbūt jam ta vieta nepriimtina.

„Galbūt vestis vokiečių aviganį į penkių kvadratinių metrų biurą nėra gera idėja, nes jis labai nori judėti, sportuoti. Geriau į tokią vietą atsivesti mažesnės veislės šuniuką. Viskas priklauso nuo šuns temperamento“, - kalbėjo J. Valančius.

Anot jo, šuo kelia geras emocijas žmonėms, todėl sukuria darbe gerą atmosferą. Dėl to gali pagerėti darbo rezultatai.

„Nuo pirmų dienų mes mokome šunis pasilikti namuose ir jie to išmoksta, tačiau pažįstu nemažai žmonių, kurie praleidžia daug laiko su savo šunimis: leidžia kartu atostogas, eina kartu į darbą. Jiems tai yra svarbu“, - aiškino dresuotojas.

Reikia kolektyvo sutarimo

Psichoterapeutas Olegas Lapinas teigė, kad šuo darbe gerina nuotaiką, tačiau reikėtų viso kolektyvo sutarimo.

„Tiems žmonėms, kurie myli gyvūnus ir kurie nėra alergiški, toks dalykas dažniausiai yra teigiamas, ypač jeigu šuo moka normaliai elgtis. Nuo seno gyvūnai buvo svarbūs žmogui, todėl apskritai psichologiniam klimatui ir žmogaus nuotaikai gyvūnas daro teigiamą įtaką. Tačiau visuomet yra išimčių: alergiški žmonės, nemėgstantys, bijantys. Todėl kolektyvas turi priimti bendrą sprendimą ir pasitarti“, - sakė O. Lapinas.

Anot jo, svarbu nepamiršti, kad gyvūnu biure reikia pasirūpinti: „Jeigu šuo yra ramus, jis tarnauja kaip aksesuaras, kaip šeimos nuotraukos, kurias vadovai statosi sau ant stalo. Jeigu gyvūnas yra judrus, reikalauja daug dėmesio, gali sukelti ir problemų. Reikia pažinti šunį, žinoti jo charakterį. Bet apskritai tai turėtų pagerinti darbo kokybę.“