„Ieškome indų plovėjos. Ši pozicija dar galėtų vadintis kitchen office manager, nes žinosite apie vilos gyvenimą viską – prie jūsų darbo vietos susibėga visi vilos darbuotojai, galėsite padėti mums spręsti iškilusias problemas“, – tokie ir panašūs skelbimai, kartais net keliantys šypseną, artėjant vasarai plūsta į feisbuką.

Kaip ir kasmet, pajūryje daugiausia ieškoma darbuotojų paslaugų sektoriuje, ypač apgyvendinimo ir maitinimo srityje, sezono metu atsidarančiose parduotuvėse: pardavėjų, salės darbuotojų, kambarinių, padavėjų, barmenų, virėjų, pagalbinių virtuvės darbuotojų.

Šįkart domimės, kokius sezoninius darbus, atlyginimus ir darbo sąlygas darbdaviai žada jaunuoliams bei kokie jų lūkesčiai.

Lūkesčius pateisina ne visi: kai kuriems trukdo dirbti vasaros pagundos

Hostelio Nidoje „Hostel el Nido“ sezoniniam darbui ieško administratorių, kambarinių bei tvarkytojų. Hostelio direktorė Viktorija Skridailaitė-Sužiedėlienė teigia, kad atlyginimo dydis priklauso nuo pareigų, etato dydžio.
Neringa

„Apytiksliai atlyginimai yra 350–750 eurų „į rankas“. Suteikiamas nemokamas apgyvendinimas bei papildomi patogumai, kad darbuotojai jaustųsi išties kaip namuose ir galėtų puikiai atlikti savo darbus“, – teigia V. Skridailaitė-Sužiedėlienė.

Hostelio direktorė pastebi, kad kai kurie darbuotojai yra lojalūs ir sugrįžta dirbti kitais sezonais. Anot jos, papildomomis pozicijomis jaunuoliai domisi aktyviai.

„Pagrindinis reikalavimas darbuotojams – tai komunikabilumas bei atsakingumas. Mūsų darbas – tai žmonės, todėl kandidatus atsirenkame tiesiogiai susipažinę su jais, mes vertiname ir kreipiame dėmesį į asmenines savybes, nes visa kita, ko reikia darbui, išmokstama“, – įsitikinusi ji.

V. Skridailaitė-Sužiedėlienė teigia, kad vieni darbuotojai lūkesčius viršija, tačiau kai kurie jų ir nepateisina.

„Darbas sezoninis, nesame linkę keisti komandos vidury įkarščio. Iniciatyvius ir dirbančius iš širdies žmones motyvuojame papildomai. Nepateisinančius lūkesčių kalbiname, aiškinamės, kodėl tai vyksta, taisome padėtį. Juk tai darbas su jaunimu, o vasarą pagundų daug, kartais tikrai ne darbas galvoje. Todėl pirmos pažinties metu su kandidatais susidėliojame visus prioritetus ir aiškiai apsibrėžiame, kad vasara bus skirta darbui, o atostogos ir linksmybės laisvu metu ir po sezono“, – teigia hostelio direktorė.
Paplūdimio gelbėtojas

Darbo skelbimas – tas pats, tačiau atlyginimas jau kitas

Neringos skęstančiųjų gelbėjimo tarnyba ieško paplūdimių gelbėtojų ir gegužės mėnesį vykdo atrankas, mat darbas – itin atsakingas ir reikalaujantis gero fizinio pasirengimo.

Už tvarkos palaikymą Neringos arba Juodkranetės paplūdimyje, pirmosios pagalbos teikimą ir skęstančiųjų gelbėjimą būsimiems darbuotojams siūlomas nuo 550 eurų atlyginimas „į rankas“. Būsimi darbuotojai apgyvendinami Nidoje, jie dirbs grafiku, kuomet 2 dienos laisvos, 2 skirtos darbui.

Kovo pabaigoje buvo dalinamasi tuo pačiu skelbimu, tačiau siūlant 450 eurų atlyginimą atskaičius mokesčius. Bet štai, vos po dviejų savaičių, balandžio viduryje, pradėta dalintis pataisytu skelbimu, kuriame atlyginimas pakeltas šimtu eurų ir sudarė 550 eurų.
Šventoji

Atrankos metu dalyvių prašoma kuo greičiau nubėgti 400 m atstumą stadione, praplaukti 150 m baseine, gebėti plaukti ant nugaros, nardyti. Pabrėžiama, kad šiai pozicijai ieškomi fiziškai stiprūs vyrai ir moterys nuo 18 metų.

Valandinis atlyginimas jauniems darbuotojams – nuo 3,5 euro

Šventojoje įsikūrusios „Gangster Grill“ terasos direktorė Karolina Augustauskaitė teigia, kad šiuo metu sezoniniam darbui ieško padavėjų, barmenų, pagalbinių virtuvės darbuotojų, grilio kepėjų.

„Atlyginimai svyruoja pagal įgūdžius ir pastangas, su galimybe augti. Siūlome nuo 3,5 euro valandinį atlyginimą, o iki... neturim ribų, geram specialistui galime pasiūlyti ir keliskart daugiau. Susidomėjimas išties didelis, džiugu, kad šiomis dienomis itin aktyviai darbų ieško moksleiviai ir studentai. Mūsų durys jiems atviros, darbas pajūryje – labai didelė patirtis. O jauni darbuotojai žingeidūs ir atsidavę“, – pastebi K. Augustauskaitė.
Ledų pardavėjas

„Gangster Grill“ terasos direktorė aiškina, kad rinkdamiesi darbuotoją didžiausią dėmesį jie atkreipia į norą dirbti.

„Manome, jog ten, kur yra noras ir atsidavimas, visko išmokstama ir pasiekiama. Sezonas pajūryje – vos keli mėnesiai, tad imlumas labai svarbu. Taip pat norime sąžiningumo, komunikabilumo ir plačių šypsenų. Ar darbuotojai pateisina lūkesčius? Iš patirties galiu pasakyti, jog būna visko. Tačiau per kelis metus išmokau atrasti gerus darbuotojus, dar per pirmą susitikimą ar pokalbį telefonu. Neatitikusių lūkesčių būna išties nedaug“, – teigia K. Augustauskaitė.

Vangiausiai renkasi minimalų atlyginimą siūlančius darbus

Sezoninį darbą siūlančių darbdavių skelbimai užplūdo ir feisbuke ieškantiems darbo skirtas grupes – galima pastebėti daugumoje skelbimų atsispindintį reikalavimą, kad darbuotojas būtų pilnametis. Šią tendenciją patvirtina ir Užimtumo tarnyba.
Padavėja

Nors mokiniams leidžiama dirbti nuo 14 metų, šio amžiaus jaunuoliams įsidarbinti praktiškai galimybės yra labai ribotos. Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė nurodo, kad dauguma Palangos ir Šventosios įmonių priimtų į darbą tik nuo 18 metų. Darbdaviai jau nuo kovo pradeda ieškoti darbuotojų vasaros sezonui.
„Jau dabar kavinėse, viešbučiuose savaitgaliais pradeda jaunimas dirbti. Kaip ir kasmet, siūlomi įvairūs darbai klientų aptarnavimo srityje: ieškomi nuomos darbuotojai, kambarinės, kambarių tvarkytojai, pardavėjai, padavėjai, prižiūrėtojai ir pan. Reikėtų pažymėti, kad darbdaviai priimtų į darbą ir be patirties, ypač į tokias pozicijas kaip virėjas, viešbučio administratorius, kambarinė, kambarių tvarkytojas, padavėjas. Tokį išsilavinimą turinčių darbuotojų šiuo metu pajūryje tikrai trūksta, todėl pajūrio darbdaviai mielai sutiktų „užsiauginti“ sau darbuotoją“, – aiškina M. Jankauskienė.
Paplūdimys

Anot jos, Klaipėdos regione kaip geidžiamiausius galima išskirti virėjų ir padavėjų, pardavėjų sezoninius darbus kurortuose. Dalis klientų, prasidėjus darbo sezonui, kasmet įsidarbina pas tą patį darbdavį. Dažnai sezoniniams darbuotojams yra suteikiamas apgyvendinimas ir maitinimas, pavyzdžiui, Neringoje.
„Klaipėdoje jauni žmonės nenori dirbti prekybos centruose dėl didelio krūvio ir, kaip patys teigia, dėl mažo atlyginimo, nors siūlomas ir apgyvendinimas, ir maitinimas, ir karjeros galimybės, mokami priedai prie atlyginimo už apyvartą. Vangiausiai renkasi tokius sezoninius darbus, kuriuose nurodytas minimalus darbo užmokestis. Taip pat darbus pas ūkininką ir skinti braškes, dirbti pagalbiniais virtuvės darbuotojais“, – pastebi M. Jankauskienė.
Šventoji

Užimtumo tarnyba šiuose kurortiniuose miestuose gegužę kartu su keliomis įmonėmis planuoja renginius – darbuotojų atrankas, skirtas moksleiviams, kurių metu numatoma kviesti paskutinių klasių moksleivius, studentus iš Palangos ir Klaipėdos. Atrankų metu pristatoma įmonių veikla, įmonių darbuotojai dalinsis savo sėkmės istorijomis. Kaip teigia patys darbdaviai, dauguma jaunų žmonių puikiai moka naudotis el. priemonėmis – siunčia CV, darbo ieško ir socialiniuose tinkluose. Daugiau užsuka pakalbėti dėl darbų po egzaminų ar pasibaigus mokslo metams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)