Sveikatos ekspertai dar prieš kelis dešimtmečius nustatė, kad viena amerikiečių nutukimo priežasčių yra riebus maistas, ir rekomendavo mažiau jo valgyti. Tai buvo geras patarimas, bet žmonės jį suprato savaip: „Maistas be riebalų daro stebuklus! Tereikia valgyti nuriebintus produktus, ir būsiu lieknas!“

Tad amerikiečiai patogiai įsitaisė foteliuose ir vienu prisėdimu sukramsnojo po pakelį sausainių „be riebalų“. Jie liko stori.

Kiek vėliau sveikatos ekspertai nustatė, kad dėl amerikiečių nutukimo iš dalies kalti angliavandeniai ir cukrus, ir rekomendavo atkreipti dėmesį į suvartojamų angliavandenių kiekį. Tai buvo geras patarimas. Deja, žmonės jį suprato taip: „Maistas be angliavandenių yra tikras stebuklas! Jei jų atsisakysiu, sulieknėsiu!”

Tad amerikiečiai patogiai įsitaisė foteliuose ir valgė šoninę, kiaušinius ir sūrį, bet nesiskrudino duonos. Jie liko stori.

Galiausiai sveikatos ekspertai nusprendė, kad reikia kalbėti paprasčiau ir patarti žmonėms suvartoti mažiau kalorijų nei sudegina. Norėdami išvengti neteisingo interpretavimo, jie pasakė kiek įmanoma tiesmukiškiau: mažiau valgykite ir daugiau judėkite!

Tai ir vėlgi buvo geras patarimas. Bet kas pasigirdo amerikiečiams? Jie, beviltiškai norėdami greitai sulieknėti, šią frazę išvertė taip: „Jei valgysiu kiek įmanoma mažiau, greitai sulieknėsiu!”

Tad amerikiečiai visą savaitę nevalgė nieko, išskyrus salotų lapus, kol tapo pikti ir jiems ėmė svaigti galvos. Jie pasakė: „Šitas patarimas neveikia! Pasiduodu!“ Ir jie liko stori.

Išsisukinėjimai

Jei skaitote šį straipsnį, didelė tikimybė, kad esate nutukęs. Ši problema kankina 35 proc. amerikiečių ir 23 proc. britų. Kasmet vis daugėja smarkiai nutukusių žmonių. Viskas labai paprasta: nutukę žmonės per daug valgo ir per mažai juda. Ir nors kai kurie žmonės yra truputį labiau linkę kaupti riebalus, tik labai maža nutukusiųjų dalis yra nutukę dėl hormonų sutrikimo.

Nutukimas atrodo esąs komplikuotas reikalas, nes kalbant apie svorį diskutuojama ir apie savęs vertinimą, politiką, ekonomiką, kultūrą ir daugybę įvairių kitų dalykų. Mes demonizuojame „paviršutiniškumą“, bet tuo pačiu ant pjedestalo statome gražius lieknus žmones. Bet iš tiesų visi šie nukrypimai nuo temos tik pavojingai blaško žmogaus, nepatenkinto savo svoriu, dėmesį.

Pakalbėkime apie nutukimą, o ne apie tai, kodėl turime paklūsti grožio standartams, ar truputį apkūnios merginos irgi yra seksualios, ar visuomenė turi „teisę“ aiškinti, kaip mes privalome atrodyti ir pan. Jei kalbant apie nutukimą kas nors pradeda keikti mados žurnalų tironiją, jis nukrypsta nuo temos. Kalbant apie nutukimą reikia kalbėti ne apie „grožio standartus“, bet apie žmones, kurie yra pavojingai nutukę.

Jei turite didelį antsvorį, jūs galite numesti svorio nepriklausomai nuo to, ar jums pavyktų atrodyti kaip maudymosi kostiumėlių modeliui. Labai dažnai šiuo argumentu maskuojama tinginystė: „Aš niekada neatrodysiu kaip žmonės ant žurnalų viršelių, todėl kimšiu, kiek lenda, ir visai nesimankštinsiu.“

Toks argumentas yra visiškai nelogiškas. Įsivaizduokite, jei jūsų vaikas pareikštų: „Nemanau, kad geriausiais rezultatais išlaikysiu egzaminus, todėl geriau visai neisiu į mokyklą!”

Storumas – ne liga

Panašiai dėmesį galima nukreipti ir argumentu „nutukimas yra liga“. Beveik visi žmonės gali numesti svorio sureguliavę mitybą ir sportuodami; netgi tie, kas yra iš prigimties linkę kaupti riebalus, gali apgauti genetiką mažiau valgydami ir daugiau judėdami.

Kartais storuliai, užuot mažiau valgę, kaltina gaiviųjų gėrimų ir greitojo maisto gamintojus, neva šie nuolat ieško įstatymų spragų, kurios leistų rašyti mažesnį kalorijų kiekį, nuslėpti saldiklių naudojimo mastą ir galbūt netgi pavadinti produktus „sveikais“, „ekologiškais“, „natūraliais“. Jie piktinasi, jog ant pakuočių nurodyti porcijų dydžiai yra sumažinti siekiant sudaryti įspūdį, kad maiste yra mažiau kalorijų.

Taip, šie klausimai yra aktualūs, bet verčiau pakalbėkime apie nutukimą.

Žmonės privalo prisiimti atsakomybę už tai, ką deda į savo kūną. Jei nesuvokiate, kad kasdien valgyti mėsainius yra blogai, jums nepadės ir staiga ant dėžutės atsiradęs ryškiausias užrašas apie jų kaloringumą.

Žmonės, turintys 40, 50 ar 60 kilogramų antsvorio, nutuko ne todėl, kad nesuprato, jog valgo daugiau nei reikėtų.

Stebuklo meldimas

Jei dėl nutukimo epidemijos kalta liga, ta liga vadinasi „tinginystė“. Žmonės nori savo problemas išspręsti lengviausiu būdu. Jie nenori nieko daryti kitaip... net jei dalykai, kuriuos jie darė ir daro, ir yra jų nutukimo ir nelaimingumo priežastis.

Stebuklingos išeities troškimas sukuria psichologinį barjerą, kuris neleidžia progresuoti. Žmonės nori greito, stebuklingo sprendimo ir iškraipo medikų patarimus.

Jei esate nutukęs, sulieknėti yra paprasta. Jums tereikia palaipsniui mažinti suvalgomo maisto kiekį ir pradėti daugiau judėti. Jei taip darysite, svoris po truputį kris.

Ir neieškokite trumpesnių kelių. Nėra jokių specialių produktų, kuriuos turėtumėte valgyti ar išmesti iš raciono, kad svoris kristų. Ekologiškas ar „be priedų“ maistas nepadės, jei kasdien suvartosite po 4000 kcal. Stebuklingų piliulių nėra.

Valgyti sveiką maistą yra labai gerai – visi mes turime stengtis tai daryti. Bet jei norite numesti svorio, kurį laiką nekvaršinkite sau galvos skaičiuodami vitaminus ir salotų lapus. Papildoma žalėsių porcija nepadės, jei vakarienei suvalgysite keturias lėkštes makaronų.

Tad tiesiog mažiau valgykite ir daugiau judėkite. Viskas.

O jei esate nutukęs ir laimingas ar net tuo didžiuojatės, tikriausiai visa tai jums nerūpi. Gali būti, kad esate patenkintas būdamas toks, koks esate: nebandote laikytis dietų, nekaltinate genų ir visuomenės. Galbūt apkūnumas jums yra gražu.

Jei jūsų atvejis būtent toks, tai toliau tuo mėgaukitės, būkite laisvas, valgykite, kiek norite, ir mylėkite savo stambų kūną iki pat mirties – kuri, tikėtina, pasibels anksčiau, nei norėtumėte. Tik emigruokite ten, kur nėra nemokamos medicininės priežiūros, kad nebūtumėte finansine našta esantiems šalia. Tai būtų puiku.

Vienas dalykas, kurio negalite daryti, jei esate storas – tai be paliovos skųstis, kad visuomenė pridaro jums nepatogumų.

Neburnokite, kad esate diskriminuojamas, kai lėktuve turite mokėti už dvi gretimas sėdynes. O jei vieną dieną nuspręsite, kad atsibodo būti storam, neikite pas gydytoją prašyti nemokamų tablečių svoriui mesti.

Jūs storas, nes tokiu save pats padarėte. Jei norite pasikeisti, padėkite šaukštą ir paimkite sporto klubo abonementą. Paprasta kaip dukart du.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)