Šiame maiste esančias kalorijas organizmui sunkiau suskaidyti ir apdoroti. Kitaip tariant, jam tenka didesnis krūvis. Todėl galima sakyti, kad toks maistas lieknina.

Desertui, kuriame yra 400 kcal, suvirškinti organizmas išeikvos 150 kcal. Likusios 250 kalorijų gali pavirsti riebaliukais. Pagal šia teoriją, jei iš maisto gausite 100 kcal, o jam suvirškinti reikės 150kcal, jūs sudeginsite 50 papildomų kalorijų nepajudindami nei piršto.”

Neigiamų kalorijų dieta

Štai ką apie neigiamas kalorijas rašė žurnale “Asmeninis treneris“:

“Ar tai teisybė? Ar gali būti taip, kad maistas neturėtų kalorijų ir jos netgi būtų neigiamos? Jei tai tiesa, kas būtų, jei valgytume daug šių produktų? Ar galima valgyti ir lieknėti? Ar būtų taip, kad kuo daugiau valgome, tuo labiau lieknėjame?

Ir ar nebūtų taip, kad “neigiamų kalorijų” galiausiai būtų daugiau nei “teigiamų” ir raumenų masės auginimas taptų neefektyvus? Juk žinome, kad sportui ir atsigavimui po jo reikalinga energija."

Neigiamų kalorijų sąvoka

Tikriausiai apsidžiaugėte: “Jei neigiamos kalorijos egzistuoja, galiu be vargo numesti svorio iki pavasario valgydamas produktus iš sąrašo!” Na, nepulsime gesinti jūsų entuziazmo, nes… iš dalies tai gali būti tiesa!

Trumpai tariant, neigiamos kalorijos neegzistuoja - bent jau kol maistas nepatenka į skrandį. O tada ima vykti procesai, kurie išties gali padėti sulieknėti.

Pirmiausiai turite žinoti, kad maiste yra kalorijų, maistinių medžiagų (angliavandenių, riebalų, baltymų), vitaminų ir mineralų. Vitaminus galima vadinti biochemikalais, kurie, be daugybės kitų funkcijų, padeda audiniams gaminti enzimus. Idealiomis sąlygomis jų turėtų užtekti maistui apdoroti. Šis pavyzdys gali padėti suprasti ir “tuščių” kalorijų sąvoką. Tai maistas, kuriame trūksta enzimus gaminančių vitaminų ir mineralų, nors kalorijų jame apstu.

Kai suvalgome mažai naudingų medžiagų turinčio maisto, organizmas priverstas pats virškinamajame trakte gaminti enzimus ir šias “tuščias” (maistiškai bevertes) kalorijas paversti energija. Vietoj to, kad vargtų gamindamas enzimus, mūsų kūnas galėtų skirti energiją svarbesnėms apykaitos reakcijoms.

Sakoma, kad šiais laikas sunku rasti natūralaus maisto, kuriame būtų tiek vitaminų ir mineralų, kad jų užtektų kalorijų apdorojimui ir organizmui nereikėtų gaminti papildomų fermentų. Taip yra dėl pesticidų, pramoninio maisto apdorojimo, konservantų, netinkamų maisto gaminimo būdų.

Tačiau grįžkime prie “neigiamų” kalorijų. Pasirodo, šiuose maisto produktuose vitaminų ir mineralų yra ne tik pakankamai, kad kalorijos būtų be vargo apdorotos, bet net ir per daug. Tai reiškia, kad suvalgius salierų ar apelsinų organizmas ne tik aprūpinamas reikiamais enzimais, bet jų dar ir lieka kito maisto kalorijų apdorojimui.

Ar tai reiškia, kad dabar jau galime valgyti ir lieknėti? Ne visai. Nebent tyrimai patvirtintų, kad šie papildomi enzimai patenka į kraują. Kol kas tai neįrodyta.

Produktai su neigiamomis kalorijomis

Daržovės: šparagai, burokai, brokoliai, kopūstai (žali), morkos, žiediniai kopūstai, salierai, cikorijos, čili pipirai, agurkai, česnakas, salotos, svogūnai, špinatai, pastarnokai, cukinijos.

Vaisiai: obuoliai, spanguolės, greipfrutai, citrinos, mangai, apelsinai, ananasai, papajos, avietės, braškės, mandarinai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją