Kad vasara buvo tikrai darbinga, įsitikino ir DELFI, apsilankę brangiausius apartamentus siūlančiose Palangos apgyvendinimo įstaigose – dažna jų turėjo vos po kelis laisvus kambarius.

Prezidentiniai apartamentai – turtingiausiems

Brangiausi Palangoje esantys apartamentai, kuriuose apsilankė DELFI, priklauso viešbučiui „Vanagupė“. Vasaros metu už nakvynę prabangiuose prezidentiniuose apartamentuose tenka pakloti 725 eurus. Tai yra vieninteliai apartamentai, įrengti septintajame viešbučio aukšte, jame yra du miegamieji, svetainė, darbo kambarys, mini virtuvėlė, vonia ir du tualetai.

Viešbučio pardavimų vadovė Vaida Gendrolytė sako, kad šiame numeryje apsistoja įvairūs žmonės – ir šeimos, norinčios įsikurti erdviau, ir koncertuoti atvykstančios žvaigždės. Beje, daugiausia čia gali apsigyventi keturi žmonės.

Viename didžiausių Palangos viešbučių kambariai skirstomi į keturias atskiras kategorijas: standartinius, verslo klasės, standartinius apartamentus ir prezidentinius apartamentus. Dar yra verslo klasės apartamentai.

Viešbutis „Vanagupė“

Kambarių kainos priklauso nuo metų laikotarpio: ne sezono, mažojo sezono ir sezono. Standartinis dvivietis kambarys, kurį dažniausiai renkasi šeimos su vaikais, sezono metu kainuoja 165 eurus (ne sezono – 105 eurus), verslo klasės kambarys be balkono žiemą kainuoja 145, vasarą – 210 eurų, o su balkonu – atitinkamai 160 ir 250 eurų. Į kainą įskaičiuoti pusryčiai, neribotas lankymasis visoje spa zonoje ir naudojimasis lauko baseinu bei sporto sale, vieta automobiliui, bevielis internetas. Beje, visuose kambariuose yra įrengti seifai, o jei pritrūksta vietos saugomiems daiktams, galima pasinaudoti ir seifu, esančiu registratūroje.

„Didysis sezonas prasideda nuo birželio iki tęsiasi iki rugpjūčio pabaigos. Kainų virš standartinio kainoraščio nekeliam, nebent tik leidžiam, jei mažas užimtumas“, – tikina viešbučio atstovė.

Pasak jos, viešbutyje didesnę dalį svečių sudaro lietuviai – atvyksta ir poros, ir šeimos su vaikais. Kaip ir visoje Palangoje, baltarusių ir rusų gerokai sumažėję. „Tokia bendra visos Palangos tendencija. Anksčiau jie pas mus gyvendavo po savaitę–dvi, kai lietuviai – po 3–4 dienas“, – pasakoja V. Gendrolytė.

Šiltuoju metų laiku svečiai ilsisi prie 18 m ilgio šildomo lauko baseino, šalia veikia baras, kuriame galima užsisakyti užkandžių ir gėrimų. Kaip juokauja viešbučio atstovė, būna, kad jį pamėgę svečiai net iki jūros nenueina, mat ten jiems nepatinka smėlis ir skruzdėlės.

Ne sezono metu viešbutis taip pat nesiskundžia lankytojų skaičiumi, kaip sako pardavimų vadovė, jame yra ką veikti ir blogu oru. „Žiemą dažniausiai svečių sulaukiame vienai–dviem nakvynėms. Kadangi turime didelį konferencijų centrą, tai apsistoja jų dalyviai, būna tokių renginių, kai prireikia viso viešbučio, taigi niekada neužsidarome ir žiemos miegu nemiegame. Turime 9 konferencijų sales, didžiausioje vienu metu galime priimti iki 500 žmonių. O šiaip klientai žiemą atvyksta tik savaitgaliais“, – sako ji.

Tiek viešbučio gyventojai, tiek kiti žmonės, anot pašnekovės, pamėgę atskirą viešbučio korpusą, kuriame įkurta didžiulė spa zona. Čia pinigų negailintiems poilsiautojams siūloma mirkti baseinuose, kaitintis pirtyse ar išmėginti įvairias grožio procedūras, kurių priskaičiuojama apie 100. „Mūsų spa centras padalintas į dvi dalis – vienoje galima būti su vaikais, o kita skirta tik asmenims nuo 16 metų – tai ramybės zona. Turime masažuojantį baseiną, ledo kambarį, garinę, aromaterapinę pirtis, poilsio kambarius, siūlome turkiškas hamamo procedūras, įvairius masažus. Veikia atskiras ajurvedinis centras, kur atliekami indiški masažai, yra baseinas, kuriame galima pasinerti į šviesos ir garso terapiją“, – pasakoja viešbučio atstovė.

Anot jos, vyrai dažniausiai užsisako stipresnius masažus, o moterys mėgsta labiau pasilepinti – renkasi viso kūno šveitimą, įvairius įvyniojimus, veido procedūras, manikiūrą, pedikiūrą, depiliacijas. Kiti svečiai už papildomą mokestį mieliau renkasi aktyvų poilsį dvejuose čia esančiuose teniso kortuose ar krepšinio aikštelėje.

Prabanga alsuojančios senosios tradicijos

Vieno prabangiausių viešbučių pajūryje „Palanga SPA“ komercijos direktorė Giedrė Gliaubertienė teigia, kad ši vasara tikrai nebuvo prasta: „Žinoma, ji kitokia, bet nesiskundžiame. Verslo prasme ji verčia permąstyti savo prioritetus, teikiamas paslaugas, jų kokybę.“

Šiame viešbutyje apartamentų kainos svyruoja nuo 140 iki 525 eurų, priklausomai nuo sezono. Kaip tikina viešbučio komercijos direktorė, paties sezono metu kainos nesvyruoja: „Kainų nei pakeliame, nei nuleidžiame, vadovaujamės kainoraščiu.“

Viešbutis „Palanga SPA“

Daugiausia svečių sulaukiama iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Vokietijos, Skandinavijos šalių. Viešbučio atstovė pasakoja, kad nemažai jų viešbutyje yra jau nuolatiniai svečiai – atvyksta tiek verslo reikalais, tiek norėdami pailsėti.

Apartamentuose daugiausia gali apsistoti iki keturių asmenų, o kambariai, anot G. Gliaubertienės, dvelkia namais ir ramybe. „Viešbutyje naudotos tik natūralios aukščiausios kokybės medžiagos: graikiškas marmuras, norvegiškas kvarcitas, alyvmedžio ir kedro mediena, autentiški persiški, tik natūralios vilnos kilimai. Baldai pagaminti iš natūralaus alyvmedžio. Sienos papuoštos prabangios tekstilės ir alyvmedžio puošybos elementais. Jūsų patogumui – gėlėmis puošti balkonai su patogiais krėslais“, – vardija ji.

Viešbutis „Palanga SPA“

G. Gliaubertienė pasakoja, kad viešbučio teritorijoje yra mineralinio vandens gręžinys. „Sveikatinimo paslaugoms naudojame mineralinį vandenį baseinuose, sūkurinėse grožio ir sveikatinimo voniose. Viešbučio pasididžiavimas – Palangos kurorte atgaivintos balneoterapijos tradicijos, puoselėtas dar nuo grafų Tiškevičių laikų“, – kalba ji.

Svečiuose pas Sabonį

Ingridos ir Arvydo Sabonių viešbutis „Pušų paunksnėje“ veikia jau aštuoniolikti metai, o pernai čia atlikta kapitalinė renovacija – perdažytos ir apšiltintos sienos, pakeisti baldai, čiužiniai, langai ir net restorano valgiaraštis.

Beje, tam nebuvo samdomi jokie interjero dizaineriai – iki mažiausių smulkmenų viską sumanė pati šeimininkė I. Sabonienė.

Visi apartamentai turi atskirus įėjimus, išsidėstę per du aukštus, kiekviename jų yra židiniai, virtuvėlės su kavos aparatais ir indais, net svarstyklės ir plaukų džiovintuvai. Dviviečiai apartamentai vasarą kainuoja apie 312 eurų, žiemos metu – 160 eurų, į šias sumas įskaičiuoti pusryčiai, lankymasis baseine, galimybė pasistatyti automobilį požeminiame garaže, televizija, internetas.

Pati brangiausia čia esančių apartamentų kaina – 362 eurai. „Tiek kainuoja keturviečiai apartamentai per patį vasaros piką. Turime ir standartinių kambarių, kurių kainos yra tris kartus mažesnės: vasarą jie kainuoja 110 eurų, žiemą – 58 eurus, – pasakoja restorano ir viešbučio vadovė Ramunė Paulikienė ir atskleidžia, kad vasarą kainos gali skirtis: – Tai priklauso ir nuo oro, ir nuo užimtumo, net nuo politinės situacijos.“

Šiame viešbutyje apsistoja ir lietuviai, ir užsieniečiai: baltarusiai, amerikiečiai, anglai, australai – svečiai iš viso pasaulio. „Lietuviai daugiausia atvyksta šeimomis su vaikais. Daugiausia atvažiuoja iš Vilniaus, Kauno, kitų didesnių miestų. Būna, kad apsistoja tik savaitgaliui, kiti – savaitei ar dviem. Kol nebuvo embargo su Rusija to, tai rusai čia gyvendavo mėnesiais, net po visą vasarą, tačiau dabar taip jau nebebūna“, – kalba R. Paulikienė.

Viešbutis „Pušų paunksnėje“

Ji pamena, kai vieną vasarą viešbutyje apsistojusių baltarusių šeima su vaikais per visą viešnagę nebuvo išėję net už viešbučio vartų – visko, ko reikėjo, jie rado čia. Viešbučio personalas stengiasi įgyvendinti visus klientų norus. „Jei reikia, pakviečiam auklę, jaunimas vaikams daro stovyklas, gali visai dienai juos išsivežti. Yra tekę svečią vežti ir į turgų, sako – noriu naminio maisto, pats turguje apsipirkti. Žinoma, pats negamino – viską nunešė į virtuvę, ir mes pagaminome“, – pasakoja viešbučio vadovė.

Šį viešbutį pamėgę ir vestuvininkai, ypač rugsėjo mėnesį. Vestuves galima švęsti arba viešbučio restorane, arba lauko terasoje, tiesa, pastaruoju variantu tenka sutikti su gerokai šventės biudžetą patirpdančiomis viešbučio sąlygomis: „Jei renkasi lauko terasą, tada perka visą viešbutį su visais apartamentais.“

Viešbučio restorano virtuvė – europietiška, ką pavalgyti ras ir mėsos mėgėjai, ir vegetarai, ir veganai. Vakarais čia groja gyva muzika, o kai kurie lankytojai atvyksta dėl, kaip sako R. Paulikienė, tikriausiai vienintelėje vietoje visoje Lietuvoje kepamų pieninių paršelių.

Beje, tikriausiai nedaugelis svečių žino, kad restorano virtuvė gamina pagal pačios I. Sabonienės nurodymus – ji sugalvoja visus patiekalus, nusprendžia ir tai, kaip jie turi atrodyti. „Kadangi Ingrida pripratusi gaminti didelei savo šeimynai, tai ji daug patyrusi ir visą savo širdį čia įdeda. Kai pasibaigia sezonas, jie išvyksta pakeliauti, aplanko geriausias pasaulio virtuves, pasižiūri, kokios mados, ir mes per žiemą turim ką veikti“, – atskleidžia viešbučio atstovė.

Kainų dinamika

Kainas pagal poilsiautojų srautą koreguoja ir viešbutis „Gabija“. „Kai kurių viešbučių politika – kainų nekeisti, o mes nusistatome preliminarias sumas ir, tarkim, artėjant savaitgaliui ar kai didelis užimtumas, jas pakeliame, ir atvirkščiai – jei oras nekoks, kainos automatiškai krenta“, – aiškina viešbučio vadovė Nastasia Žutautaitė ir atskleidžia, kad didžiausios kainos būna nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio.

Standartinio kambario kaina nuo 60 eurų ne sezono metu gali pakilti iki 130 eurų per patį piką, apartamentų kaina atitinkamai – nuo 110 iki 350 eurų. Jei žmogus nakvynę užsisako iš anksto, gali smarkiai išlošti, todėl kai kurie savo atostogas susiplanuoja jau nuo sausio ar vasario, pasakoja N. Žutautaitė.

Viešbutis „Gabija“

„Žmogus, atvykęs į Palangą, turi du variantus: už tą pačią kainą užsisakyti didžiausius apartamentus pas privatininkus, bet tada jie negaus spa ir viso serviso, arba pasirinkti viešbutį“, – sako ji.

Į kainą įskaičiuoti pusryčiai ir rytinis apsilankymas spa: galima pasilepinti sūkurinėje vonioje, turkiškoje pirtyje, saunoje, už papildomą mokestį galima užsisakyti masažų.

Viešbučio atstovė džiaugiasi, kad ši vasara buvo gera – tuščių kambarių būdavo nedaug. Apie pusę svečių vasaros laikotarpiu įprastai sudaro lietuviai. „Su jais paprasta – jei tik geras oras, ir atvažiuoja. Sulaukiame poilsiautojų iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, atvyksta ir iš vidutinio dydžio miestelių“, – pasakoja N. Žutautaitė. Apie 17 proc. svečių yra rusai, kita dalis – baltarusiai, lenkai, latviai, estai, suomiai.

„Lietuviai atvažiuoja poromis, taip pat apsistoja šeimos su kūdikiais, senjorai. Dažniausiai jie atvyksta savaitgaliui, rečiau – savaitei, o rusai, baltarusiai kambarius užsisakinėja dviem savaitėms. Turim ir nuolatinių svečių, juos labai branginame, nes jų atsiliepimai ir patarimai yra aukso vertės“, – apie poilsiautojų įpročius kalba ji.

Viešbučio atstovė atskleidžia, kad pagrindiniai svečių pageidavimai dažniausiai būna tik du – jie nori skanių pusryčių ir patogios lovos. Pusryčiams siūlomas gausus švediškas stalas, o sekmadieniais svečiai kviečiami vėlyvųjų pusryčių su putojančiu vynu. Beje, kaip pasakoja N. Žutautaitė, nors nė viename viešbučio kambaryje nėra virtuvėlių ir svečiai kviečiami į viešbučio restoraną, labai populiaru pietus ar vakarienes užsisakyti tiesiai į savo kambarius.

Ne sezono metu viešbutis taip pat neužveria durų: čia yra konferencijų salė, tad suvažiuoja įvairių konferencijų dalyviai, žmonės viešbutį rezervuoja žiemos šventėms, dažnai pasinaudoja įvairiais viešbučio pasiūlymais, pavyzdžiui, romantiškai praleisti šv. Valentino dieną.

Kviečia į vakarėlį ant stogo

Viešbučio „Amberton“ direktorius Tomas Vanagas teigia, kad šiemet sulaukė daugiau klientų nei praėjusią vasarą, beveik po lygiai kaip įprastai buvo lietuvių ir rusų, taip pat baltarusių, latvių, vokiečių, skandinavų. Jis pasakoja, kad viešbutis turi ir nuolatinių klientų, kurie čia atvažiuoja nuo pirmų metų. „Daugiausia grįžta rusai, jie labai prisiriša prie tos pačios vietos, išbūna net po tris savaites. O lietuviai dažniausiai apsistoja tik savaitgaliais“, – sako T. Vanagas ir atskleidžia, kad vasaros metu vidurkis yra 6 apsistojimo dienos, o savaitgaliais vienai nakvynei rezervacijos neatliekamos.

Kaip ir kituose viešbučiuose, daugiausia atvažiuoja lietuvių šeimos, turinčios vaikų. Kaip tik dėl jų, kaip teigia viešbučio direktorius, kiekviename kambaryje įrengtos mini virtuvėlės – kad būtų galima patogiai išsivirti košės. Tiesa, viešbutis turi ir restoraną, kuriam vadovauja garsus šefas Deivydas Praspaliauskas, anot T. Vanago, jis vis atvažiuoja iš Vilniaus ir apmoko vietinį šefą. Taip pat, kaip pasakoja viešbučio direktorius, niekur kitur Palangoje nėra tiek daug rūšių pilstomo šampano.

Viešbutis „Amberton“

Kambarių kainos šiame viešbutyje taip pat dinamiško, pigiausias dvivietis kambarys su virtuvėle vasaros piko metu kainuoja 139 eurus (savaitgaliais – 15 eurų daugiau), o brangiausi apartamentai – 280 eurų, juose gali gyventi keturi žmonės.

Viešbutis kaip pramogą siūlo užsisakyti ir išskirtinius apartamentus su sūkurine vonia ant stogo. „Dažniausiai čia švenčiami mergvakariai ar bernvakariai, kitos šventės. Apartamentuose yra miegamasis, persirengimo kambarys, pirtis. Daugiausia čia gali pramogauti šeši žmonės, o dvi valandos nuomos kainuoja 100 eurų“, – pasilinksminti kviečia viešbučio direktorius.

Nors šaltuoju metų laiku šiame viešbutyje dažnai apsistoja įvairių konferencijų dalyviai, nes čia veikia trys konferencijų salės, T. Vanagas atskleidžia, kad taupant komunalinius mokesčius tenka uždaryti vieną viešbučio aukštą.

Sveikatinimo oazė

Į viešbutį „Gradiali“ poilsiautojai atvyksta ne tik norėdami jame apsistoti, bet ir rinkdamiesi įvairias sveikatinimo programas – viešbutis garsėja savo sveikatinimo centru, čia teikiamos įvairių specialistų konsultacijos, medicininės paslaugos, atliekamos reabilitacinės ir sveikatinimo procedūros: nuo atpalaiduojančių masažų – iki psichologo paslaugų. Beje, siūlomos spa procedūros yra brangesnės už sveikatinimo.

Viešbutis „Gradiali“

„Čia tvyro ramybė, kuri gydo. Poilsiautojai atvažiuoja gavę ir gydytojų siuntimus, nes pas mus dirba tam tikrų sričių specialistai, gydytojai. Atliekamos net estetinės plastinės operacijos – tai ir atjauninimo procedūros, įvairių darinių šalinimas. Šiaip žmonės atvažiuoja norėdami atsipalaiduoti, pabėgti nuo miesto, populiarūs romantiški savaitgaliai“, – pasakoja viešbučio direktorė Agnė Šimkutė.

Sveikatinimo programa vienam žmogui kainuoja 68 eurus, į šią sumą įskaičiuota ir nakvynė bei procedūros – iki penkių per dieną, pusryčiai. Ne sezono metu žmonės taip pat atvažiuoja sveikatintis, tuomet nukrenta ir kainos – žmogui atsieina apie 49 eurus, žiūrint, kokias procedūras pasirenka.

Viešbučio kainos vėlgi skiriasi pagal sezoną: dviviečio kambario kaina nuo 72 eurų ne sezono metu pakyla iki 107 eurų vasaros sezonu, apartamentai – atitinkamai nuo 135 eurų pabrangsta iki 174 eurų. Tiesa, pastarieji pritaikyti 3–4 svečiams. Į kainą įskaičiuoti pusryčiai, automobilių stovėjimo aikštelė, bevielis internetas, treniruoklių salė, sūkurinė vonia, baseinas, garinė pirtis, cirkuliacinis dušas.

Viešbutis „Gradiali“

Kadangi nuo šio viešbučio iki jūros – tik 400 m, iš kai kurių kambarių atsiveria nuostabus vaizdas. „Nors kainos nuo vaizdo pro langus nesiskiria, kambariais, iš kurių matyti jūra, dažniausiai palepiname nuolatinius savo klientus“, – atvirauja A. Šimkutė.

Daugiausia čia apsistoja lietuviai, baltarusiai, atvyksta nemažai lenkų, latvių. „Atvažiuoja daug šeimų su vaikais, todėl turime žaidimų aikštelę. Kai per pusryčius visi suklega, pamatai, kad čia tikras gyvas šeimų poilsis“, – pasakoja viešbučio direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)