Modernizuojant būstą drauge su kaimynais verta apsvarstyti ne tik namo energinio efektyvumo klausimą, o ir estetiką kieme. Nejau prie namo, spindinčio atnaujintu fasadu, gražiai atrodo automobilių padangomis išvagota žolė, nuorūkų primėtytas darželis ir paauglių „tagais” aprašinėti suoleliai? DELFI domisi, kaip su nedidelėmis sąnaudomis papuošti daugiabučio namo kiemą.

Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Elvyra Radavičienė pastebi, kad atsiranda vis stipresnis poreikis susitvarkyti ir aplink namus.


„Turime daugybę gerų pavyzdžių, o pernai net vertinome sektinus atvejus, kai gyventojai, renovuodami būstą, susitvarko ir kiemus. Kai kurie kiemus tvarkosi kaip profesionalūs apželdintojai – labai gražiai. O kiti tvarkosi paprasčiau, kaip seniai įprasta. Jau nebe pastebiu namų, kurie renovavę būstą nebesitvarko kiemo”, - džiaugiasi E. Radavičienė.

Kiemo augmeniją niokoja nevykęs automobilių statymas

Interjero ir aplinkos dizainerė Rūta Jankūnienė sako, kad norą susitvarkyti daugiabučių namų kiemus labiausiai riboja finansinės gyventojų galimybės ir automobilių stovėjimo vietų trūkumas – kai kiemuose automobiliai statomi bet kur, ištrypiama žolė ir nebelieka laisvo žaliojo ploto.

„Renovuodami namus galėtumėme mąstyti panašiai kaip ir naujos statybos namų savininkai – skiriamas dėmesys kiemų infrastruktūrai, projektuojamos aikštelės vaikams, sodinama įvairi augmenija. Žinoma, dažnai kiemo įrengimo sąmata atbaido gyventojus, tačiau galima rasti finansavimo galimybių seniūnijoje”, - sako R. Jankūnienė.

Kaip su nedidelėmis išlaidomis atnaujinti kiemą

Daugiabučio namo kiemo tvarkymas priklauso nuo to, kokio dydžio yra kiemo erdvė, kokio kontingento žmonės tame name gyvena, kokie jų poreikiai. Aplinkos dizainerė namams, kuriuose gyvena mišraus amžiaus žmonės, pataria pasistatyti naujus suolelius, apželdinti kiemą visžaliais augalais bei atriboti kiemo žaliąją dalį nuo automobilių statymo vietų.

„Visiems puikiai žinoma, kad mažiau draugiškose kaimynystėse ir gražiausiai sutvarkytų kiemų vaizdą sudergia chuliganai bei šiukšlintojai. Todėl dauguma gyventojų nenori investuoti didelių pinigų sumų į tai, kas stovės lauke. Siekiant pigiau susitvarkyti kiemą estetikos klausimą galima įveikti pasirinkus visžalius augalus. Genialumas slypi paprastume. Gražu, kai kiemas žaliuoja ne tik vasarą, o ir žiemą. Šiuos augalus išdėstyti galima pasitelkus fantaziją ir šiek tiek panaršius internete”, - sako dizainerė.

Anot jos, gausu visžalių augalų rūšių, kurie yra ne tik žalios, bet ir geltonos, raudonos spalvos. Mėgstantiems žydinčias gėles, aplinkos dizainerė siūlo jas sodinti ne darželyje, o didesniuose lauko vazonuose.

„Įsivaizduokite paprastą žalią pievelę, apsodintą aplink paprasta gyvatvoryte iš kaulenės, pūslenio, lanksvos, ir viduje didžiulis vazonas su gėlėmis. Tada nekyla problemų nei su žemėmis, nei su gėlyno ravėjimu. O ir paįvairinti kiemo vaizdą galima kasmet pasodinant vis naujų gėlių. Taip pat galima tiesiog pasisodinti vyšnių, alyvų, jazminų, putiną, lazdyną. Šie krūmai pražysta skirtingu metu, todėl turėsite ilgai žydintį kiemą, o ir lepinti tokių medelių priežiūra tikrai neteks”, - kad po renovacijos aplinka būtų dar gražesnė pataria R. Jankūnienė.

Norintiems po renovacijos papuošti namo fasado sienas, aplinkos dizainerė siūlo pasisodinti vijoklinių augalų, tokių kaip aktinidijos. Šie stambiais, gražiais lapais želiantys krūmai duoda itin maistingų, gausių vitaminais uogų.