Šiuo metu Lietuvos pašte sunku įsigyti 5 ir 10 ct nominalo pašto ženklų. Juos esą išpirko dėl kainų augimo sunerimę žmonės.

„Šiuo metu kai kuriuose Lietuvos paštuose iš tiesų trūksta 5 ir 10 ct nominalo pašto ženklų. Priėmus sprendimą leisti Lietuvai įsivesti eurą nuo 2015 metų sausio 1 dienos minėto tiražo pašto ženklai buvo tiesiog išpirkti“, - atsakyme DELFI tvirtino Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras.

Mažiausio nominalo pašto ženklų pirkėjams gali tekti palūkėti iki dviejų savaičių, nes planuojama, kad paštus papildomas 5 ct nominalo pašto ženklų tiražas pasieks vėliausiai spalio 11 d.
Tuo metu 10 ct pašto ženklų papildomai gaminti neketinama.

Pasak E. Vaišnoro, pašto ženklai, kurių nominalai nurodyti litais, galios dvejus metus po euro įvedimo.

„Tai reiškia, kad tokiais pašto ženklais bus galima apmokėti siuntimo paslaugas dar dvejus metus po to, kai euras taps vienintele valiuta Lietuvoje“, - pabrėžė jis.

Lietuvos paštas yra išleidęs pašto ženklą, kuriame kaina nurodoma ir litais, ir eurais, Tokie pašto ženklai galios neribotą laiką.

O nuo 2015 metų leidžiamuose pašto ženkluose jų nominalo išraiška atsispindės eurais.

DELFI primena, kad nuo sausio 1 d. Lietuva taps 19-ąja euro zonos nare.
Lietuvoje kainos litais ir eurais turi būti skelbiamos nuo rugpjūčio 22 d. iki kitų metų birželio pabaigos.

Šią savaitę paskelbta „Eurobarometro“ apklausa rodo, kad 49 proc. Lietuvos gyventojų nepritaria euro įvedimui, o 47 proc. respondentų pritaria. 84 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad dėl euro įvedimo kainos Lietuvoje didės.

Lietuvos banko vertinimu, kainos dėl euro įvedimo gali padidėti 0,2-0,3 proc. Norint sumažinti verslininkų pagundą nepagrįstai didinti kainas, Statistikos departamentas fiksuoja ir skelbia 100 dažniausiai perkamų prekių ir paslaugų kainas, tačiau gyventojai pastebi, kad dalis verslininkų kainas pakėlė dar iki oficialios kainų stebėjimo pradžios.

Liepos pabaigoje nustatytas fiksuotas ir nekintamas litų keitimo į eurus kursas – 3,4528 litų keičiama į vieną eurą.

Daugiau informacijos apie euro įvedimą Lietuvoje, atsakymus į visus Jums rūpimus klausimus galite rasti internetinėje svetainėje www.euras.lt bei paskambinę nemokamu euro linijos telefonu 8 800 34528.