Vieno Jungtinėje Karalystėje atlikto tyrimo duomenimis, net 73 proc. žmonių prieš didžiąsias šventes nerimauja, kad nespėtos įvykdyti darbo užduotys gali sugadinti šventinį laikotarpį, ketvirtadalis dažniausiai bijo, jog teks darbuotis ir per šventes, beveik tiek pat tuo metu nenustoja galvoti apie darbą.

Tuo metu kito JK įdarbinimo agentūros atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog septyniems iš 10 žmonių, įpratusių dirbti pagal įtemptą grafiką, būna labai sunku prisitaikyti prie laisvo atostogų režimo – kad ir vienos dienos. Nerimas pradedi kilti vos užvėrus darbo duris penktadienį, todėl kai kurie nesąmoningai stengiasi susikurti stresines situacijas, problemas ar ieško aktyvios veiklos. Pasirodo, 40 procentų apklaustųjų savo neišeikvotą darbinę energiją lieja baseine.

Šis fenomenas toks paplitęs, kad mokslininkai tam sugalvojo specialų pavadinimą „atostogų sindromas“. Dažniausiai šis sindromas kamuoja biurų darbuotojus. Vienas iš didžiausių jų sunkumų - nustoti nuolat mintimis būti darbe ir galvoti, ką jie ten darytų ir kokias problemas spręstų. Iš 1500 apklaustų biurų darbuotojų 86 procentai prisipažino, kad jiems būna labai sunku „apvalyti sąmonę“. Pusė respondentų negali pamiršti likusių darbe pareigų ir reikalų.

Todėl neretai mažos, planavimu nevarginančios atostogos gali leisti pailsėti daug labiau, nei trunkančios ilgai. Elgesio tyrinėtojai rekomenduoja rinktis trumpesnes keliones keletą kartų per metus, o ne vienas ilgas atostogas. Taip pat siūloma neatsisakyti spontaniškų laisvalaikio galimybių savaitgaliais ir kitomis progomis. Paskutinis patarimas - po laisvalaikio vakaro suplanuokite laisvą rytą.

Dažniausiai psichologų taikomi streso suvaldymo patarimai arba 6 būdai padėti sau:

- Atskirti darbą ir poilsį
- Planuoti laiką
- Užsiimti kitokia veikla
- Didinti fizinį aktyvumą
- Įsiklausyti į savo sveikatą
- Kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti sveikatą

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)