Dėl artimųjų per šventes neišlaidauja

Kokios bebūtų vardinamos populiariausios kalėdinės dovanos, vilnietė Dovilė įsitikinusi, kad Kalėdos – tas laikas, kai reikia dovanoti dėmesį, o ne brangias dovanas.

„Maniškės būna nupirktos kad ir vasarą, jei žinau, ką konkrečiam žmogui noriu padovanoti. Visad mylimiausiems pridedu ranka rašytą laišką, kuriame sudėstau savo per metus sukauptą išmintį ir linkėjimus. Su vyru vienas kitam dovanas perkam apytiksliai kas antrus metus, šiaip dovanojame ką nors bendro abiem. Šiais metais va ką jau pasidovanojom“, – rodydama kūdikio nuotrauką, sako ji.

Tuo metu Laurynas teigia, kad šioms Kalėdoms ruošiasi kitaip, nei įprastai. Anksčiau jis sukdavo galvą, ką padovanoti artimiesiems, kad dovana būtų naudinga, tačiau, metams bėgant, suprato, kad šeimos nariai ir draugai turi viską, ko jiems reikia.

„Losjonas po skutimosi, kvepalai ar dovanų čekis – tai tik materialūs dalykai, kuriuos jie patys gali įsigyti. Mano akimis, šiais laikais žmonės užmiršta tikrąją švenčių paskirtį ir dovanas dovanoja vien tik tam, kad tai yra „švenčių dalis“. Todėl per šias Kalėdas esu pasiruošęs dovanoti tiems, kuriems tos dovanos iš tikrųjų suteiks džiaugsmo. Daug kas galvoja, kad dovanoti pinigus yra nepriimtina, tačiau onkologinėmis ligomis sergančių ar negalią turinčių vaikų tėveliams piniginė dovanos išraiška, mano galva, yra tikrai priimtina“, – teigia jis.
Dovanos

Taip pat Laurynas su draugais yra pasirengęs per Kūčias aplankyti nepasiturinčias šeimas ir globos namuose augančius vaikučius bei išpildyti bent keletą jų svajonių.

„Nesigirsiu, kad tai yra geras darbas, nes taip daro daug žmonių, tačiau pasakysiu, kad dovanoti ir kažkam dėl to suteikti laimės yra tikroji švenčių prasmė. Todėl visus, kurie turi finansinių galimybių, per šventes paraginčiau pagalvoti ne tik apie savo artimuosius, bet ir žmones, kuriems jūsų dovana iš tikrųjų kažką reikš“, – sako jis.

Gera dovana – nuo natūralių saldumynų iki buto

Dovana – ne vien tik džiaugsmas: netinkamai išrinkta dovana gali turėti visiškai priešingą efektą. Įvaizdžio konsultantė Alvyda Jasilionytė įvardija, kad pačios neetiškiausios dovanos – tai tos, kurios yra pigios ir neatspindinčios žmogaus, kuriam yra dovanojamos.

„Dažnai praktikoje sutinkamos dovanos, kurios nėra etiškos – tai pigios, menkavertės, kurios įteikiamos tik tam, kad įteikti, neatsižvelgiant į asmens pomėgius, šventės nuotaiką. Taip pat tai yra didaktinės dovanos su konkrečia užuomina, pavyzdžiui, mesti svorį. Nebent žmogus būtų užsiminęs, kad nori abonemento į sporto klubą ar knygos apie lieknėjimą. Dovanos, kurios labai brangios ir gali įpareigoti kitą asmenį, ar versti jaustis nejaukiai – neetiškos“, – aiškina A. Jasilionytė.
Dovana

O kas tuomet yra gera dovana? Įvaizdžio konsultantės teigimu, tai tos dovanos, kuriomis atsakome į asmens poreikius, kai žinome jo pomėgius, kurios išreiškia šilumą ir meilę, rodo rūpestingumą ir dėmesingumą. Taip pat svarbu, kad dovana atitiktų progą.

A. Jasilionytės manymu, visuomet gera dovana taps natūralūs saldumynai, šokoladas, prieskoniai, džiovinti vaisiai, kalėdiniai pyragai, tauraus gėrimo butelis, papuošalai, kvepalai (jei žinote mėgstamus), megztinis, kojinės, kalėdinės gėlės ar eglutė, kalėdiniai žaisliukai, bilietai į teatrą ar kiną, dovanų kuponai į parduotuves, kuriose žmogus mėgsta lankytis, dovanų kuponas kokiai nors trokštamai paslaugai ar pramogai.

Gera dovana gali tapti ir apmokėti kursai ar studijos, knygos studijų, profesine ar hobio tema, namų kvapai, taip pat – Kūčių ar Kalėdų vakarienės stalo vaišės. Vaikams gera dovana taps technologiniai įrenginiai, jei tai jau sena jų svajonė, kurią planavote dovanoti Kalėdoms.

„Žinoma, kas gali sau leisti, tai gali būti ir kelionė, ir automobilis, ir butas... ir labai brangios dovanos. Tačiau viskam būtinas saikas. Geriau dažniau vienas kitą pradžiuginkime mažesnėmis dovanėlėmis, nei kartą ar du metuose“, – linki A. Jasilionytė.

Dauguma žada dovanoms išleisti apie 100 eurų

Tai, kokias dovanas ir kada kalėdiniu laikotarpiu dažniausiai perka lietuviai, pastebi ir didieji prekybos centrai. Analizuojant klientų apsipirkimo įpročius, „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, jog dovanomis žmonės pradeda rūpintis iš anksto.

„Dauguma jas įsigyja likus mėnesiui ar bent porai savaičių iki Kalėdų. O lapkričio pabaigoje atliktos lojalių mūsų klientų apklausos rezultatai rodo, jog, kaip ir ankstesniais metais, didesnė dalis apklaustųjų dovanoms ketina skirti apie 100 eurų“, – situaciją komentuoja ji.
Eurai

Klientų apklausa taip pat parodė, kad 43 proc. jų šiemet skirs 90 eurų ir daugiau, dar 18 proc. mano, kad dovanoms prireiks 31–60 eurų, 16 proc. – 61–90 eurų, likusioji dalis savo ketinimų neatskleidė.

Apklaustiesiems svarbiausia, kad dovanos būtų praktiškos ir keltų geras emocijas (tai pareiškė 65 proc. apklaustųjų). Dėl to dauguma (54 proc.) rinksis valgomas dovanas – saldumynus, kavą, gurmanišką sūrį, gėrimus ir pan.

„Taip pat žmonės dovanos vaikiškų žaislų, knygų, smulkių dovanėlių ir interjero detalių – užrašinių, žvakių, kai kurie pirks dovanų smulkios buitinės technikos – barzdaskutę, plaukų džiovintuvą, maisto smulkintuvą, muzikos grotuvą ir kita“, – atliktą apklausą komentuoja V. Drulienė.

Minėta apklausa taip pat parodė, jog dauguma klientų prieš Kalėdas stengiasi daryti gerus darbus. 42 proc. tinka ir dar 39 proc. vidutiniškai tinka teiginys: „Prieš Kalėdas aš visuomet padarau gerų darbų visuomenei, tokių kaip dalyvavimas gerumo akcijose, vienišų senelių lankymas, našlaičių lankymas, nepasiturinčių rėmimas ir kita“. Įdomu tai, kad 60 proc. apklaustųjų duoda sau pažadus naujiems metams – dauguma ateinančiais metais planuoja skirti daugiau dėmesio šeimai, aktyviam gyvenimo būdui ir sveikiau maitintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)