Draudimo bendrovės „Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialo Bendrosios žalos sureguliavimo skyriaus vadovas Giedrius Norkus pasakojo apie vieną atvejį, kai gyvenamosios patalpos Vilniuje per du metus buvo apiplėštos net triskart: vieną vasarą vagys tuos pačius namus aplankė du kartus, kitą vasarą vėl sugrįžo.

„Galiu patikinti, kad nuo žaibiškos vagystės praktiškai apsisaugoti neįmanoma. Nors tame name ir buvo įrengta signalizacija, saugos tarnyba nespėjo atkeliauti laiku. Kol apsauginiai keliavo, vagis išdaužė langus plyta, apšvarino namą ir pabėgo“, – sakė G. Norkus.

Namo savininkas nenusiramino ir nusprendė apklijuoti langus apsaugine plėvele, kad daužiant langas neišdužtų. „Praėjo mėnesis, ir namo šeimininkas vėl iškeliavo atostogų. Vagys grįžo, metė į langą plytą, tačiau neišdaužę lango nenurimo: jį išlaužė“, – pasakojo G. Norkus.

Šeimininkas nenurimo, ir nusprendė įsirengti vaizdo kameras. Jis svarstė, kad jei jau vagys laušis, tai bent nufilmuoti bus. Kai moderni apsaugos įranga buvo įdiegta, namų šeimininkas vėl iškeliavo atostogų, o vagys vėl sugrįžo. Šį kartą jie ne tik apšvarino namus, bet ir išsinešė diską, kuriame buvo surašyta visa vaizdino kamerų užfiksuota medžiaga. Namo šeimininkas ir vėl liko nieko nepešęs.

„Visais trimis atvejais į namus prisistatė ir saugos tarnyba, tačiau jie visada vėluodavo, nes žaibiškos vagystės – keletos minučių reikalas. Kiekviena saugumo priemonė priklausomai nuo jos gerumo vagį pristabdo nuo 10 sekundžių iki kelių minučių, bet galiausiai vagys vis vien patenka į namus, greitai susirenka smulkius daiktus – laikrodžius, telefonus, papuošalus ir brangenybes ir staigiai pasišalina. Šiais laikais jie neima didelių daiktų“, – pasakojo G. Norkus.

Jo nuomone, nuo vagių 100 proc. apsisaugoti neįmanoma: „Draudimas nuo vagystės taip pat neapsaugos, tačiau jis padės susigrąžinti pinigus už pavogtus daiktus. Jei namo savininkas apsidraudęs būsto draudimu, draudimo kompanija kompensuoja visus patirtus nuostolius“, – sakė G. Norkus.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per penkis praėjusių metų mėnesius vagysčių skaičius buvo viršijęs 10 tūkst. Šiemet iki birželio pradžios Lietuvoje vagysčių buvo įvykdyta 9 tūkst. 634.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)