Visų pirma, nuosavo namo plotas yra daug didesnis, esate mažiau priklausomi nuo kaimynų – jums nereikės rūpintis ar pirmąjame aukšte gyvenantys žmonės įsirengė ant balkono grotas, ar kaimynai visada užrakina laiptinės duris.

Visgi, gyvenant nuosavame name, daugiau dėmesio reikia atkreipti į langus, duris, garažus, sujungtus su namais, namą supančią teritoriją. Namo apsauga reikalauja ne tik daugiau įvairių apsaugos būdų derinimo, bet ir daugiau investicijų. Individualaus namo apsaugai gali tikti nemažai bendrų apsaugos patarimų, tačiau į kai kurias detales nuosavų namų savininkai turėtų atkreipti daugiau dėmesio.

Individualus namas – tai tarsi įrodymas, kad gyvenate geriau, taigi, ilgapirščių susidomėjimas gali būti didesnis. Namais vagys gali domėtis labiau negu butais dar ir dėl to, kad galima atkreipti mažiau dėmesio vykdant nusikaltimą – pavyzdžiui, daugiabučių laiptinėse paprastai vaikšto daug žmonių, taigi, reikia ir daugiau pastangų, norint likti nepastebėtiems.

Individualaus namo apsauga – daugiau dėmesio ir investicijų

Jeigu butų gyventojai gali išsiversti be apsauginių žaliuzių, tai individualių namų gyventojams žaliuzės yra labai svarbi namo apsaugos dalis. Daugelis naujų namų savininkų itin pamėgo langus iki pat žemės. Tai palengvina įsilaužimą, nes nereikia niekur lipti – viskas yra čia pat.

Taigi apsauginės išorinės žaliuzės arba apsauginė stiklų plėvelė gali jums padėti apsaugoti langų stiklus nuo mechaninio poveikio. Jeigu apsauginė plėvėlė gelbės nuo stiklo išdaužimo, tai žaliuzės turi daugiau pridėtinės vertės – apsaugos jūsų langus nuo iškėlimo iš staktos ar rėmo išlaužimo. Prie žaliuzių galima tvirtinti ir signalizacijos jutiklius, taigi, kol vagys laužia žaliuzes ir atidarinėja langus, signalizacijos jutikliai jau būna perdavę žinią saugos tarnyboms. Individualių namų gyventojams rekomenduojama daugiau dėmesio atkreipti ir į balkonų duris – įrengti stiklo dūžio jutiklius stiklams, papildomai apsaugoti pačias duris. 
Individualus namas – tai tarsi įrodymas, kad gyvenate geriau, taigi, ilgapirščių susidomėjimas gali būti didesnis.

Bendrovės ,,Plieninis skydas” komercijos direktorius Markas Vyšniauskas pažymi, jog reikėtų pamiršti ,,tradiciją” atsarginius raktus palikti namuose ar neva saugioje, tik namiškiams žinomoje vietoje. Saugias vietas raktams vagišiai yra seniausiai perpratę, kad ir kokia originali bei saugi jums atrodytų atsarginių raktų laikymo vieta – nerizikuokite.

,,Patartina nepalikti atsarginių raktų namuose, o į duris įmontuoti spynas, kurių nebūtų galima atrakinti iš vidaus. Taip vagys bus priversti iš būsto nešti vogtus daiktus per langą, o tuo pačiu padidės tikimybė, kad juos pastebės kaimynai ar pastabūs praeiviai ir iškvies policiją”, - sako M. Vyšniauskas.

Tvora – turbūt vienas iš seniausių būdų pažymėti ir apsaugoti savo teritoriją. Ištisinė tvora ar tanki gyvatvorė apsaugos jūsų namų teritoriją nuo pašalinių žvilgsnių, aukšta ir tvirta betoninė tvora gali apsunkinti kelią patekti į jūsų valdas. Visgi, nereikėtų persistengti – neužtverkite namo itin aukšta tvora, įsitikinkite, kad kaimynai gali matyti jūsų namo fasadą.

Apšvietimas – dar viena, atrodytų elementari, bet labai svarbi individualaus namo apsaugos dalis. Pasirūpinkite geru namo teritorijos apšvietimu. Šviesa atkreipia dėmesį – svarbu, kad kelias iki jūsų namo durų būtų gerai apšviestas. Pravartu įsirengti šviestuvus su judesio davikliais, tokiu atveju kam nors tamsiu paros metu įžengus į jūsų namo teritoriją greičiau atkreipsite dėmesį. Staigiai įsižiebus kieme šviesai, dėmesį atkreips ir artimiausi jūsų kaimynai.

Šuo – geriausias žmogaus draugas. Iš tiesų, nereikėtų pamiršti, jog namų augintinis gali būti tikrai puiki ,,garsinė signalizacija”, kuri pažadins jus naktį, jeigu kažkas nepažįstamas veršis į namus, privers apsidairyti pro langus šviesiu paros metu. Pikta šuns reakcija gali atbaidyti ar bent jau sustabdyti ir nusikaltėlius. Visgi, jeigu šunį laikote lauke visada stebėkite savo augintinį – ar jis neatrodo mieguistas, nesielgia neįprastai, kadangi ilgapirščiai gali mėginti susidoroti su pirmąją kliūtimi dar iki vagystės.

Kaimynas – draugas, o ne priešas

Gyvenvietėse kuriasi panašaus socialinio sluoksnio žmonės, kurie dažnai negaili pinigų saugumui ir turi panašų požiūrį – tokia padėtis gali tapti privalumu. Gyvenvietėje gyventi saugiau negu vienkiemyje. Tą patvirtina ir draudimo bendrovių duomenys. Draudimo bendrovės ,,If” privataus turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius sako, jog rizika draudžiant būstą yra nustatoma ir pagal tai, kokioje vietoje yra namas. ,,Jei būstas yra ne nuolat gyvenamas, jei jo vieta yra ne gyvenamoje vietovėje, pavyzdžiui, vienkiemyje, tuomet riziką laikome didesne. Riziką vertiname kaip mažesnę, jei būstas yra gyvenvietėje, jame sumontuota sistema, įspėjanti saugos bendrovę apie įsilaužimą ir gaisrą”, - teigia pašnekovas.

Bendruomeniškumu užtikrintą saugumo jausmą žmonės gali dar labiau sustiprinti – jungtis į saugios kaimynystės grupes. Visuomenės susvetimėjimas dažnai atitolina žmones, taigi, vis rečiau bendraujama su kaimynais, nesistengiama palaikyti gerų santykių. Geri kaimynai – labai svarbi jaukios ir saugios bendruomenės dalis, taigi, nereikėtų to pamiršti. Juk pirmiausia veikia žmogiškasis faktorius, o tik tada – technologijos. Kaimynai gali daug vienas kitam padėti – kai jūsų nebūna namuose, atkreipti dėmesį į namo teritoriją, stebėti, ar aplink nevaikšto nepažįstami žmonės, jūsų gatvėje nestoviniuoja nematyti automobiliai. Tarpusavio bendradarbiavimas ir atidumas gali padėti apsaugoti namus.