Atsako dermatologė Rūta Gancevičienė:

Kiekvieno mūsų odoje gyvena daugybė mikroorganizmų, bakterijų, kurie sudaro taip vadinamą mikroflorą, saugančią mūsų odą ir organizmą nuo patogeninių mikroorganizmų atakų.

Veido erkutės – (Demodex folliculorum ir Demodex brevis) gyvena mūsų odoje nuolatos, netoli riebalų liaukos ir plauko folikulo nesukeldamos jokių problemų odai, išskyrus tam tikrus atvejus, kai jos daro įtaką ligos uždegimo palaikymui (pvz. rožinei ar rožiniams spuogams). Todėl paprastai gydoma ne veido erkutė, o liga – rožinė (Rosacea) ar rožiniai spuogai (Acne rosacea), kurių nereikėtų painioti su odos rože ar alerginiams susirgimams įtakos darančia dulkių erkute aplinkoje.

Rosacea - atsiradimo priežastys nėra visai aiškios. Žinoma, kad liga susijusi su odos kraujagyslių „žaismu“, tai yra greita kraujagyslių reakcija į visa tai, kas jas plečia: karštas maistas ir gėrimai, alkoholis, pirtys, bendrai karštas oras, saulės spinduliai, stresas ir t.t.

Manoma, kad moterims įtakos daro ir hormonų pusiausvyros pasikeitimai peri-menopauziniame periode. Turi reikšmės ir paveldėtos odos savybės. Todėl, norint gydytis, viską reikia daryti kompleksiškai: kiek įmanoma šalinti veiksnius, palaikančius ligą ir, žinoma, naudoti gydomąsias priemones.

Geriamieji ir vietinio poveikio antibiotikai – tai vieni iš vaistų, kuriais gydoma veido rožinė. Veido rožinė – turi eilę klinikinių formų ir eigos variantų, todėl, konkrečiu atveju, gydymo ir odos priežiūros priemonės skiriasi. Reikėtų pakartotinai apsilankyti pas gydytoją dermatologą ir aptarti gydymo taktiką.

Klausimus dermatologei Rūtai Gancevičienei bei kosmetologei Jolantai Kontrimaitei rašykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)