Penkių aukštų namo gyventoja Aurelija Gečienė pasakoja, kad daugiabučio renovacija buvo baigta pernai vasarą, todėl rezultatus gyventojai jau spėjo įvertinti.

„Situacija pagerėjo, dabar butuose pastebimai šilčiau. Mes gyvename viršutiniame, penktame aukšte, tai žiemą šaldavome – bute reikėdavo būti su striuke ar bent megztiniu. Anksčiau žiemomis bute būdavo 16-17 laipsnių, o dabar net 22–23“, – džiaugiasi moteris.

Mažesnės sąskaitos

Renovacijos metu buvo apšiltintos sienos, stogas, pakeisti rūsio ir laiptinės langai, įstiklinti balkonai. Pašnekovės teigimu, dabar pastatas daug gražesnis, nes plytinis namas buvo senas, statytas dar 1971 m., o plytos – aptrupėjusios.

„Daugiausiai šilumos išeidavo per sienas – plytos buvo taip aptrupėjusios, kad per plyšius net jausdavome švilpiantį vėją. Stogas nuo senumo taip pat tapo nesandarus – smala tekėdavo per lubas, ypač per didelius karščius“, – prisimena A. Gečienė.

Moteris sako, kad žiemą už šildymą namo gyventojai dabar moka mažiau. Bendra suma už šildymą ir įmoką už renovaciją šią žiemą buvo maždaug trečdaliu mažesnė, nei suma, kurią anksčiau gyventojai skirdavo vien tik šildymo sąskaitoms.

Molėtiškė pasakoja, kad nors 5 aukštų name gyvena vos 10 šeimų, visiems iš karto dėl renovacijos susitarti nepavyko.

„Nuo pat pradžių renovacijos norėjo ne visi, tam organizavome kelis susitikimus su namo gyventojais. Labiausiai prieštaravo senyvo amžiaus žmonės, kurių name ir gyvena daugiausiai. Tačiau po truputį po truputį renovacijos idėja patikėjo visi“, – pastebi pašnekovė.

Molėtuose – renovacija įsibėgėjo

A. Gečienė, paklausta apie tai, kaip sekėsi sutarti su namą renovavusiais statybininkais teigė, kad gyventojai dėl atliekamų pastato atnaujinimo darbų jiems neturėjo jokių priekaištų.

„Statybininkai dirbo greitai ir tvarkingai. Nors praėjusi vasara buvo karšta, jie vis vien sąžiningai dirbo, o galiausiai susirinko visas atsiradusias šiukšles ir išsivežė“, – pastebi ji.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, aktyvi daugiabučių renovacija šiuo metu vyksta 56 savivaldybėse iš 60-ies. Molėtai patenka tarp aktyviausių mažesnių savivaldybių. Čia šiuo metu statybos rangos darbai pradėti 39-iuose daugiabučiuose. 2014 m. Molėtuose renovuoti 9, 2013 m. – 3 daugiabučiai. Iš viso Lietuvoje šiuo metu renovuojama apie 1100 daugiabučių.