Perdžiūvusi, tarytum guminė ir vos įkandama, riebalų prisigėrusiame tešlos ar džiūvėsėlių apvalkale. Beskonė arba, priešingai, – per prieskonius nejusti pačios žuvies. Dar blogiau – burnoje stringančios ašakos ir sunkumas skrandyje. Anot specialistų, dėl tokių virtuvės rezultatų dažniausiai kaltas arba netinkamas žuvies pasirinkimas arba jos paruošimas.
© DELFI / Karolina Pansevič

os viena nenusisekusi kulinarinė kelionė po žuvų pasaulį žmogų gali ilgam atbaidyti nuo šio energijos ir sveikatos užtaiso. Laimei, egzistuoja kelios paprastos taisyklės, kaip to išvengti, rašoma „Vičiūnų“ pranešime spaudai.

Skani ir sveika žuvis: atmintinė

1. Išsirinkite šviežią ir kokybišką. Šviežių atvėsintų ir šaldytų žuvų vaizdas, be abejonės, skiriasi. Atkreipkite dėmesį: kokybiškų atvėsintų žuvų oda blizga, pelekai ir uodega drėgni, akys skaidrios, žiaunos rausvos. Pačiupinėję tokios žuvies nugarą, turite jausti stangrumą. Jei tai šviežia žuvis, būtinai ją pauostykite. Upių žuvis – beveik bekvapė, ežero žuvis – kvepia, bet nestipriai, jūros žuvis dvelkia jūra ir jodu. Amoniako kvapas – blogas ženklas visoms žuvims. Pastuksenę į šaldytą žuvį tiesiog piršto krumpliu, turėtumėte išgirsti skambų garsą.

Atvėsinta žuvis
Atvėsinta žuvis
© Įmonės nuotr.

2. Sužinokite žuvies kelią. Savo skoniu bei savybėmis skiriasi natūraliai augusi ir fermose užauginta žuvis. Kuo trumpesnis atstumas iki prekybos vietos, tuo labiau tikėtina, kad žuvis bus geresnės kokybės. Atkreipkite dėmesį į šaldytos žuvies galiojimo laiką nuo pagaminimo datos. Kuo jis trumpesnis, tuo aukštesnė žuvies kokybė. Jei šaldyta žuvis laikoma perpildytame šaldymo įrenginyje, tai gali būti ženklas, kad šiems produktams tenka aukštesnė temperatūra nei reikėtų – dėl to nukenčia kokybė. Atvėsinta žuvis turi būti mažiausiai pusiau padengta ledu. Šis ledas turi būti baltas, švarus.

Žuvies ruošimas
Žuvies ruošimas
© Įmonės nuotr.

3. Įvertinkite pakuotę. Jei tai šaldyta žuvis, glazūros neišsigąskite – ji apsaugo nuo išsausėjimo ir oksidacijos procesų. Pakuotės viduje, išorėje ar visame šaldymo įrenginyje matyti šerkšnas? Žuvis greičiausiai buvo laikoma netinkamu temperatūros režimu, o gerosios jos savybės gali būti prarastos. Niekada nesirinkite žuvies pažeistoje pakuotėje ar tokioje pakuotėje, pro kurią nematyti produkto.

4. Pagalvokite apie valgytojus. Jeigu nesate įgudę žuvies valgytojai ar prie jūsų stalo bus vaikų bei vyresnio amžiaus žmonių, rinkitės žuvis su mažiau ašakų: menkę, upėtakį, šamą, vėgėlę.

Lašiša
Lašiša
© Įmonės nuotr.

5. Išdorokite ir pasiruoškite gaminti. Norėdami nesugadinti geros šaldytos žuvies, atitirpinkite ją lėtai šaldytuve. Žuvies valymo procesą palengvinsite, jei prieš pradėdami ją vos minutei panardinsite į verdantį vandenį.

Jūsų darinėjama žuvis gliti? Tokiu atveju ištrinkite ją druska ir nuplaukite šaltu vandeniu. Prieš valydami žvynus, nukirpkite pelekus, valykite bukąja peilio ašmenų puse. Žvynus skusdami žuvį pamerkę į vandenį išsaugosite švarą virtuvėje.

Skrosdami naudokite aštrų peilį. Pradėkite prie pat uodegos ir skroskite galvos kryptimi, prie pat galvos naudokite žirkles. Vidurius pirmiausia atsargiai pakelkite nuo uodegos. Pakėlę nupjaukite juos prie žuvies žiaunų. Nepažeiskite žalios tulžies – tai apkartins ir patiekalą, ir nuotaiką.

Žiaunas nukirpkite ties jų prisitvirtinimo vietomis, ištraukite, tada vėl kirpkite. Išskrostą žuvį nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Neskubėkite išmesti galvos – galbūt išsivirsite sultinį ar žuvienę, žuvį rūkysite ar farširuosite.

Žuvies filė
Žuvies filė
© Įmonės nuotr.

6. Išlaikykite sultingumą. Su oda kepama žuvies filė ar jos gabaliukai išlieka sultingesni.

7. Išvaikykite dumblo kvapą. Jį panaikinsite žuvį ištrynę citrinos sultimis arba perplovę šaltu pasūdytu vandeniu.

8. Išlaikykite prieskonių saiką. Viena dažniausių žuvies paruošimo klaidų – per daug prieskonių. Žvejai ir patyrę kulinarai sako, kad kartais geriau rinktis tik pipirus ir druską.

9. Neperkepkite. Kad ir kur keptumėte žuvį, neviršykite 15–20 minučių. Smulkioms žuvims užteks ir 10 minučių. Gerai įkaitinus keptuvę, žuvis prisigers mažiau riebalų.

Paruošta žuvis
Paruošta žuvis
© Įmonės nuotr.

10. Nepervirkite. Žuvį geriausia virti garuose. Pervirimo išvengsime į vandenį įpylę šaukštelį acto. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir gabaliukų dydžio, virimo garuose laikas – 10–20 minučių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aprūpino darbu, automobiliu ir butu kurorte: išskirtinės sąlygos kelia dar didesnių įtarimų (2)

Vyriausybei vis garsiau kabant apie valstybinių įmonių veiklos optimizavimą, aiškėja, kad kai...

Lietuvoje mįslingai daugėja pinigų iš Rusijos (10)

Daugiausia mūsų tautiečių yra turtingose Jungtinėje Karalystėje ir Norvegijoje. Ilgai pinigų...

Jasikevičius prakalbo apie serijos pabaigą, bet komandai turi sąlygą (49)

Kas prieš šešis mėnesius būtų pasakęs, kad Kauno „Žalgiris“ brausis į Eurolygos finalo...

Šlykšti kiaulystė: „Žalgirio“ krepšininką su pergale „pasveikino“ vagys (36)

Džiaugsmas įveikus Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) klubą ir priartėjus prie Eurolygos finalo...

Priklausomybė nuo sekso skelbiama pasiekusi epidemijos lygį: politikai mano, kad atėjo laikas tai sutvarkyti atlikite testą (579)

Kasdien galvojate apie seksą ir galbūt kone nuolat? O pačiu seksu užsiimti nepraleidžiate...

Skyrybų dramą išgyvenančiai Monikai Šedžiuvienei sukako 26-eri: materealūs dalykai negali atnešti laimės (1)

Trečiadienį 26-ąjį gimtadienį sutinkanti atlikėja Monika Šedžiuvienė sako, jog nieko...

Pasakiškas vakaras Kaune ir „Žalgiris“ – per žingsnį nuo Eurolygos finalo ketverto (584)

Žalia sirgalių jūra dar nesibaigus rungtynėms traukė pergalės skanduotes: į namus po antrųjų...

„Olympiakos“ strategas skaičiavo aukas: žaidėjams teko leisti vaistų nuo skausmo (5)

Belgradas pavojingai tolsta nuo Pirėjo „Olympiakos“ komandos: Eurolygos ketvirtfinalio serijoje...

Po naujausio Kim Jong Uno žingsnio – įspėjimas: tai spąstai (104)

Šiaurės Korėjos lyderiui vien susitikimas su JAV prezidentu yra didžiulis pasiekimas, nes taip...

Prieš vidurnaktį Telšių turguje užsiliepsnojo prekybos paviljonai (10)

Vėlų antradienio vakarą, 23.35 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu...