Jei šių metų pradžioje jų buvo 11,9 mlrd. Lt, tai iki gruodžio pradžios jų liko 8 mlrd. Lt.

„Labiausiai mažėja didelių nominalų litų banknotų. Prognozuojame, kad per gruodį grynųjų litų apyvartoje gali dar gerokai sumažėti, ir tai yra gera žinia. Mažėjant grynųjų litų, mažės ir keitimo operacijų poreikis metų pradžioje“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Nuo pirmadienio Lietuvos banko kasa ir kiti šalies komerciniai bankai platina euro monetų rinkinius, kurių vertė 40 litų arba 11,59 euro. Juos norintys įsigyti jau rikiuojasi eilėse.

Lietuvos bankas skelbia, kad su šalies komercinių bankų padaliniais sutarta, kad kitų metų sausio 1 d. bus sudarytos sąlygos valiutą išsikeisti visų apskričių centruose, juose veiks bent po vieną banko padalinį.

„Banknotai kiekvieną iš mūsų pasieks sausio 1 d., kai euras taps Lietuvos valiuta, - teigė V. Vasiliauskas. - Be įprasto darbo sausio 2-ąją, pirmąjį savaitgalį po Naujųjų taip pat veiks gerokai daugiau nei įprasta bankų padalinių.“

Nors Lietuvos paštas sausio 1 d. nedirbs, sausio 2 ir sausio 3 d. jo padaliniai dirbs kaip įprastą darbo dieną, o sausio 4 d., sekmadienį, Lietuvos pašto padaliniai dirbs šeštadienio grafiku.

Sausio 2 ir sausio 3 dienomis dirbs ir kai kurie komerciniai bankai: šeštadienį jų dirbs apie 70, sekmadienį apie 160.

Primenama, kad gruodžio 31 d. paskutinius pavedimus patariama padaryti iki pietų, iki 12 val. dienos. Paskutinės šių metų bankų užskaitos vyks apie 13 val.

Gyventojai įspėjami, kad sausio 1 d. naktį ar rytą laikinai neveiks elektroninė bankininkystė, todėl žmonės raginami nepulti tikrinti savo sąskaitų. Be to, Naujųjų metų nakčiai raginama turėti grynųjų - iki sausio 15 d. Lietuvoje bus galima atsiskaityti ir litais.

Įsibėgėja ir išankstinio eurų paskirstymo procesas bankams. Lapkričio 26 d. duomenimis, Lietuvos bankas komerciniams bankams jau yra išdavęs daugiau nei 100 mln. vnt. monetų, t.y. apie 60 proc. viso šiemet numatyto kiekio, ir 4,2 mln. vnt. eurų banknotų - 13,2 proc.

Praėjusios savaitės duomenimis, įmonės su komerciniais bankais yra pasirašiusios apie 7 400 sutarčių dėl išankstinio eurų pristatymo, kuris pradedamas šiandien – gruodžio 1 d. Priklausomai nuo banko, sutartis sudarė iki 70 % verslininkų, kuriems išankstinis apsirūpinimas eurais gali būti aktualus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)