Penkerių metų tyrimo metu mokslininkai tyrė dviejų tūkstančių žmonių vaikščiojimo greitį. Šie žmonės arba buvo rūkaliai, arba metę rūkyti, arba niekad nerūkę. Esami rūkaliai vaikščiojo lėčiau nei tie, kurie metė rūkyti.

Rezultatai leidžia daryti išvadą, kad net vyresniame amžiuje atsisakius blogų įpročių, tokių kaip rūkymas, galima padaryti teigiamą įtaką vėlesniam gyvenimui. Tyrimo vadovė Alison Moore iš Amerikos geriatrijos asociacijos pateikė penkis blogus įpročius, kurių reikėtų atsisakyti, jei norite gyventi ilgiau.

Antsvoris

Antsvoris gali sukelti daugybę sveikatos problemų ir komplikacijų, tarp jų – diabetą, širdies ligas ir infarktą. Mes norėtume pridurti, kad jis taip pat gali lemti sumažėjusį potraukį seksui.

Bloguosius angliavandenius (bulvės, balta duona, baltieji ryžiai) keičiant geraisiais (saldžiosios bulvės, kvietinė duona, rudieji ryžiai), vartojant liesus baltymus bei apribojant riebius ir saldžius patiekalus senjorams paprasčiau išsaugoti tinkamą svorį, teigė ji. Beje, tai ne tokie jau blogi patarimai ir jaunesniems žmonėms.

Rūkymas ir gėrimas

Įrodyta, kad rūkymas ir piktnaudžiavimas alkoholiu turi neigiamos įtakos žmogaus sveikatai bet kokiame amžiuje, bet senjorai, kurie reguliariai rūko ir geria, dar padidina sveikatos problemų tikimybę. Padėtį dar apsunkina alkoholio vartojimas su vaistais, ypač kai senjorai vartoja ne vienus vaistus. Rūkymas, kaip ir nutukimas, taip pat neigiamai paveikia seksualinį gyvenimą.

Nejudrus protas

Sendami žmonės dažnai sulėtina tempą ir jaučiasi negalintys padaryti tiek, kiek galėdavo būdami jauni. Nors fizinį aktyvumą kartais apriboja sveikatos problemos, tai nereiškia, kad negalima pakrutinti smegenų. Esti gausybė veiklos senjorams, padėsiančios išsaugoti žvalų protą – ir galvosūkiai, ir interaktyvūs žaidimai, knygų klubai, savanoriška veikla ir kita.

Nejudrus gyvenimas

Fizinis aktyvumas – esminis veiksnys siekiant išlaikyti sveiką širdį, protą ir kaulus. Kai kurie senjorai būna apriboti savo negalavimų, bet esti nesunkių būdų paįvairinti savo dienotvarkę mankštele, tarkime, pasistatyti automobilį toliau nuo parduotuvės ir prasivaikščioti. Taip pat programos, tokios kaip joga, Pilates, Tai či padeda išlaikyti pusiausvyrą, kontroliuoti svorį ir gali būti pritaikomos bet kokio fizinio pasiruošimo žmonėms.

Sumaišyti vaistai

Dauguma garbaus amžiaus žmonių vartoja įvairius vaistus ir kartais jiems būna sunku atsiminti, kada ir kokius jų vartoti. Todėl kartais jie „pakoreguoja“ savo vaistų kiekį nepasitarę su gydytoju. Kad išvengtų tokių problemų, senjorai turėtų naudoti savaitines ar mėnesines piliulių dėžutes arba kreiptis pagalbos į šeimos narį ar draugą, kuris padėtų jiems tvarkingai vartoti vaistus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją