Pasiimkite lengvus kompiuteriukus su itin geru ryšiu dideliems duomenims siųstis - ir jums nėra būtinybės sėdėti prie savo darbo stalo biure, kad tinkamai atliktumėte užduotis. Skamba viliojančiai - sėdėti lauko kavinėje ir pardavinėti komercinius projektus arba gulėti prie baseino ir tvarkyti buhalterinę apskaitą.

Tačiau toks nevaržomas darbinis ryšys gali turėti ir rimtų trūkumų - gali iškilti grėsmė persidirbti. Juk jei galite dirbti iš bet kur, tai kodėl negalima dirbti bet kuriuo laiku ir bet kiek laiko?

Galimybės visada turėti interneto ar mobilųjį ryšį darbuotojams galiausiai baigiasi darbu po darbo valandų arba savaitgaliais, kas toliau gali nulemti išsekimą ir stresą. Ypatingą didelę žalą toks darbo pobūdis atsiskleidžia per atostogas, kuomet labai sunku pajausti balansą tarp poilsio ir darbo.

Atostogos yra skirtos tam, kad žmogus atsijungtų nuo darbų, lyg paspaudus „Restart“ mygtuką. Atostogų metu būtina pasikrauti naujų jėgų, kad į darbą grįžtum susikoncentravęs. Net jei ir gulite hamake bei geriate Cuba Libre, bet tuo pačiu tikrinatės elektroninį paštą - jūs vis dar neleidžiate sau atsipalaiduoti iki galo. Be aiškaus darbo ir poilsio atskyrimo jūsų atostogos bus ne tikros atostogos, o labiau verslo kelionė.

O kai kurie darbuotojai dar ir galvoja, kad jie darbe pernelyg svarbūs, kad galėtų sau leisti eiti atostogauti. Arba kad atostogos gali sukliudyti jiems siekti karjeros. Tačiau ekspertai teigia, kad atostogos padeda karjerai, nes jų metu žmonės pasikrauna energijos ir jų metu sugalvoja gerų idėjų darbui. Tad jeigu jūs esate susiplanavę atostogas kalnuose ar prie jūros, vadovaukitės šiais patarimais, kaip atsijungti nuo darbų.

Planuokite iš anksto

Pabandykite savo atostogas suderinti su kolegomis, kad galėtumėte perduoti jiems savo darbus. Taip pat atostogoms pasirinkite tokį laiką, kai nevykdote itin svarbių projektų. Kuo anksčiau pradėsite planuoti atostogas ir derinsite prie jų savo darbą, tuo didesnė tikimybė, jog ir darbai praeis sklandžiai ir ramiai turėsite laiko sau.

Susitarkite, kas jus pavaduos

Ne tik nustatykite elektroninio pašto automatinį atsakiklį "Išvykęs/-usi atostogauti" ir tikėkitės, jog jūsų bendradarbiai perims atsakinėti į kiekvieną užklausą. Susitarkite su vienu ar keliais bendradarbiais, kad kol jūs atostogausite, jie laikinai jus pavaduos. Bent savaitę prieš atostogas suteikite bendradarbiams detalizuotą informaciją apie jūsų einamuosius darbus. Tokiu būdu jie galės iš jūsų sužinoti visus kilusius neaiškumus, kol jūs dar nebūsite išvykęs.

Palikite kontaktinę informaciją skubiems atvejams

Įsitikinkite, kad jus pavaduojantis bendradarbis ar bendradarbiai galės jus pasiekti skubiais atvejais. Jei manote, kad jie gali piktnaudžiauti skambučiais, iš anksto sudarykite sąrašą, kuriame pateikite svarbių atvejų variantus, kada galima skambinti.

Palikite su darbu susijusią įrangą

Pasistenkite per atostogas palikti savo darbo priemones. Ypatingai darbo mobilųjį telefoną, kad nesugalvotumėte paskambinti į darbą ir rūpintis darbais, kuriuos palikote kolegoms.

Informuokite klientus

Daugelyje įmonių yra labai praktiška nustatyti automatinį elektroninio pašto atsakiklį ir taip informuoti, kada jūs grįšite iš atostogų. Tačiau dar geresnė idėja yra informuoti svarbiausius klientus ar asmenis asmeniškai, kad būsite išvykęs. Tik nesakykite jiems, kad būsite pasiekiamas skubiais atvejais.

Palikite telefoną

Nerimaujate, kad galite susigundyti patikrinti elektroninį paštą, kol lauksite valgio restorane ar panašiose situacijose? Pasistenkite telefoną palikti viešbučio kambaryje. Taip išvengsite pagundų ir galėsite atsipalaiduoti.

Pasitikėkite savo bendradarbiais

Net jei ir kyla neaiškumų darbe, kol jūs atostogaujate, tai nereiškia, kad turite tuos reikalus tuoj pat tvarkyti. Leiskite jus pavaduojančiam bendradarbiui problemą sutvarkyti pačiam ir tik itin sudėtingu klausimu jį pakonsultuokite. Leisdami kolegoms išspręsti kylančias problemas, jūs parodysite, kad pasitikite jų kompetencija.