Pristatome Jums 7 išradimus, kurie turėjo padėti sutaupyti, tačiau svajoti apie greitą jų atsiperkamumą – naivu.

1. Garso generatorius

Turbūt nei vienas iš mūsų nenorėtų kad tai, ką veikiame tualete, girdėtųsi aplinkiniams. Japonai nusprendė, kad norėdami nuslėpti įvairiausius šioje patalpoje atsirandančius garsus, žmonės spaudo ant bakelio esantį mygtuką arba atsuka kriauklės kraną taip veltui eikvodami vandenį.

Tarsi atsakas į visų droviųjų maldas iš Japonijos atskriejo išradimas – „Eco-Otome“ – garso generatorius. Paspaudus šį mažą daikčiuką pasigirsta viską nustelbiantis nuleidžiamo vandens garsas, kuris trunka maždaug 25 sekundes. Šis mechanizmas sumažinantis nuleidžiamo vandens kiekį kainuoja 49 dolerius (125 Lt). Turbūt būtent didelė kaina ir lėmė, kad prieš kelis metus atsiradęs prietaisas jau seniai nebesimaudo šlovės spinduliuose.

2. Asmeninis vandens surinkėjas
Asmeninis vandens surinkėjas (Nuotrauka spasudinta Kenji Kawakami knygoje "101 nepanaudojamas japonų išradimas"

Jeigu esate susirūpinę, kad daugybė vandens pasaulyje švaistoma veltui, galite įsigyti asmeninį vandens surinkėją. Išradimas paprastas, tad susikonstruoti jį galite ir patys. Apverskite skėtį ir iš smailiosios jo dalies išveskite žarnelę, kurios pabaiga nueitų į vandens rezervuarą. Šį išradimą užpatentavę japonai tikėjosi, kad jis taps kiekvieno žemę mylinčio žmogaus ištikimiausiu palydovu. Deja, žmonės pernelyg gėdijosi jį nešioti.

3. Akvariumas

Ir ne bet koks akvariumas, o susietas su kriaukle. Kas kartą paleidus vandens srovę vandens pradeda mažėti ir akvariume, kuriame plaukioja žuvytė. Išradimo autorius Yan Lu užtikrino, kad vanduo niekada visiškai nesibaigs ir žuvytė neužtrokš. Tačiau nenorėdami rizikuoti gyvybe, šio išradimo vartotojai priversti praustis kuo greičiau.

4. Taupantis dušas

Pripažinkite, kartais taip smagu tiesiog stovėti po tekančiu vandeniu. Tačiau norėdama apsaugoti žemę nuo tokio vandens išteklių švaistymo Elizabeth Buecher sukūrė dušą, neleidžiantį ilgai mėgautis šiuo malonumu. Per keturias minutes lazdelės prisipildo ir pradeda nemaloniai baksnoti į nugarą įspėdamos, kad metas lipti iš dušo. Sistemai nesvarbu, jog jūs ką tik išsitrinkote galvą ar dar esate muiluotas. Nors šis išradimas neparduodamas, panašu, kad didelio populiarumo dėl savo įkyrumo jis nesusilauktų.
Dušas „eko-karys“ - neleidžia ilgai turkštis po vandens srove

5. Vėjo energijos įkroviklis

Šis mažas įkroviklis naudoja vėjo energiją, tad jo galios užtenka nebent mobiliųjų telefonų arba MP3 grotuvų pakrovimui. Deja, dėl labai nedidelio šio „Hymini“ firmos kūrinio pajėgumo įkrovimo procesas gali užsitęsti ir iki keliolikos valandų.
Mažas vėjo energijos įkroviklis (hymini.com nuotr.)

6. Ekologiškas virdulys

„Gizoo“ kompanijos virdulys buvo pagamintas taip, kad leistų taupiai pašildyti vandenį. Jis leidžia tiksliai nustatyti, kiek virdulyje esančio vandens turi būti pašildoma. Nors idėja – lyg ir nebloga, dargi ir pelniusi daugybę apdovanojimų, įtarimą kelia tai, kad virdulys pagamintas iš ... plastiko. Ir pagamintas Kinijoje.
Ekologiškas virdulys

7. Atsodink save

Nenorite po mirties tapti tik dulkėmis? Šio išradimo kūrėjai siūlo tapti augalu. Resormacijos proceso metu Jūsų kūnas sumaišomas su šarmu ir vandeniu, tuomet spaudžiamas ir šildomas tol, kol tampa skysčiu. Rezultatas – biologinis junginys, kuris gali būti naudojamas kaip trąša ir kalcio papildas augalams.