Skaitytojų teiginius galima patvirtinti ir faktais. Pasinaudojus archyvais, kuriuose galima pamatyti, kaip tam tikras interneto puslapis (taip pat ir tas, kuriame pranešama apie kainas sporto klube) atrodė prieš kelias savaites, mėnesius ar metus, matyti, kad daugumoje sporto klubų kainos, sužinojus apie euro įvedimą, keitėsi. Nenuostabu, kad daugumoje jų – padidėjo.

Sportas – prabangos prekė?

Štai, pavyzdžiui, vienas skaitytojas skundėsi, kad prieš porą mėnesių pabrango sporto ir sveikatingumo klubo „Impuls“ mėnesinis abonementas. Dabar visos dienos narystės mėnesinis abonementas kainuoja 329 Lt.

„Nebeįmanoma. Sportuoti, pasirodo, prabangos prekė. Jau iki šiol paslaugos šiame sporto klube buvo brangios, dabar jos dar brangsta. Noriu sužinoti, kokios yra to priežastys?“, – piktinosi skaitytojas.

Keitė strategiją, keitė ir kainas

Susisiekus su minėto klubo vadovu Vidmantu Šiugždiniu paaiškėjo, kad kainos buvo keičiamos rugpjūčio mėnesį. Iki šio mėnesio verslininkai turėjo perskaičiuoti siūlomų prekių ir paslaugų kainas eurais, tačiau V. Šiugždinis kainų pokyčio su valiutos keitimu nesieja. Anot jo, kainodara kasmet peržiūrima tuo pačiu metu.

„Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, rugpjūčio mėnesį peržiūrėjome kainodarą, šiek tiek padidindami vieno mėnesio narystės kainas, kitų trukmių kainos praktiškai nesikeitė. Kainų kitimas visiškai nesusijęs su euro įvedimu Lietuvoje. Nuo pat veiklos pradžios skatiname Lietuvos gyventojus sportuoti nuolat, todėl nuosekliai puoselėjame šiuos įpročius. Skatiname savo lankytojus išsiugdyti sveiką įprotį sportuoti, todėl sudarome palankias sąlygas įsigyti ilgalaikes narystes. Klubo narys, užsisakęs tiesioginio debeto paslaugą, ne tik moka mažesnę sumą per mėnesį, bet ir kokybiškai sportuoja visus metus. Pasak mokslininkų, tik nuolat sportuodamas žmogus gali tapti sveikesnis ir pasiekti užsibrėžtų tikslų. Be to, įrodyta, kad sportavimo įprotis susiformuoja per 30 dienų. Todėl mes, didindami vieno mėnesio narystės kainą, skatiname sportuoti ne vieną mėnesį, o nuolat“, – tai, kad keitė ne kainas, o klubo strategiją, patikino V. Šiugždinis.

Anot jo, vieno mėnesio visos dienos narystės kaina svyruoja nuo 219 iki 329 litų per mėnesį, perkant ilgalaikę narystę, už mėnesį klientas moka nuo 139 iki 204 Lt per mėnesį.

„Kita vertus, pastaraisiais metais ypatingai daug dėmesio ir investicijų skiriame į klubų atnaujinimą – įrengiame naujas grupinių užsiėmimų sales, atnaujiname sporto įrangą, populiariausiomis pasaulyje treniruotėmis atnaujiname tinklelį. Taip pat daug investuojame į klientų aptarnavimo sistemą, siekdami užtikrinti aukštą paslaugų kokybę“, – antrąją paslaugų pabrangimo priežastį nurodė V. Šiugždinis.

Abonementas brango 30 litų

Kainos kilo ne tik sporto klubuose, bet ir aktyvaus poilsio leidimo vietose. DELFI skaitytoja Inga pastebėjo, kad vieno karto apsilankymo kaina ant „Akropolio“ ledo arenos pakilo nuo 9 iki 11 litų, o abonemento – nuo 60 iki 90 Lt.

„Jeigu į čiuožyklą eini kokius 2-3 kartus per savaitę, dabar tenka mokėti maždaug 10 litų brangiau nei kad reikėjo prieš tai. Blogiausia yra tai, kad padidinus kainas niekas nepasikeitė – žmonių kaip kad buvo, taip ir yra daug. Šiemet labai noriu sudalyvauti varžybose, tačiau tam reikia daug ruoštis, o dabar norint padaryti vieną šuolį, turiu apčiuožti visą ratą, kol randu laisvą vietą. Be to, dėl kainų didėjimo nebegalėsiu dažnai eiti ant ledo, manau, kad neturėsiu galimybių normaliai pasiruošti varžyboms, nes tiesiog neišsimokėsiu už ledą“, – apgailestavo mergina.

Sprendimus teisina rinkos pokyčiais, o ne euru

Tuo tarpu Vilniaus „Akropolio“ valdytojas Česlovas Urbonavičius tvirtina, kad standartinės „Akropolio“ ledo arenos kainos pastaruoju metu nekito. Anot jo, šiemet buvo koreguotos tik dvi kainų pozicijos.

„Popietinių sesijų kaina Ledo arenoje nuo 9 iki 11 litų buvo padidinta dar gegužės mėnesį. Abonementų kaina nuo 60 iki 90 litų buvo padidinta nuo rugsėjo, tačiau ir vienu, ir kitu atveju tai neturi nieko bendro su euro įvedimu Lietuvoje, o sprendimai buvo sąlygoti rinkos“, – patikino Č. Urbonavičius.

Anot jo, sąnaudos reikalingos Ledo arenai išlaikyti pastaraisiais metais kilo – tiek išlaidos elektrai, kurios šaldymo įrangai ir apšvietimui reikia tikrai daug, tiek ir išlaidos darbuotojams. Būtent todėl buvo nuspręsta šiek tiek padidinti populiariausio – popietinio meto – sesijų kainas, kitų laikų kainas paliekant tokias, kokios buvo.

„Tuo pačiu siekėme ir kito tikslo – kad čiuožėjai, kurių nevaržo laikas, rinktųsi rytines sesijas. Tokiu būdu kiek sumažėtų žmonių skaičius piko metu ir visiems čiuožėjams būtų patogiau. Abonementus iš esmės perka sportininkai. Tačiau jei ledo ritulininkai treniruotei išsinuomoja visą areną, tai dailiojo čiuožimo sportininkai dažnai treniruotes surengia greta pradedančiųjų, tiesiog gerai laiką atėjusių į Ledo areną praleisti žmonių. Tai sąlygojo itin palanki abonementų kaina. Tačiau kartu tai kėlė paprastų lankytojų nepasitenkinimą, nes piruetus atliekantys sportininkai jiems kėlė pavojų. Uždrausti kam nors čiuožti mes negalime, todėl šią problemą pabandėme išspręsti padidindami abonementų kainas. Norėtume, kad sportininkai treniruotes rengtų taip kaip, mūsų manymu, pridera – visi kartu, o ne tarp mėgėjų“, – kodėl net 50 proc. padidino abonementų kainas, pasakojo Ledo arenos atstovas.

Kainas kėlė ne dėl euro, tačiau tai, kiek jos bus pakeltos, lėmė euras

Įdomias kainas galima aptikti ir UAB „VS Fitness“ sporto klubo kainoraštyje. Matyti, kad praėjusių metų gruodžio mėnesį 229 litus kainavęs visos dienos sporto klubo abonementas dabar kainuoja 231,34 Lt, vieno karto apsilankymas – 41,43 (anksčiau – 39 Lt), 12 kartų apsilankymas – 252,05 (anksčiau – 249 Lt).

Paklausus, kada kainos pasikeitė, Vilniaus padalinio vadovas Antanas Sakalauskas pripažino, kad tai buvo padaryta šių metų liepos 1 dieną. Nors tuomet apie euro įvedimo faktą jau buvo žinoma ir verslininkai kaip tik konvertavo kainas iš lietų į eurus, A. Sakalauskas patikino, kad kainos jų sporto klube kilo ne dėl valiutos pokyčių.

„Kainos keitėsi dėl to, kad siekėme supaprastinti apskaitą 2015 m., darbuotojams buvo padidinti atlyginimai. Be to, kainos nekito nuo pat sporto klubo atidarymo“, – patikino A. Sakalauskas.

Tačiau jis pripažino, kad tai, kiek kainos pakils, lėmė būtent euras. Buvo stengiamasi kainas apvalinti pagal šią valiutą, o ne pagal litus.

„Pakeitimus atlikome iš anksto, nepažeidžiant įstatymo. Kainas keitėme pagal eurus dėl šių priežasčių: klientų ir administratorių patogumui atsiskaitant (ypač sausio mėn., kai reikės priimti litus, o grąžą atiduoti eurais), komunikuojant kainodarą (kaip ir ankščiau komunikacija vyko suapvalintais litais tai ir dabar komunikuoti galime suapvalintais eurais). Mūsų kainos pakilimas sudarė simbolinį 1,1 %, leidome sau nedidinti įkainio, nors stambieji kolegos ir konkurentai tai padarė ženkliai ir dar rugsėjo mėnesį“, – įsitikinęs sporto klubo atstovas.

Tiesa, jo teigimu, kainų pakilimas lankytojų neišgąsdino – sporto klubas dabar sulaukia netgi daugiau lankytojų nei prieš tai. O kalbėdamas apie tolimesnius kainų pokyčius A. Sakalauskas pabrėžė, kad juos nulems ekonominis lygis Lietuvoje.

Ką daryti, jei pastebite augančias kainas?

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Močiulskis paklaustas, ką reikėtų daryti, jei užfiksuojame, kad prekybininkas arba paslaugų tiekėjas pasinaudojo euro įvedimu ir nustatė nesąžiningas kainas, patikino, kad vartotojai apie tai turėtų įspėti atsakingas institucijas.

Prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų laikymosi privalomo kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu priežiūrą pagal kompetenciją atlieka ir administracines nuobaudas skiria priežiūros institucijos.

„Vartotojai apie pastebėtus galimus pažeidimus turi informuoti atitinkamas rinkos priežiūros institucijas arba Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą tel. (8 5) 262 6760 arba el. paštu tarnyba@vvtat.lt. Be to, vartotojai taip pat gali kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos regioninės veiklos koordinavimo skyriaus specialistus Alytaus apskrityje tel. (8 310) 20505, Šiaulių apskrityje tel. (8 41) 201 149, Utenos apskrityje tel. (8 38) 920619 , Klaipėdos apskrityje tel. (8462) 41608, Panevėžio apskrityje (8 45) 401766 ir Telšių apskrityje (8444) 20609“, – patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (548)