Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Automobilių stovėjimo priežiūros skyriaus vadovas Igoris Semionovas DELFI komentavo, kad automobilio statymo kainos yra perskaičiuotos vadovaujantis Rinkliavų įstatymu.

„Kai vietinės rinkliavos dydis yra ne didesnis kaip 10 eurų, jis nustatomas eurais su centais, vieno skaitmens po kablelio tikslumu. Vadovaujantis Rinkliavų įstatymo 13 straipsnio pakeitimu, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nustatė vietinės rinkliavos dydžius, suapvalinus juos iki vieno skaitmens po kablelio tikslumu, - teigė jis. - Nustatyti rinkliavos dydžiai yra patogūs mokėti į bilietų automatus, patogiai skaidosi į trumpesnes ir visiems suprantamas stovėjimo laiko atkarpas.“

Ne visi rinkliavų dydžiai yra perskaičiuoti pagal apvalinimo taisykles: valandai palikti automobilį Mėlynojoje zonoje turėtų kainuoti 6 litus (1,74 euro), suapvalinus vieno skaitmens po kablelio tikslumu, ši suma turėtų siekti 1,7 euro.

Paklaustas, kodėl suma yra 1,8 euro, I. Semionovas aiškino, kad suma yra didesnė, nes ji tokia susidaro skaičiuojant rinkliavas už kiekvieną 10 minučių. Perskaičiuojant į eurus, vadovaujantis Rinkliavų įstatymu, 10 min. kainuos 0,3 euro, tad 60 min. – 1,8 euro.

„Perskaičiuojant tik valandinę rinkliavą, neskaidant į trumpesnes laiko atkarpas po 10 min.,  rinkliava yra 1,74 euro ir pagal matematines taisykles yra 1,7 euro. Bet nustačius valandinę rinkliavą 1,7 euro, ji negalėtų būti skaidoma į trumpesnes „sveikas“ laiko atkarpas, t.y. už 10 min. rinkliava būtų 0,28 euro už 20 min. – 0,56 euro ir t.t., kurias apvalinant pagal matematines taisykles, visgi vėl gautume: 0,3 euro, 0,6 euro ir t. t. Jeigu nebūtų poreikio valandinės rinkliavos skaidyti į trumpesnes laiko atkarpas, taip, ji būtų nustatoma 1,7 euro, bet esant poreikiui skaidyti valandą į trumpesnes laiko atkarpas, yra nustatyta minimali rinkliava už 10 min - 0,3 euro ir atitinkamai kiekvienos papildomos 10 min. kainuoja papildomus 0,3 euro", - komentavo pašnekovas.

Rinkliavų dydžiai Vilniaus gatvėse

Automobilio statymo zona/ kaina valandai Vilnius kaina iki gruodžio 31 d. Vilnius Kaina nuo sausio 1 d.
Žalioji 1 Lt (0,29 EUR)

0,3 EUR (litais būtų 1,04)

Geltonoji 2 Lt (0,58 EUR)

0,6 EUR (litais būtų 2,07)

Raudonoji 3 Lt (0,87 EUR)

0,9 EUR (litais būtų 3,11)

Mėlynoji 6 Lt (1,74 EUR)

1,8 EUR (litais būtų 6,22)

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto eismo departamento vadovė Daiva Bucevičienė teigia, kad nauji įkainiai už automobilių stovėjimą nustatyti tokie, kad klientams būtų patogu atsiskaityti.

„Turime pripažinti, kad pavyzdžiui žaliojoje zonoje už vienos valandos automobilio statymą mokėti 0,29 EUR į bilietų automatą nebūtų patogu, todėl rinkliavų dydžiai suapvalinti ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nustatyti vadovaujantis Seimo priimtomis Rinkliavų įstatymo pataisomis“, - pasakojo ji.

Laukia daugiau naujovių

Be to, nuo kitų metų keičiasi minimali mokama automobilio stovėjimo trukmė.

„Minimalios apmokamos trukmės sumažinimas leis vairuotojams sutaupyti pinigų už parkavimą“, - mano I. Semionovas.

Nuo sausio 1 d. galios šie rinkliavų dydžiai

Zona Galiojanti minimali trukmė Iki gruodžio 31 d. litais Nauja minimali trukmė Nuo sausio 1 d. eurais
Mėlynoji 10 min. 1 10 min. 0,3
Raudonoji 20 min. 1 20 min. 0,3
Geltonoji 30 min. 1 10 min. (trumpėja) 0,1
Žalioji 60 min. 1 20 min. (trumpėja) 0,1

Nuo kitų metų Geltonojoje ir Žaliojoje zonoje bus galima palikti automobilį ir trumpesniam laikui.

Galvas dėl įkainių suka ir privačių aikštelių savininkai

Privačių stovėjimo aikštelių bendrovės „P-Parkas“ generalinis direktorius Marius Stalionis teigė, kad yra ieškoma sprendimų, kaip keisti rinkliavas pagal mokėjimo automatų technines galimybes, kurie yra nepajėgūs priimti smulkiąsias monetas.

„Kaip viena iš galimybių yra svarstoma kainą eurais apvalinti iki vieno skaičiaus po kablelio. Pavyzdžiui, šiuo metu perskaičiuotą kainą eurais suapvalinus į mažesnę pusę klientui būtų suteikiamas trumpesnis stovėjimo laikas ir atvirkščiai – suapvalinus į didesnę pusę – būtų suteikiamas ilgesnis stovėjimo laikas“, - pasakojo M. Stalionis.

„Susisiekimo paslaugos“ skatina atsiskaityti už automobilio stovėjimą ir programėle išmaniajame telefone ar SMS žinute, nors privačių aikštelių savininkai tokios galimybės nesiūlo.

Nuo kitų metų sausio Lietuvoje litą pakeis euras, litai į eurus yra keičiami neatšaukiamu kursu 3,4528 Lt už vieną eurą.