Kokių būna?

Pasak J. Čiuprinskienės, radiatorių savybės būna įvairios. Jie klasifikuojami pagal konstrukcijų tipus. Radiatoriai gali būti plokšti, sekciniai. Moteris minėjo ir dar vieną jų grupę, kuriai priklauso konvektoriai, lygiavamzdžiai šildymo prietaisai. Pastarieji skirti vonios patalpoms. Daugiabučiuose dažniausiai būna plokšti arba sekciniai radiatoriai.

„Pagal tai, koks radiatoriaus dydis, jis patalpai atiduoda atitinkamą šilumos kiekį”, – teigė pašnekovė.


Lektorė informavo, kad radiatoriai dar skirstomi pagal pagaminimo medžiagą. Dažniausiai senos statybos butuose randami rusų arba čekų gamybos plieniniai arba ketiniai radiatoriai. Moderniuose namuose paprastai įrengiami plieniniai, aliuminiai arba ketiniai.

Kalbėdama apie radiatoriaus pasirinkimą, specialistė teigė, kad tai priklauso nuo pastato. Jeigu namas nėra izoliuotas ar atnaujintas, jis yra išrenkamas pagal buvusią radiatoriaus galią. Ne mažiau svarbi yra ir jo pastatymo vieta. 

„Jeigu renovuojate būstą, svarbu, kad radiatoriaus aukštis atitiktų senojo prijungimo aukštį”, – patarė moteris.

Rekomendavo kreiptis į specialistus

VGTU atstovė mano, kad savarankiškai išsirinkti ir pasikeisti radiatorių nevertėtų. „Žmogus pats neturėtų rinktis šildymo prietaiso, nes dažniausiai taip būna išbalansuojama visa šildymo sistema, kuri, pavyzdžiui, daugiabutyje yra bendra ir ji priklauso visiems daugiabučio vartotojams. Tai nėra tik vieno gyventojo radiatorius ar vamzdis. Tai priklauso bendrijai, tad jeigu vienas žmogus pasikeičia radiatorius, tai kitas žmogus praranda tam tikrą šilumos dalį. Vienas gyvens šiltai, kitas - vėsiau", – DELFI kalbėjo J. Čiuprinskienė.

Ekspertė teigė, kad, specialistas išrenka šildymo prietaisą atsižvelgdamas į radiatoriaus dydį. Ypač svarbu, kad atitiktų naujojo prijungimo vietos su senojo.

„Jeigu renovuojate būstą, svarbu, kad radiatoriaus aukštis atitiktų senojo prijungimo aukštį”, – patarė moteris.

Specialistai taip pat įvertina būklę, skaičiuoja, kiek šilumos netenkama per sienas. Moteris paminėjo didžiausias klaidas, kokias daro būsto savininkai. „Savarankiškai įsirengiant radiatorius dažnai būna panaikinamas prieigos vožtuvas, kuris praleidžia dalį vandens pro radiatorių, dalį pro stovą. Ir tuomet atsitinka taip, kad visas stovo vanduo bėga tiesiogiai per radiatorių. Vadinasi, mes hidrauliškai išderiname sistemą ir vartotojai, kurie gyvena žemiau to vartotojo, kuris pasikeitė radiatorius, gauna daug mažiau šilumos negu jam priklausytų", – sakė J. Čiuprinskienė.

Pakeistas radiatorius gali būti ir mažesnis, bet jeigu jo gylis yra didesnis pagal kokstrukciją, tai jis gali atiduoti daugiau šilumos negu plokščias, visiškai siauras radiatorius. Šilumos atidavimas priklauso nuo konstrukcijos, nuo gamintojo.

„Pavyzdžiui, yra radiatorių gamintojų, kurie siūlo dvigubos plokštės ar  trigubų radiatorių. Jie bus gilesni, labiau palys po palange. Šilumos atidavimas priklauso nuo konstrukcijos ir skaičiuojamas pagal vandens tiekiamo ir grįžtamo vandens temperatūras“, – kalbėjo lektorė.