Dygliuotos padangos suteikia saugumo

Šįsyk DELFI specialistų klausia, kokias padangas rinktis skirtingų poreikių vairuotojams bei kokie dygliuotų padangų privalumai bei trūkumai lyginant jas su padangomis be dyglių. Kas svarbiau svarstyklių lėkštėje, saugumas ar ekonomiškumas, padeda atsakyti UAB „Melga” prekybos direktorius Paulius Samėnas.

„Dygliuotas padangas rekomenduočiau tiems žmonėms, kurie žiemą važinėja prastesniais, duobėtais, neasfaltuotais, apledėjusiais keliais ir kitomis atšiauresnėmis sąlygomis. Tuomet dygliuotos padangos labai pasiteisina, o miestų bei magistraliniais keliais, kuriuose dominuoja balos, sniegas, pliurza, važinėjantiems vairuotojams siūlyčiau dėtis žiemines padangas be dyglių”, - sako P. Samėnas.

Anot jo, dygliuotos padangos turi nepralenkiamą pranašumą prieš visas kitas žiemines padangas – tai greitesnis stabdymas ant plikledžio. Tačiau ant sauso, snieguoto, ar vandeningo asfalto greičiau sustos ir trumpiau čiuoš automobilis su nedygliuotomis padangomis.

Žinoma, dygliuotos padangos nėra vairuotojų itin mylimos dėl kelių akivaizdžių trūkumų. Dygliuotos padangos yra gerokai triukšmingesnės – net stovint už poros šimtų metrų pagal garsą gali atskirti, kokiomis padangomis važiuoja automobilis. Be to, dygliuotos padangos yra neekonomiškos kuro sąnaudų prasme – automobilis sunaudoja apie 30 proc. daugiau degalų. Dėl šios priežasties vairuotojai turi patys nuspręsti, kas jiems svarbiau: saugiau važinėti plikledžiu ir ekstremaliomis oro sąlygomis, ar sutaupyti bei kelyje būti mažiau girdimam.

Kokio gamintojo dygliuotas padangas rinktis?

Nežinantiems, kokio gamintojo padangas rinktis, P. Samėnas pataria padangų pardavimo vietoje pasikonsultuoti su specialistu, turinčiu patirties padangų pardavimo srityje – iš savo klientų patirties jis žinos geriau, kurios įmonės padangos tarnaus ilgiau, stabdys greičiau bei naudos mažiau kuro ir bus mažiau triukšmingos kelyje. Neturint su kuo pasitarti padangų klausimu, galima pasitikėti Skandinaviškų testų rezultatais – pasižiūrėti, kurių gamintojų dygliuotos padangos įvertintos aukščiausiai, tas padangas ir rinktis.

Greitai lakstantiems – tarnaus trumpiau

„Dygliuotas padangas patarčiau rinktis pavyzdingam, ramiam vairuotojui, o ne jaunuoliui mėgstančiam „pasidraskyti” keliuose. Ramiai vairuojant dygliai ant padangų laikysis ilgiau ir padangos tarnaus tris-keturis metus. Žinoma, vairuotojas pats turi stebėti savo padangų protektorių – jei apžiūrėjus jį matome tik skylutę, bet nematome dyglio, reiškia jis iškrito. Jei prarasta daug padangos dyglių, saugumo sumetimais, padangą reikėtų atnaujinti”, - aiškina UAB „Melga” prekybos direktorius.

Atsižvelgdami į Europos Sąjungos direktyvas, pastaruoju metu padangų gamintojai deda kuo mažesnius dyglius bei mažina dyglių ant padangos protektoriaus tankį. Sukibimo su keliu prasme, dyglio ilgis nėra lemiamas veiksnys, be to, trumpesnis dyglys bus mažiau triukšmingas ir žalingas aplinkai.

Naujesnių automobilių savininkai dygliuotų padangų vengia

Vilniuje įsikūrusio automobilių serviso mechanikas Antonas (pavardė redakcijai žinoma) jau laukia padangas pasikeisti norinčių vairuotojų antplūdžio. Per 15 darbo metų, mechanikas pastebėjo, kad kuo brangesnis, naujesnis automobilis – tuo rečiau jo savininkai dedasi padangas su dygliais.

„Ne paslaptis, kad Lietuvoje dažna šeima turi ne vieną, o du automobilius. Naujesnį naudoja važiavimui mieste, o senesnį – kelionėms į užmiestį, kaimus, miškus ar kitas vietas, kuriose kelio danga žiemos metu būna tiesiog apgailėtina. Be to, naujesnių automobilių vairuotojai pasitiki į automobilį įdiegta stabdžių antiblokavimo sistema „ABS” ir, žinoma, savo vairavimo sugebėjimais. Pabrėšiu, kad žiemos orai Lietuvoje itin permainingi. Todėl vairuotojai, ypač mažiau patyrę, turėtų nepervertinti savo galimybių ekstremaliomis sąlygomis suvaldyti automobilį ir nesistengti sutaupyti savo gyvybės saugumo sąskaita”, - sako Antonas.

Jis juokais šypteli dažnai matąs, kad kai automobilio padangas atvažiuoja keisti tėvai savo vaikams – žiemai dygliuotas padangas renkasi absoliuti dauguma, net jei jų vaikai važinėja patogiais keliais didmiestyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)