Dietistės Asta Bagdonaitė ir Evelina Pleterienė atskleidė, į ką renkantis pieno produktus būtina atkreipti dėmesį bei ar tikrai liesas ilgo galiojimo pienas mažiau naudingas už riebųjį.

Mitybos specialistės teigia, kad pienas, ypač riebus ir trumpo galiojimo, yra sveikatos šaltinis ir tinka net metantiems svorį.

Pienas – „dabar ir čia“ produktas

Ne viskas, kas ilgai negenda, yra blogai, pavyzdžiui, medus negenda mėnesius ir išlaiko savo naudingas savybes. Tačiau pienas, pasak dietistės, skirtas suvartoti tuoj pat.

Arba po poros dienų, kai natūraliai surūgsta: pienarūgštės bakterijos maitinasi pieno cukrumi laktoze ir gamina mums naudingus šalutinius produktus. Sūriai – irgi naudingųjų bakterijų veiklos rezultatas, naudingas sveikatai.

Pienas, kuris galioja mėnesius, anot A. Bagdonaitės, yra beveik sterilus. Taip maisto pramonė, teigia specialistė, pateikia „saugų“ pieną – jis paprastai apdorojamas ultraaukštoje temperatūroje (daugiau nei +100°C) ir atitinkamai supakuojamas – jame nelieka bakterijų, fermentų, didžiosios dalies vitaminų, tad ir naudos. O piene esančios bakterijos, fermentai, mineralinės medžiagos ir vitaminai žmogui būtini.

O štai dietistė E. Pleterienė aiškina, kad pieną kaitinant ultraaukštoje temperatūroje žūva rūgimo bakterijos, tačiau, anot gamintojų, išlieka visi vertingi mineralai ir vitaminai. Todėl ji siūlo ilgiau galiojančio nesibaiminti, tiesiog perkant atsižvelgti į savo poreikius: jei pienas bus greitai suvartotas ir laikomas šaldytuve – geriau rinktis natūralų (nekaitintą ultra aukštoje temperatūroje). O jeigu vyksite į gamtą ar pieną vartosite vangiai, galima rinktis ir ilgo galiojimo.

Kada pienas kenkia sveikatai

Pienas kenksmingas, kai žmogaus organizmas jo netoleruoja – neturi pakankamai pieno cukraus virškinančio fermento laktazės ar sunkiai įsisavina pieno baltymą kazeiną. Tokiu atveju (kai pajuntame virškinimo sutrikimus) pieno reikėtų atsisakyti visiškai arba vartoti retai ir tik raugintus produktus – jogurtą, kefyrą, rūgpienį, pataria A. Bagdonaitė.

Kaip rinktis pieno produktus

A. Bagdonaitė ragina atkreipti dėmesį į pieno kokybę, kilmę. Pasak jos, ekologija nėra tik mada, tai – būdas vartoti švaresnį maistą ir gyventi švaresnėje aplinkoje: „Juk visos atsakingos mamos rūpinasi savo mityba ir sveikata žindydamos – į pieną gali patekti ir suvalgomos, ir aplinkoje esančios kenksmingos medžiagos.

Tad jeigu vartojate gyvulių pieną, įsitikinkite, kad jie laisvai ganėsi ir mito žole, o ne tik dirbtiniais pašarais, kad nebuvo maitinami vaistais, hormonais, kad su gyvūnais buvo gerai elgiamasi. “

Neturintiems savo karvės ar ožkos dietistė siūlo susipažinti su juos laikančiais, darnoje su gamta gyvenančiais ūkininkais – taip galima gauti ne tik kokybiško, nepasterizuoto „žalio” pieno, bet ir tokių pat „gyvų” sūrių ar jogurtų. Kraštutiniu atveju rekomenduoja bent paieškoti sertifikuotų ekologiškų produktų parduotuvėse.

Riebus ar liesas?

A. Bagdonaitė pamini nepagrįstą, bet visuomenėje paplitusią riebalų baimę, įsitikinimą, kad reikia vartoti tik liesus produktus, nes riebesni produktai tukina ar kenkia sveikatai. Dietistė tvirtina, kad kokybiško organinio pieno riebalai – bene naudingiausia pieno dalis, turtinga Omega-3 riebiųjų rūgščių, konjuguotos linoleno rūgšties.

Omega-3 riebiąsias rūgštis organizmas puikiai įsisavina, jos padeda palaikyti raumeninę masę, optimizuoja smegenų veiklą, net turi priešvėžinių savybių. Pieno riebalai padeda įsisavinti juose tirpstančius vitaminus D, A, E ir K.

Todėl nei natūralaus riebumo pieno produktų, nei grietinės ar sviesto net ir mažinantiems svorį vengti ji nepataria. Riebalai yra svarbūs ląstelių membranų standumui palaikyti, riebalai suteikia sotumo, jie būtini hormonų sintezei, jie yra sudėtinė smegenų dalis, galiausiai – jie suteikia maistui skonio. Tad jeigu esate iš tų laimingųjų, kurie toleruoja pieno produktus – rinkitės juos kokybiškus, skatina A. Bagdonaitė.

Renkantis pieno riebumą E. Pleterienė siūlo atsižvelgti į visos dienos suvartojamų riebalų kiekį – jei racione yra kitų sočiųjų riebalų šaltinių (pavyzdžiui, mėsa, sūris), vertėtų rinktis liesesnį, o jei tai – vienintelis sočiųjų riebalų šaltinis, tuomet pienas gali būti ir riebesnis.

Dietistė atkreipia dėmesį, kad stipriai sumažinus suvartojamų riebalų kiekį greičiau išalkstama ir padidėja tikimybė persivalgyti. Vertinant daugelio pieno produktų riebumą siūlo nepamiršti, jog liesuose produktuose yra didesnis cukraus kiekis, kurio gausus vartojimas yra sveikatai pavojingesnis nei riebalai ir yra ne tik nutukimo, bet ir daugelio ligų priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)