Būtina nusimanyti apie katės elgesį

Gyvūnų globėjų asociacijos atstovė Jurgita Gustaitienė priminė, kad norint įsigyti ir auginti katę, vertėtų žinoti, jog jos būdo savybės ir elgesys labai skiriasi nuo šuns. Tai nėra prie šeimininko ypač prieraišus gyvūnas.

Kalbėdama apie elgesį su katėmis, moteris patarė: su jomis nieko nereikėtų daryti. Tai yra toks gyvūnas, kuris turi gyventi visiškai laisvai, nepriklausomai. Pavyzdžiui, šuo turi paklusti šeimininko valiai, nori būti dresuojamas, turi žinoti savo tikslią vietą. 

„Katė gyvena kartu su žmogumi, o ne pas žmogų. Jei žmonės bando tai pakeisti, atsitinka bėdos: katė maištauja, nepaklūsta. Būna atvejų, kai reikia jos atsisakyti. Mano nuomone, šeimininkai yra patys kalti, jeigu nežino katės gyvenimo būdo subtilybių“, – sakė J. Gustaitienė. 

Moteris pasakojo, kad anksčiau tokias kates vadindavo nesukalbamo būdo, tačiau vėliau buvo suprasta, kad toks kačių elgesys yra dėl šeimininkų kaltės.

„Tos maištaujančios katės, paimtos iš gyvūnų prieglaudos, kitų žmonių šeimoje taip nebesielgdavo, nes jausdavo kitokią psichologinę terpę. Tiesiog stebėkite katę, leiskite jai elgtis kaip ji nori, neverskite ir ji padarys tai, ką turi padaryti, pavyzdžiui, nuramins ar net padės pagyti“, – patarė pašnekovė.

Po širdies operacijos padėjo pasveikti

Kalbėdama apie kačių savybes ir galimą terapijos ar net gydymo poveikį, pašnekovė pateikė pavyzdį, kada vienai lietuvei buvo atlikta širdies operacija ir ji labai sunkiai sveiko.

„Buvo labai mažai vilties, kad ji išgyvens, tačiau katė visą savaitę nesitraukė nuo jos, gulėjo ant jos krūtinės ir tai padėjo ligonei sustiprėti, atsigauti“, – apie konkretų įvykį pasakojo J. Gustaitienė.

Pasak moters, katės jaučia žmogaus energijos balansą, kurį geba atstatyti.

Kitas pavyzdys, kada katė rūpinasi žmogaus sveikata, yra jos įsitraukimas į šeimininko darbą kompiuteriu.

„Dirbant kompiuteriu katė būtinai atsiguls tarp ekrano ir jūsų, taip stengdamasi sumažinti neigiamų spindulių poveikį jums“, – pasakojo moteris.

Specialistė minėjo, kad katės gali net perimti savo šeimininkų ligas. Katė jaučia, kada žmogus nusiminęs, pavargęs, ar kenčia fizinius skausmus. Pastaruosius jos geba malšinti.

„Jei skauda nugarą, katė užlips ant nugaros, palaipios savo letenomis, tai bus savotiškas masažas. Mokslininkų teigimu, katės jaučia, kur žmogui skauda, atsigula ant tos vietos. Katės turi labai gerai išvystytą vidinį, šeštąjį pojūtį", - sakė pašnekovė.

J. Gustaitienė patarė atkreipti dėmesį, jeigu katinas pastoviai guli ant tos pačios kūno vietos. Tai gali reikšti artėjančią ligą ar kitą sveikatos sutrikimą.

Padeda prižiūrėti vaikus

J. Gustaitienė pasakojo, kad katės murkimas ir glaustymasis nuramina verkiantį kūdikį. Tiesa,kalbėdama apie gyvūnų ir vaikų santykius, moteris pabrėžė, kad ypač dažnai įžvelgia didelę tėvų klaidą.

„Mamos ar močiutės gąsdina vaiką, kad reikia su jomis būti atsargiems, jų bijoti, nes įkąs, sužalos ar panašiai. Tai yra didelė klaida. Juk žiūrėjimas į gražią gėlę, medį ar gyvūną teikia teigiamas emocijas, tad kodėl apie kates kalbama kitaip“, – DELFI sakė veterinarijos gydytoja.

Moteris pasakojo, kad net kai mažamečiai tampo kačių uodegas, jos kantrios ir gali grybštelėti, kad pamokytų, tačiau toli gražu ne norėdamos sužaloti - katės yra sąmoningos.

Tiesa, J. Gustaitienė paminėjo kitą įžvalgą apie besilaukiančias moteris. Jos teigimu, kai kurios iš jų, sužinojusios apie nėštumą, nusprendžia atsisakyti gyvūnų, bijodamos jų galimai sukeliamos alergijos.

„Tačiau amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad atvirkščiai - namuose, kuriuose gyvena katė, nesergama astma“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)