Kai kasdien visus metus lauke apie 32 laipsniai šilumos, nenuostabu, kad Malaizijos gyventojai dažnai laisvą laiką renkasi leisti prekybos centruose. Pietryčių Azijoje lankęsi turistai tikriausiai yra susidūrę su situacija, kai lauke esant didžiuliam karščiui užėjus į prekybos centrą ar parduotuvę tenka vilktis megztinį ar aplink kaklą vyniotis šaliką.

Šaltis karštose Azijos šalyse asocijuojasi su prabanga, nes oro kondicionierių sau leisti gali ne kiekvienas, o ir elektros kainos nuolat šaldant patalpą ne pačios mažiausios. Todėl prekeiviai svečius bando vilioti prabangia vėsa.



Skaičiuojama, kad šiuo metu Kvala Lumpūre jau veikia beveik 200 prekybos centrų, o per trejus metus žadama, kad duris atvers dar 27 nauji prekybos centrai. Taigi prekybininkų konkurencija mažiau nei 2 mln. gyventojų turinčiame mieste milžiniška. O kalėdinės nuotaikos tampa dar vienu masalu pritraukti į prekybos centrą kuo daugiau žmonių.



Nors Malaizijoje krikščionys sudaro tik apie 9,2 proc. gyventojų, kiekvienas didesnis prekybos centras jau nuo lapkričio vidurio sužimba kalėdinėmis spalvomis. Primename, kad šioje Pietryčių Azijos šalyje didžioji dalis gyventojų - musulmonai (apie 61 proc.). Budizmo pasekėjų gretos sudaro apie 20 proc., o hinduizmo - apie 6 proc.



Artėjančios Kalėdos Kvala Lumpūre

Dėl etninės ir religinės įvairovės Malaizijos gyventojai gali džiaugtis didžiausiu nedarbo ir šventinių dienų skaičiumi Pietryčių Azijoje. Kaip skaičiuoja tinklalapis „Mashable Southeast Asia“, kitais metais Malaizija turės net 50 šventinių nedarbo dienų. Verta paminėti, kad oficialiomis šventinėmis dienomis šalyje yra paskelbtos 20 dienų, tačiau tam tikri šalies regionai turi savo atskiras šventines dienas, kurios nėra paskelbtos šventinėmis nacionaliniu lygiu. Be Kalėdų, Naujųjų metų, šalies nepriklausomybės dienos laisvomis dienomis skelbiamos ir kitų religijų šventės - tamilų Thaipusamas, kinų Naujieji metai, islamo svarbiausios religinės šventės, hinduistų Divali ir kitos. Kaip skelbia Malaizijos statistikos departamentas, šalyje malajai sudaro apie 70 proc. gyventojų. Apie 23 proc. gyventojų - kinai, 6,9 proc. - indai, 0,29 proc. - kitų tautybių.


Grįžkime į Malaizijos gyventojų pamėgtus prekybos centrus. Skaičiuojama, kad prekybinis plotas šalyje sudaro apie 8 mln. kv. m. ploto. Palyginimui Lietuvoje pernai skelbta, kad prekybinis plotas sudaro apie 880 tūkst. kv. m. Žinoma, verta paminėti, kad pati Malaizija yra penkis kartus didesnė nei Lietuva, o gyventojų skaičiumi ją lenkia apie 11 kartų.



Artėjančios Kalėdos Kvala Lumpūre

Nors internetas ir interneto prekyba į malaiziečių gyvenimą skverbiasi vis sparčiau, vis dėlto didelė dalis gyventojų su šeimomis savaitgalius praleidžia prekybos centruose. O artėjant Kalėdoms juose kaip reikiant daug veiksmo.



Kvala Lumpūro prekybos centrai investuoja nemažai lėšų, kad savo šventinėmis dekoracijomis pritrauktų kuo daugiau smalsių pirkėjų. Vienas pagrindinių sostinės centre esančių prekybos centrų „Pavilion“ šiemet gyventojus ir miesto svečius kviečia pasinerti į peliuko Mikio karalystę. Čia galybė žmonių braunasi vienas per kitą, kad pasidarytų asmenukę ar šeimyninę nuotrauką prie peliuko Mikio skulptūros ar iš 1000-io animacinio herojaus skulptūrėlių pagamintos kalėdinės eglės.



Artėjančios Kalėdos Kvala Lumpūre

Kalėdines temas pasirinkę ir kita didžioji dalis prekybos centrų Kvala Lumpūre. Pavyzdžiui, „Sunway Velocity Mall“ žiemos šventėms pasirinko saldainių šalies temą.



Artėjančios Kalėdos Kvala Lumpūre

Prieš penkiolika metų atidarytas „Berjaya Times Square“ pastatas iki šiol laikomas vienu iš dešimties didžiausių pasaulio pastatų pagal plotą. 700 tūkst. km. m. dydžio pastate įsikūrę ne tik gyvenamieji butai, viešbutis, biurai, bet ir daugiau kaip 1 tūkst. parduotuvių talpinantis prekybos centras. Šiemet šis savo dydžiu įspūdį darantis pastatas Kalėdoms sužibo aukso spalvomis ir iš lempučių padarytomis kalėdinėmis eglėmis.



Artėjančios Kalėdos Kvala Lumpūre

Į prekybos centrus Kvala Lumpūre svečiai kviečiami ne tik spalvingomis dekoracijomis ir viena po kitos skambančiomis kalėdinėmis dainomis. Kiekviename prekybos centre vyksta specialūs pasirodymai, koncertai bei susitikimai su Kalėdų seneliu, kurie primena vaikams, kad yra šalių, kur šiuo švenčių metu pilna sniego ir šalta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)