Vidutinio amžiaus europiečių „nugręžtoji karta“ įsitikinusi, kad sulaukusi pensijos gyvens skurdžiau už savo tėvus, rodo pasaulinis tyrimas, nustatęs, kad kinai labiausiai tiki šviesia senatve, o prancūzai, vokiečiai ir ispanai nusiteikę pesimistiškiausiai.

Rytų europiečiai taip pat regi niūrią ateitį, o britai labiausiai nerimauja, jog liks vieniši. Tuo tarpu amerikiečiai labiausiai tiki, kad išėję į pensiją mėgausis gyvenimu, rašo guardian.co.uk.
Atlikdama pirmąjį tokio pobūdžio tyrimą, į kurį buvo įtraukta ir Kinija, pensijų fondas „Aegon“ apklausė 12 tūkst. darbuotojų 12-oje šalių, pateikdamas jiems plataus spektro klausimų, susijusių su finansų planavimu. Tyrimas parodė, jog besivystančiose šalyje daugėja nusiminusių darbuotojų, kurie prarado garantuotas pensijas ir jaučiasi blogai pasirengę aprūpintai senatvei.

Dauguma respondentų manė, jog gyvens blogiau už dabartinę pensininkų kartą ir turės išlaikyti suaugusius vaikus, kurie negalės rasti darbo pasaulinės krizės apimtoje darbo rinkoje.

Tačiau Kinijoje „Aegon“ nustatė visiškai kitokį vaizdą. 66 proc. kinų optimistiškai vertino savo senatvę, kai tuo tarpu Japonijoje tokių respondentų skaičius siekė vos 18 proc., o Didžiojoje Britanijoje – 38 proc. Palyginus su kitomis šalimis, kinai taip pat labiausiai tikėjo, jog į pensiją išeis anksti, sulaukę 55 metų. Maža to, jie labiausiai buvo įsitikinę, kad sulaukę pensijos nesiskųs sveikata.

Tačiau kertant Japonijos jūrą, optimizmas blėsta. Nors visame pasaulyje japonai laikomi stropiais taupytojais, Japonija „Aegon“ Pasirengimo pensijai indekse užėmė žemiausią vietą. „Japonija mus nustebino keistais rezultatais. Tai šalis, garsėjusi aukštais namų ūkių taupymo koeficientais, privačiuose pensijų fonduose sukaupusi daugiau kaip 1 trln. dolerių (2,6 trln. litų). Tačiau nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos jos namų ūkių taupymo koeficientai iš tikrųjų smuko, nes du pastarieji dešimtmečiai sumažino realias namų ūkių pajamas. Santaupos, kurios 8-ajame dešimtmetyje sudarė 23 proc. visų pajamų, dabar tesudaro 3 proc. visų pajamų. Darbuotojai nebekaupia pensijų tokiais procentais, kaip ankstesnės kartos“, - teigė „Aegon“.

Anot tyrimo, 43 proc. japonų pensija siejosi su „netikrumu“. Tuo tarpu Kinijoje ir Jungtinėse Valstijose tokie respondentai sudarė 13 proc., Didžiojoje Britanijoje – 15 proc.

„Pasirengimas senatvei“ nuo paskutinio tyrimo labiausiai smuko Ispanijoje, kenčiančioje nuo 27 proc. siekiančio nedarbo, kurį sukėlė finansinė krizė. Labiausiai jis išaugo Vokietijoje. Tarp šalių, priskiriamų „vidutinio pasirengimo“ kategorijai, Kinijai (42 proc.) ir Vokietijai (41 proc.) būdingas didžiausias procentas, mažiausias – Ispanijai (19 proc.) ir Japonijai (17 proc.).

Jungtinių Valstijų ir Kanados darbuotojai buvo optimistiškesni už europiečius, tačiau ne tiek, kad aplenktų kinus. Tiek JAV, tiek Kanada pelnė aukštus rodiklius už tai, jog turi „rašytinį planą“ pensijiniam amžiui. Iš viso 43 proc. amerikiečių ir 42 proc. kanadiečių teigė, kad jiems pensija siejasi su džiaugsmu. Palyginimui: Vengrijoje taip manė vos 6 proc. respondentų. Nemažas procentas britų ir kinų taip pat manė, kad jų gyvenimas pensijos metu teiks malonumą, nors abi šalys nerimavo dėl galimos vienatvės. Britanijoje dėl vienatvės būgštavo 11 proc., o štai Olandijoje – tik 3 proc. žmonių.

Nors Didžioji Britanija save laiko kokį nors pomėgį turinčių žmonių šalimi, tyrimas parodė, kad pagal šį rodiklį ji užima tik vidurinę vietą. Iš viso 73 proc. britų teigė, kad išėję į pensiją neapleis savo pomėgių, nors Kinijoje taip sakė 86 proc., o Olandijoje – net 90 proc. respondentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)