Apie šį rugpjūčio 7 d. turistams prieinamu tapusį objektą vis dar netyla kalbos: vieni džiūgauja, kiti piktinasi, o patys anykštėnai pripažįsta – tokio žmonių srauto nesitikėjo ir atlaikyti jį mažam miesteliui nelabai lengva.

Tokių spūsčių nematė net Palangoje

Takas medžių viršūnėmis vingiuoja 300 metrų ir veda į 35 metrų aukščio bokštą, kuris prilyginamas dvylikaukščiui pastatui. Po šio objekto atidarymo žiniasklaidoje pasirodė nemažai pranešimų, kad Anykščiai netgi nušluostė nosis didiesiems kurortams tokiems kaip Palanga. Visgi Anykščių savivaldybės atstovas, laikinai investicijų ir projektų valdymo skyriaus vedėjo pareigas einantis Mantas Vaičiulevičius juokauja, kad su pajūriu Anykščių lyginti nedrįstų. „Ties Anykščiais naujos jūros neiškasime“, - šypsosi jis.

Pašnekovas pastebi, kad nuo medžių lajų tako atsidarymo turistų srautai Anykščiuose gerokai pagausėjo esą kartais tekdavo papulti į tokias automobilių spūstis, kokių iki šiol nematė net Palangoje.

„Turistų pagausėjimas nuo lajų tako atsidarymo tikrai jaučiamas. Neduok dieve pagrindinėse miesto gatvėse kur nors neveiks šviesoforas arba jau vėlai vakare, kai jie neveikia, arba vietose, kur jų nėra, patikėkit manim, ką reiškia iš šalutinės gatvės išvažiuoti į pagrindinę. Aš tokių kamščių nematydavau net Palangoje“, - tikina M. Vaičiulevičius.

Anykščių turizmo ir informacijos centro direktorius Rimantas Sereičikas taip pat teigia, kad lyginti savęs su didžiausiais šalies kurortais skubėti nederėtų, bet pripažįsta, kad žmonių srautai šį sezoną mušė visus rekordus: „Pagal augimo tempus ir tendenciją, matyt, nei vienas iš kurortinių miestų nepatyrė tokio spartaus ir didelio augimo. Pagal augimo tendenciją turbūt būsim ryškiausiai matomi šį sezoną Lietuvoje. Liepą ir rugpjūtį žmonių srautai buvo du kartus, o gal net ir daugiau, didesni nei praėjusiais metais“.

Prognozuoja bumo pabaigą

Nors šį sezoną medžių lajų takas į Anykščius priviliojo krūvas smalsuolių, norinčių pasivaikščioti medžių viršūnėmis, tačiau R. Sereičikas prognozuoja, kad toks lankytojų bumas nuslūgs.

„Dabar toks mados klyksmas: „vau atsidarė tas objektas – važiuojam“. Manau, kad mes tą bumą šiais metais kaip nors išgyvensime, bet tas bumas parodė, kad visa aptarnavimo infrastruktūra yra nepasiruošusi priimti tokius srautus. Įsivaizduokite, jei per vieną iš pirmųjų savaičių lajų taką aplankė 35 tūkst. žmonių, kai Anykščiuose gyvena 10 tūkst. žmonių. Tai jeigu savaitei Vilnius prisipildytų nuo pusės milijono iki pusantro milijono žmonių ir atitinkamai tris su puse karto daugiau transporto, tai čia ne tik Anykščiuose, bet ir bet kuriame kitame mieste būtų toks pats paralyžius“, - svarsto pašnekovas.

Jo teigimu, dėl tokios situacijos nemaža dalis lankytojų liko nepatenkinti, nes nerado ne tik vietos pavalgyti, bet ir kavos išgerti ne visiems pavyko. Turizmo ir informacijos centro direktoriaus teigimu, vietiniams verslininkams tai puiki pamoka ir ženklas, kad laikas pasitempti. Tuo tarpu savivaldybės atstovas M . Vaičiulevičius įžvelgia tik gerąją tokio žmonių skaičiaus pusę, esą naudos gavo ne tik Anykščiai, bet ir aplinkiniai miestai.

„Ir spaudoje buvo pakankamai negatyvių atsiliepimų, kad vietos verslas nesuspėja dėl tokių žmonių srautų. Buvo atvejų, kai žmonės neberado nei kur pavalgyti, nei kur apsigyventi. Buvo gerai ne tik Anykščiams, bet ir aplinkiniams rajonams. Ypatingai Molėtams. Pats daug bendrauju su Molėtais, tai buvo atsiliepimų, kad džiaugėsi ir maitinimo, ir apgyvendinimo įstaigos“, - aiškino M. Vaičiulevičius.

Žada dar nustebinti

Ties medžių lajų taku Anykščiai nesustos, o keleto metų perspektyvoje bus vienas konkurencingiausių kurortinių miestų Lietuvoje. Tokią prognozę pateikia M. Vaičiulevičius. Paklaustas, kokia linkme toliau žengs šis miestas, jis teigia, jog ir toliau bus orientuojamasi į turizmą ir rekreaciją, kadangi kito kelio, anot jo, nėra.

„Gamyklų ar fermų tikrai nepristatysime, nes tam neleidžia labai daug teisės aktų. Kadangi traukos objektų jau yra įrengta nemažai, dabar bus stengiamasi atsižvelgti į žmones, paprastus dalykus. Jau beveik suderintas finansavimas daugiabučių namų, kvartalinei renovacijai, žaidimo aikštelėms, automobilių stovėjimo aikštelėms ir pan. Taip pat numatoma visiškai pertvarkyti miesto parką. Bet visa tai kol kas yra derinimo stadijoje“, - teigia pašnekovas.

Anykščiai

Miesto parką Anykščiuose tikimasi pertvarkyti kardinaliai ir paversti jį maža viso miesto versija. Anot M. Vaičiulevičiaus, šiuo metu parke jau nusidėvėję takai ir suoliukai, todėl vaizdas nebepatrauklus akiai.

„Būtų kompleksiškas tvarkymas. Mano žiniomis, ten turėtų atsirasti ir mineralinio vandens biuvetė, ir, jei viskas pavyks, bus siekiama, kad miesto parkas taptų tarsi visų Anykščių mini versija su gamtos ir kultūros paveldo objektais – pradedant Puntuku, Laimės žiburiu ir t.t. Dar turime idėją padaryti bendruomenių ir verslo miestelį pačiame mieste. Jeigu atsiras dar keletas panašių traukos objektų kaip lajų takas, tikiu, kad Anykščiai taps konkurencingu kurortu“, - teigia M. Vaičiulevičius.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad nemažai turistų į miestą pritraukia ir neseniai Anykščiuose atsidaręs "Spa Vilnius" bei įvairios kaimo turizmo sodybos, išsibarsčiusios apylinkėse.

Yra ką pamatyti ir be medžių lajų tako

Į Anykščius atvykusiems pasivaikščioti medžių viršūnėmis iš karto po šio reginio nederėtų sėsti į automobilius ir dumti namo. Ir be medžių lajų tako šiame mieste ar aplink jį tikrai yra kur pasižvalgyti.

Visai šalia medžių lajų tako yra įsikūręs Labirintų parkas. Tai vienintelis tokio tipo parkas ne tik Lietuvoje, bet turbūt ir Baltijos šalyse. Labirintų Parką sudaro trys skirtingi labirintai: didysis, apvalusis ir lenktynių. Labirintų parkas yra aptvertoje 1 hektaro teritorijoje.

Labirintų parkas

Anykštėnai taip pat didžiuojasi dar 2014 metais atidarytu menų inkubatoriumi. Šis objektas kainavo beveik 7 mln. litų. Jame, anot M. Vaičiulevičiaus, šiandien įsikūrę menininkai, kurių darbai pripažinti respublikiniame lygmenyje. Inkubatoriaus patalpos pritaikytos ir dideliems renginiams, kuriuose gali dalyvauti 200 žmonių.

Tuo tarpu turizmo ir informacijos centro direktorius pastebi, kad Anykščiuose daug lankytinų objektų, kurie yra vieninteliai Lietuvoje: „Anykščiai unikalūs tuo, kad daugelis turistų lankomų ir ieškomų objektų, apibūdinami taip – vienintelis, didžiausias arba dar kuo nors įspūdingiausias. Tai – aukščiausia bažnyčia Lietuvoje, vienintelis Arklio muziejus, vienintelis Siaurojo geležinkelio muziejus, A. Baranausko klėtelė – mūsų krašto rašytojų simbolis“.

Be to, šiame krašte savo vietą gali rasti ir ekstremalaus bei aktyvaus laisvalaikio mėgėjai. Anykščių miesto pakraštyje, ant Kalitos kalno, įrengtas pasivažinėjimo atrakcionas - vasaros rogučių nusileidimo trasa. Trasa galima leistis tiek vasarą, tiek žiemą. Šio tipo vasaros rogučių trasa ypatinga, nes besileidžiant žemyn pačiam galima pasirinkti nusileidimo greitį. Rogutėse sumontuoti išcentriniai stabdžiai neleidžia važiuoti didesniu nei 40 km/h greičiu. Atrakciono bendras ilgis yra 500 m., trasoje yra penki posūkiai, tramplinas ir kilpa.

Ant Šventosios upės kranto, Anykščių šilelyje, įsikūręs ir nuotykių parkas „Dainuvos Nuotykių Slėnis“. Parke yra 6-ios skirtingo sudėtingumo trasos, kuriuos įrengtos iki 13 metrų aukščio. Taip pat lankytojai gali skristi per Šventąją, bendras skrydžio ilgis net virš 300 metrų.

„Lankytinų objektų yra daug ir tai iš esmės paaiškina, kodėl tie srautai yra tokie. Lankytojai yra labai įvairūs ir pagal amžiaus grupes, ir pagal pomėgius. Anykščiuose galima rasti paletę įvairiems skoniams ir pomėgiams. Pradedant nuo aktyvaus laisvalaikio mėgėjų – yra ir vandenlenčių parkas, turime ir vasaros rogutes, kurios labai populiarios, ir žirginio sporto mėgėjams – du jojimo klubus, ir šaudykla yra, kur galima išbandyti įvairius šaunamuosius net kovinius ginklus“, - pasakoja R. Sereičikas.

Vasaros rogučių trasa

Jis taip pat pastebi, kad mieste yra prieinama galimybė užlipti į bažnyčios bokštą ir pamatyti miestą iš paukščio skrydžio bei pasimėgauti Rubikių ežero grožiu, kuriame yra net šešiolika salų. Šis ežeras, anot pašnekovo, itin pamėgtas panevėžiečių esą nieko panašaus savo krašte jie neturi. Be to, jame galima ne tik pasiirstyti valtele, bet ir buriuoti, čia yra jachtų klubas.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – užtikrinti tolygią, tvarią ir į skirtumų mažinimą orientuotą regionų plėtrą.