Druskininkų savivaldybei priklausančio miestelio teritorijoje vykusi drama supurtė ir Pagėgių krašto gyventojus. Vieša paslaptis, kad šis miestelis laikomas Lietuvos kontrabandininkų sostine.

Nepilnamečius paversdavo pagalbininkais – slapta vadino šucheriais

„Nė vienas nėra toks durnas, kad pasakotų viešai, bet kiekviena šeima šiame krašte tikrai žino bent kelis asmenis, kurie verčiasi kontrabanda“, – pasakojo 30 kilometrų nuo Pagėgių, Šilutėje, gyvenęs jaunuolis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pats jis pamena su kontrabandininkais susidūręs dar mokykloje. Vienas jo bendraklasių buvo šucheris – taip vadindavo nepilnamečius, kurie stebėdavo ir pranešdavo kontrabandininkams, jei akiratyje pasirodydavo policijos pareigūnai.

„Gyveno jis maždaug 20 kilometrų nuo Šilutės, kasdien į mokyklą atmindavo dviračiu. Būdavo, kad kartais staiga dingsta kelioms dienoms, paskui vėl atsiranda. Esu su juo kalbėjęs, pasakojo, kad turėjo telefoną, kuriuo jam parašydavo ar paskambindavo ir pasiūlydavo vakare pabūti stebėtoju. Jis šokdavo ant to paties savo dviračio, nuvažiuodavo į sutartą tašką ir tupėdavo ten kelias valandas. Kartais į medį lipdavo, kartais už krūmų. Kai pravažiuodavo reikiama mašina, jis turėdavo paskambinti, pranešti, kad pravažiavo. Aišku, sekdavo ir ar nėra policininkų“, – prisiminė vaikinas.

Pinigus leisdavo alui, žaidimams ir kelionėms

Vos šešiolikos sulaukęs jo bendraklasis tuomet gyveno geriau nei daugelis suaugusiųjų. Tikslių sumų pašnekovas negalėjo įvardyti, tačiau pamena, kad už vieną tokį stebėjimą vaikinas gaudavo maždaug 2-4 šimtus litų.

„Pinigų jis visuomet turėjo. Pamenu, net pavydėjau. Ne kartą mums su draugais alaus statė. Niekada nebuvau labai pavyzdingas moksleivis, bet su juo greitai pasiekiau kitą lygį. Buvome pradėję visiškai neiti į pamokas, laiką leisdavome kompiuterinėse. Per tris valandas jam išleisti, pavyzdžiui, 15 litų jam buvo visiški niekai. Prieš dešimt metų moksleiviui tai buvo nemaži pinigai.

Pamenu, kai auklėtoja kažkada pasiūlė vykti į ekskursiją, kažkur į užsienį. Reikėjo atnešti gal porą šimtų litų tam. Tai tas bendraklasis net su tėvais nepasitaręs tuos pinigus tiesiog išsitraukė ir padėjo ant stalo“, – prisiminė vaikinas.

Tiesa, po maždaug metų jo ryšiai su šiuo draugu nutrūko, nes šis perėjo į kitą mokyklą.

Atsilygindavo tūkstančiais

Dar daugiau apie kontrabandininkus žino šalia Pagėgių augęs Marius. Jaunas vaikinas pasakojo, kad prieš kelerius metus, kai dar buvo nepilnametis, prie pastarųjų kalbino prisijungti ir jį, tačiau galiausiai tai padaryti vaikinas pabūgo – buvo pats kontrabandininkų gaudymo pikas.

„Dabar viskas jau ramiau. Aišku, visų kontrabandininkų niekada neišgaudysim, bet daugiausiai dabar veikia labai smulkūs arba tie, kurie sutaria su policininkais. Žinau vieną kontrabandininką, kurio tėtis – policininkas. Likimo ironija“, – šyptelėjo vaikinas.

Jo teigimu, anuomet šucheriams neblogai nubyrėdavo. Sumos vyravo nuo 2 tūkst. litų. Kartais atseikėdavo ir daugiau, jei krovinys būdavo didesnis.

„Labai neblogai mokėdavo. Jei veža cigaretes, išeidavo per kartą 15-20 tūkst. litų, tai tie pora tūkstančių šucheriams – vos 10 proc.“, – skaičiavo Marius.

Pinigų – daug, bet įranga – seniausia, kokią galima rasti

Tiesa, jis pripažino, kad šucherių gyvenimas tikrai nebuvo toks lengvas, kaip gali pasirodyti.

„Tais laikais, kai buvo pats pikas, maždaug 2008 m., užtekdavo vakare vienam užkilti ant Rambyno kalno ir išsitraukti „Nokia 3310“, po 5 minučių būdavai supakuotas“, – prisiminė vaikinas.

Anot jo, kontrabandininkai dažniausiai naudoja labai senus telefonus. Jie vertingi, nes yra per seni, kad veiktų naujausios sekimo priemonės.

„Po poros metų daug kontrabandininkų išgaudė. Žinau kelis, kurie dar dabar sėdi“, – pasakojo Marius.

Būtent 2010 m. taip pat buvo kilęs skandalas dėl pasieniečių per pasalą nušauto kontrabanda įtariamo 44 m. vyro. Tąsyk buvo sužeisti ir du pasieniečiai.

Didžiausia investicija – automobilis

Tiesa, jei kontrabandininkai savo telefonais ir nelabai sužavėdavo, automobilius turėjo tikrai galingus. Marius iki šiol pamena įspūdžius, kai teko būti viename jų.

„Kartą pažįstamas aprodė vieną jų. Darbinį „Subaru Forester“. Rimtas aparatas, baisus net. Jei mašina – turbininė, paruošta darbui, be sraigtasparnio nepagausi. Viduje – viena sėdynė, skirta vairuotojui, visa kita – išimta iki rėmo. Jokių šoninių plastmasių, lubos išluptos. Viskas padaryta taip, kad būtų kuo daugiau vietos. Daugiau uždirbantys įsidėdavo neperšaunamus langus. Šiaip visi langai būdavo tamsinti, net priekinis.

Durys ir padangos būdavo pripurkštos statybinio putplasčio, tad durų neperšaudavo, o sušaudytos padangos tarnaudavo dar apie 20 kilometrų. Jokie „ežiai“ nebūdavo baisūs. Varikliai – su sportiniu kuro padavimu, oro paėmimu, turbininiai dažniausiai. Važiuoklė – labai iškelta, dvigubos spyruoklės. Duslintuvai – nupjauti iki pat turbinos. Tai užtikrindavo didesnę galią, tačiau didelis minusas – automobiliai būdavo girdėti ir už 5 kilometrų. Greitis, patikimumas, pravažumas – tobula“, – žavėjosi meilės automobiliams neslepiantis vaikinas.

Tragiškos gaudynės: įtariamasis žuvo

DELFI primena, kad prieš savaitę automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio. Persekiojant „Peugeot 607“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti 2 įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant buvo paleisti keli šūviai į padangas.

Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame buvęs asmuo yra sužeistas. VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad jis mirė.

Ketvirtadienį, 10 val., Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) centrinėje įstaigoje Vilniuje pasieniečių vadas Renatas Požėla brifingo metu pranešė, kad kriminalinė žvalgyba iš anksto žinojo apie rengiamą nusikaltimą – apie tai, jog tą naktį iš Baltarusijos bus gabenamas didelis kontrabandinis krovinys. Pareigūnai jo laukė.

Apie 5.30 val. buvo pastebėti du automobiliai. Abu vairuotojai nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti. Bandant juos sulaikyti buvo panaudotas priverstinio stabdymo įrenginys, vadinamasis „ežys“. Tokiu būdu buvo sustabdytas „Ford“ – pradūrus padangas jis nulėkė nuo kelio. Automobilyje rasta daug kontrabandinių cigarečių, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vairuotojas pabėgo.

Persekiojant „Peugeot“, kuriuo važiavo penkiese, vairuotojas trukdė jį sustabdyti, pavojingai manevravo. Po įspėjamųjų šūvių į orą, pasienietis ėmė šaudyti į padangas. „Peugeot“ buvo pasivytas Leipalingyje, automobilis buvo paliktas prie kapinių. Ant galinės sėdynės gulėjo sužeistas jaunuolis. Kiti keturi spruko, bet du iš jų pasieniečiai sučiupo. Tai Alytaus regiono gyventojai (abu gerai žinomi pasieniečiams ir policijai dėl kontrabandos ir kitų nusikaltimų). Pareigūnai sužeistajam (kulka pataikė į nugarą) suteikė pirmąją pagalbą, greitoji išvežė jį į ligoninę, netrukus ten jis mirė.

Ikiteisminį tyrimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo atlieka Kauno apygardos prokuratūra. R. Požėlos nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl pasieniečio, kuris ketvirtadienį persekiojimo metu panaudojo tarnybinį ginklą, veiksmų teisėtumo. Tyrimą atliks VSAT Teisės skyrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1321)