Svarbiausia – taisyklingas kvėpavimas ir laikysena

Pradėdama kalbėti apie veido ir žandikaulio kineziterapiją, Gražyna Markevičienė, SPA Vilniaus aukštos kvalifikacijos veido priežiūros meistrė – kosmetologė, turinti 13 metų patirtį šioje srityje, aiškina: pirmiausia turėtume žiūrėti į kūną kaip į visumą, remtis holistiniu požiūriu, mat veido srityje atsiradusios problemos dažnai yra kompleksinės, sąlygojamos įvairiausių faktorių, nebūtinai prasidedančių veido srityje.

„Pirmiausia reikėtų kreiptis į kineziterapeutus, masažuotojus ir dirbti su kūnu, o po to – su veidu. Arba galima derinti kartu – tada tikrai pasiekiami geri rezultatai. Pas mus į SPA atvažiuoja poilsiautojai, kurie nori atgauti jėgas, atstatyti gerą savijautą. Be abejo, kreipiasi su tikslu ir dėl tam tikrų problemų: nori atkurti sutrikusias funkcijas, sumažinti skausmą, mažinti senėjimo požymius, atstatyti odos elastingumą ir stangrumą, koreguoti veido ovalą, mažinti raukšlių gylį bei, aišku, gerinti gyvenimo kokybę“, – aiškina ji.

Paklausta, kas būtent dažniausiai sąlygoja įvairiausius veido sveikatos sutrikimus, specialistė pirmiausia mini netaisyklingą kvėpavimą. Pastarasis, kaip aiškina ji, yra fiziologinis procesas, kuris reikalingas gyvybei ir gerai savijautai palaikyti. Taip pat jis padeda išvengti daugybės negalavimų.

Gražyna Markevičienė

„Daugelis žmonių kvėpuoja krūtinės ląsta, bet verta paminėti diafragminį kvėpavimą – kai pilvinio kvėpavimo metu dirba stipri raumenų pertvara diafragma. Pagrindinis tokio kvėpavimo privalumas yra tai, kad jis geriau nei įprastai aprūpina organizmą deguonimi, nes išnaudojamas visas plaučių tūris.

Diafragminio kvėpavimo metu mūsų organizme pagerėja vidaus organų veikla, ypač suaktyvėja plaučių, skrandžio, žarnyno veikla, bei toks kvėpavimas padeda užtikrinti optimalų limfos tekėjimą. Kai pavargstame dienos bėgyje, atsiranda galvos svaigimas, silpnumas, trūksta jėgų, verta taikyti diafragminį kvėpavimą, nes aktyvuojasi parasimpatinė nervų sistema, organizmas aprimsta. Po kvėpavimo terapijos būtina nepamiršti išgerti tinkamą kiekį vandens“, – rekomenduoja ji ir priduria, kad asmenims, kurie turi polinkį į hipertenziją, šiuo klausimu būtina pasitarti su gydytoju.

Tad, pagerėjus bendrai organizmo būklei ir optimizavusis limfos tekėjimui, galima pastebėti teigiamų pokyčių ir veido srityje. Pašnekovė taip pat pabrėžia, kad veido sveikatai palaikyti svarbu ir mūsų gyvenimo įpročiai – ypač svarbi sveika gyvensena, subalansuota mityba, suvartojamas pakankamas gryno vandens kiekis, fizinis aktyvumas, streso valdymas ir žalingų įpročių atsisakymas. Be to, itin svarbu ir taisyklinga laikysena kaklo, dekoltė sričių juostoje. Jei yra priešingai, sutrumpėja ir spazmuoja raumenys, gali pasireikšti įvairūs negalavimai.

„Pasireiškia dažnas nuovargis, aukštas spaudimas, veido ovalo pakitimai ir nusileidimai, atsiranda dvigubas pagurklis, paburksta paakiai, gali pasireikšti ir galvos skausmai, trinka atmintis. Pečių juostos ir kaklo raumenų įtampa vargina beveik kiekvieną žmogų – tai lemia sėdimas darbas, pastoviai atliekamas tas pats veiksmas, taip pat ir ilgas naršymas telefone“, – aiškina G. Markevičienė.

Sprendžia netaisyklingo sąkandžio sukeltas problemas

Susiformavusi netaisyklinga laikysena, kaip pabrėžia pašnekovė, turi tiesioginę įtaką žandikaulio padėčiai – netaisyklingam sąkandžiui. Žinoma, pastarajam susiformuoti įtakos turi ir kiti veiksniai. Pavyzdžiui, genetika, kūdikystės ir vaikystės įpročiai, netaisyklingas kvėpavimas per burną, ypač, kaip sako ji, vaikams – sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis ir išvešėjus adenoidams, taip pat ankstyvas dantų netekimas, dantų griežimas, vadinamas bruksizmu.

Kuo anksčiau pastebimi nukrypimai – tuo efektyviau galima juos spręsti. Todėl, kaip teigia G. Markevičienė, masažus atliekantys specialistai, pastebėję šiuos nukrypimus, nedelsiant rekomenduoja odontologo, ortodonto konsultacijas. Jei pastebėtos problemos nesprendžiamos, atsiranda knarkimas, spartesnis dantų nusidėvėjimas, sutrinka kramtymo funkcija – nukenčia virškinimas, atsiranda žandikaulio sąnario pažeidimas.

„Tai turi įtakos ir veido deformacijai, asimetrijai – jis tampa per daug įgaubtas arba išgaubtas ir kartais netgi būna stipriai suspazmuoja smakro ir apatinės lūpos raumenys, kramtomieji raumenys, susidaro trigeriniai taškai, o dėl šios priežasties gali varginti ausų ūžesys, galvos svaigimas bei gali paūmėti galvos, ausų, dantų skausmai“, – sako ji.

Pastariesiems sveikatos sutrikimams gydyti masažo meistrai taiko manualines terapijas – įvairias masažo technikas, kurios padeda atkurti pažeistų vietų funkciją, mažindamos raumenų įtampą.

„Manualinių atlikimo metodų yra daugybė, bet verta paminėti šiuos: miofascialinį, rekonstrukcinį, miostruktūruojantį (peroralinį), estetinį veido teipavimą su manualiniu veido masažu bei Kobido masažą, kuris yra pagrįstas holistiniu žmogaus suvokimu, atpalaiduoja ir maloniai nuteikia ne tik kūną, bet ir sielą“, – aiškina ji.

Specialistė pasakoja, kad čia gali padėti ir savarankiškai atliekami masažai, veido mankštos. Tačiau, kaip teigia ji, tai galima daryti tik gerai išmanant veido raumenų anatomiją.

„Rekomendacijos bedram suvokimui: raumenims, kurie linkę spazmuotis ir trumpėti, reikalingi pratempiantys ir atpalaiduojantys judesiai, o nusilpusiems raumenims reikalingi tonizuojantys judesiai. Svarbu suprasti ir kokio gylio bei stiprumo judesius galima taikyti veido ir kaklo srityje, kad sau nepakenktume, todėl, mano manymu, būtina praeiti specialius kursus, kad galėtume tai daryti savarankiškai“, – pasakoja G. Markevičienė.

Veido masažas

Specialistė atvirauja, kad žmonės dažniausiai masažų atvyksta profilaktiškai, norėdami atstatyti odos stangrumą, stabdyti senėjimo procesus ar paprasčiausiai atpalaiduoti įsitempusius raumenis, tačiau konsultacijos metu, surenkant kliento anamnezę, vertinant odos būklę, kartais pastebimos netaisyklingo sąkandžio problemos. Dažniausiai masažų atvyksta moterys, tad ir problemos joms pastebimos dažniau. O paklausta, kiek masažų tokiais atvejais gali prireikti, specialistė pabrėžia, kad tai – itin individualus dalykas, priklausantis nuo daugelio faktorių.

„Čia labai dažnas klientų klausimas – kiek masažų reikia, koks periodiškumas, kada tikėtis rezultato ir kiek išsilaikys rezultatas. Pirmiausia, aišku, reikėtų su klientu išnagrinėti lūkesčius – ko pats klientas tikisi. Svarbu paminėti, kad rezultatas visada priklauso nuo kliento amžiaus, odos būklės, esamos situacijos ir fiziologinių savybių bei jo gyvenimo būdo“, – teigia G. Markevičienė.

Todėl, kaip teigia ji, masažais turėtų domėtis ne tik tie asmenys, kurie pastebi veido odos, kaklo ar dekoltė zonų pakitimus ar jaučia įvairius negalavimus, bet ir šių problemų neturintys. Kuo jaunesniame amžiuje kreipiamasi, tuo problemos pastebimos greičiau, rezultatas pasiekiamas greičiau ir efektyviau – tiek sveikatos, tiek estetikos klausimais.

Veido masažas

Pasirūpina ir amžina jaunyste

Akivaizdu, kad veido, kaklo ir dekoltė zonų masažai atliekami ne tik dėl sveikatos problemų, bet ir dėl estetinių priežasčių. Pasak specialistės, klientai atvyksta norėdami pagerinti odos tonusą, elastingumą, stangrumą, koreguoti veido kontūrą, išryškinti skruostikaulius, sumažinti veido apimtį, koreguoti raukšlių gylį.

„Masažas yra laikomas vienu veiksmingiausiu natūraliu metodu, skirtu odos būklei gerinti ir senėjimo procesui lėtinti. Tam, kad pasiektume geriausius rezultatus, nepakanka masažuoti vien tik veido. Svarbu akcentuoti pečių juostą, dekoltė, kaklą, kaukolės pagrindą, ausies, smilkinių zoną bei epikraninės aponeurozės audinių struktūras. Epikraninės aponeurozės, kitaip dar žinomos kaip sausgyslinis šalmas, funkcija yra sujungti kaktos ir pakaušio raumenis. Šie raumenys atlieka svarbią funkciją išgaunant veido mimikas, jie padeda suraukti kaktą, antakius ir t.t. Gerai žinoma, kad sutrikusi kraujotaka ir limfos nutekėjimas lemia greitą visų raumenų nykimą, greičiau atsiranda su amžiumi susiję pokyčiai veide ir kakle.

Mes vis dažniau sulaukiame klientų, kuriems apie 30–35 metų. Tai džiugina, nes užkirsti kelią senėjimo požymiams efektyviausios prevencinės procedūros. Tik pas mus SPA centre truputį sudėtinga pritaikyti visą reikiamą kursą [čia dažniausiai apsilankymai būna trumpalaikiai ir vienkartiniai – aut. past.], o jei atvykstama savaitei ar dviems, tada mes galime taikyti ir masažus, ir veido procedūras – atliekame trumpą kursą, bet pavyksta išgauti gerus rezultatus. Todėl mes visada patariame kreiptis į specialistus tame mieste, kur patys gyvena [kad procedūros nebūtų vienkartinės ir poveikis būtų rezultatyvus ir ilgalaikis – aut. past.]“, – aiškina G. Markevičienė.

Veido masažas

Kaip aiškina pašnekovė, estetiniam vaizdui koreguoti ypač populiarus Kobido masažas. Jis klientų mėgstamas bene labiausiai.

„Tai yra japoniškas, imperatoriškas veido masažas – grožio puoselėjimo menas. Mes vieni iš pirmųjų pradėjome taikyti jį Lietuvoje. Kodėl jį pamėgo klientai? Nes masažuojami kaklo, veido, ir galvos raumenys, pirštų galiukais stimuliuojami, tonizuojami veido audiniai, suaktyvėja kraujotaka ir limfos tekėjimas, odos ląstelės geriau aprūpinamos deguonimi. Veido masažo judesiai apima meridianus, akupunktūros taškus, kas pagerina gyvybės energijos srautus (subalansuojama viso organizmo energija), pagerėja vidaus organų veikla. Gerinama bendra savijauta“, – aiškina G. Markevičienė.

Kaip sako ji, šią masažo techniką vis sparčiau atranda ir vyrai. Vis dėlto, pastarieji, priešingai nei moterys, jam turėtų papildomai pasiruošti.

„Kai vyrai ateina su barzda, mums sudėtingiau atlikti šį masažą, todėl perspėjame, kad prieš masažą nusiskustų. Kai barzda būna pilna, apaugusi, tam tikrų veido vietų negali tinkamai paveikti, išmasažuoti. Jei vyrai neparodo noro nusiskusti, tada ieškome alternatyvų, masažą padarome, bet atlikimo technika būna kitokia“, – teigia pašnekovė.