Nuostabiausia, kad šiandien pirmieji pasaulyje išdygę prekybos centrai tebestovi ir toliau traukia tūkstančius pirkėjų. Portalas thomson.co.uk pateikia penkių seniausių prekybos centrų pasaulyje sąrašą.

1. „Fortnum and Mason“ Londone, 1707

Net jei madistės ir plūdo į 1909 metais Londone pirmąją specialiai pastatytą universalinę parduotuvę „Selfridges“, tai dar nesuteikia jai seniausiosios statuso. Kvintesencinė angliška parduotuvė „Fortnum & Mason“ pardavinėjo maistą, lagaminus, namų apyvokos daiktus ir drabužius dar nuo 1707 metų.

Pagarsėjusi savo pintinių su dangčiais prigrūsta maisto sale, „Fortnum & Mason“ yra oficiali Karalienės bakalėjos parduotuvė. 1964 metais jos fasadą papuošė garsusis laikrodis su pono Williamo Fortnumo ir pono Hugh Masono figūrėlėmis, kurios pasirodo kas valandą, lydimos skambėjimo ir XVIII amžiaus muzikos.

2. „Macy’s“ Niujorke, 1858

„Macy’s“ nėra vien tik parduotuvė, tai ir institucija. Ir labai sena. Pirmoji šio prekės ženklo parduotuvė atvėrė duris 1858 metais. Nuo to laiko „Macy’s“ išsiplėtė į kaimyninius pastatus, siekdama pritraukti minias žmonių, atidarė vieną po kito skyrius.

1924 metais 34-ojoje gatvėje esanti parduotuvė, garsėjanti savo dideliu raudonu pirkinių maišu, tapo didžiausia universaline parduotuve pasaulyje ir ši karūna puošė jos galvą net 85 metus. Apsilankymas „Macy's“ Kalėdų laikotarpiu sukels jums prisiminimus apie garsiąją juostą „Stebuklas 34-ojoje gatvėje“ („Miracle On 34th Street“), mat ši universalinė parduotuvė tapo pirmąja, kuri turėjo nuosavą Kalėdų senelį.

3. „Le Bon Marché“ Paryžiuje, 1852

Maistas, nuostabus maistas – „Le Bon Marché“ nėra vien tik seniausia universalinė parduotuvė Paryžiuje, bet ir labiausiai viliojanti maisto parduotuvė. Apsilankymas nebus šimtaprocentinis, jeigu neužsuksite į „La Grande Epicerie De Paris“, kur pirkėjų laukia daugiau kaip penki tūkstančiai rūšių vietinių ir iš viso pasaulio atvežtų maisto produktų: rankų darbo džemai, ispaniškas kumpis ir pomidorų padažas iš Neapolio.

Parduotuvę, kuri taip pat specializuojasi ir prabangioje madoje, balduose, dovanuose ir namų apyvokos reikmenyse, 1852 metais suprojektavo Gustave'as Eiffelis – taip, tas pats.

4. „La Rinascente“ Romoje, 1887

Mados magnatas Giorgio Armani pirmą kartą pasižymėjo kaip vitrinų autorius Milano parduotuvėje „La Rinascente“ – tai geriausiai žinomas universalinių parduotuvių tinklas Italijoje.

Prabangių prekių parduotuvė italų poetės Gabriele D’Annunzio po gaisro 1917 metais buvo pavadinta „La Rinascente“ – išvertus iš italų kalbos reiškia „ji gimė iš naujo“. Čia galima žavėtis stiklo ir metalo architektūra, taip pat viduje esančiais balkonais. Čia nepigu, tačiau tikrai verta užsukti, jeigu jums reikia lagaminų, parfumerijos ar vyrams skirtų prekių.

5. „Kaufhaus des Westerns“ Berlyne, 1907

Ji matė du pasaulinius karus, išgyveno laiką už Geležinės uždangos, tapo Berlyno sienos griūties liudininke. „Kaufhaus des Westens“ – arba trumpiau „KaDeWe“ – išsiskiria ir amžiumi, ir dydžiu, nes tai didžiausia universalinė parduotuvė kontinentinėje Europoje.

Joje telpa 60 tūkstančių kvadratinių metrų prekybos erdvės, išsidėsčiusios per aštuonis aukštus. Čia yra prabangus dizainerių parduotuvių bulvaras ir dvi futbolo aikštes užimantis maisto skyrius. Jeigu užkilsite į viršutinį aukštą, rasite žiemos sodą ir tūkstančio vietų restoraną su vaizdu į miestą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)