„Lietuvai tikrai nereikia tokių patriotų kaip Petras Gražulis. Man patinka orūs žmonės ir ori laikysena. Aš nekenčiu isterikų, kurie gyvena su juoda širdimi ir visur įžvelgia klastas. Patriotizmas nėra uždarumas, pasipriešinimas naujovėms ar baimė niveliuotis. Šalys – kaip žmonės, jos turi keistis, būti atviros ir priimti tendencijas, kurios yra būdingos esamam laikmečiui. Savo identitetą mes turime saugoti, bet kartu privalome maksimaliai klausytis ir stebėti tai, ką daro pasaulis bei gerti šią patirtį į save. Aš už liberalią, demokratišką, atvirą ir patriotišką Lietuvą be surūgusių senių, kurie savinasi meilę tėvynei ir nori laikyti ją sugniaužtą saujoje, aplietą krauju ir su nepaaiškinamu pykčiu prieš visą pasaulį“, - patikino M. Mikutavičius.

Jis pripažįsta, kad patriotiškumo sąvoka neretai yra pernelyg suniveliuojama, todėl ši žodį dažnai naudoja ne tie, kurie nuoširdžiai myli tėvynę, o tie, kurie nori panaudoti jį savo tikslams pasiekti.

„Žodis patriotiškumas neretai naudojamas prasilenkiant su svarbiomis patriotiškumo dalimis. Šį žodį neretai pasigauna tie žmonės, kurie naudoja jį savo labai menkiems ir primityviems tikslams pasiekti. Tai dažnai daro ir politikai. Pabrėždami savo neva didesnį patriotiškumą jie sumenkina kitų meilę tėvynei. O tai yra didžiausia klaida ir niekšybė, kurią galima sau leisti elgiantis su šiuo žodžiu. Mes tikrai galime turėti skirtingą požiūrį ir skirtingas vertybes, tačiau mylėti savo šalį. Ir negalima sakyti, kad vieni ją myli daugiau, kiti – mažiau ar tuo labiau teigti, kad mano meilė šaliai yra didesnė ar svarbesnė nei kito žmogaus, nes tai ne tik neteisinga, bet ir savanaudiška“, - įsitikinęs atlikėjas.

Pasak jo, patriotiškumas yra natūrali žmogaus būsena, kai sergama už savo šalį ir jos pasiekimus bei norima, kad jai sektųsi kaip galima geriau. Tai neretai jam primena „Eurovizijos“ konkursą.

„Meilė Lietuvai – kaip Eurovizijos dainų konkursas. Tu sergi už saviškius, bet vertini ir su pagarba žiūri į konkurentus. Šiame laikmetyje, kai visas pasaulis globalizuojasi, pati patriotiškumo sąvoka turėtų būti švelnesnė ir minkštesnė, nei ji buvo dar dvidešimto amžiaus pradžioje ar karo laikmečiu. Tai, kad tu esi lietuvis, jokiu būdu neturi reikšti, kad visi kiti yra priešai. Priklausymas tam tikram regionui ir tautinė savimonė bei pasaulėžiūra gali reikšti nebent tam tikrą varžytuvių formą be jokio pykčio kitų šalių patriotams“, - įsitikinęs M. Mikutavičius.

Jis džiaugėsi, kad Lietuvoje netrūksta muzikos, kurią galima pavadinti patriotine. Ne vieną visą Lietuvą suvienijantį hitą sukūręs atlikėjas patikino mylintis savo šalį ir norintis prisidėti prie gerų joje daromų dalykų.

„Noriu, kad mano šaliai kuo geriau sektųsi, kad tai būtų valstybė su puikia ateitimi ir šie norai yra labai paprastai paaiškinami – kuo mano valstybei geriau sekasi, tuo geriau sekasi man pačiam. Tad be jokios abejonės – aš esu savo šalies patriotas. Aš tiesiog myliu Lietuvą“, - patikino M. Mikutavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (960)