aA
Kokia gi vasara be iškylų ir šašlykų! Projekte „Rask laiko sau” kalbiname sveikatai palankaus maisto technologę Ramintą Bogušienę apie tai, ar įmanoma iškepti sveikatai palankų šašlyką. Štai ką ji pataria.
© Shutterstock nuotr.

1. Būtina mėsos neprideginti ir nekepti ant atviros ugnies, nes mėsos sultims ir riebalams skiriantis ant ugnies, kyla dūmai, kurie prasiskverbia į mėsą, o tai yra kancerogeninės medžiagos – policikliniai aromatiniai angliavandeniliai. Jų plika akimi net nepamatysime, tik valgant gali jaustis degėsių skonis. Todėl, jei nėra galimybės išvengti atviros ugnies, apsaugokime mėsą ar daržoves įvyniodami į foliją.

2. Būtina kepti kuo žemesnėje temperatūroje, nepamiršti mėsos ar daržovių apdorojimo metu išvengti apdegimo ar net anglių susidarymo. O jei taip atsitiko, būtina apdegusias dalis pašalinti jas nupjaustant.

3. Nepamirškime patiekti prie grilio patiekalo ir šviežių daržovių, ypač dabar, kai šviežių ir sezoninių daržovių pasirinkimo įvairovė auga su kiekviena diena.

4. Kiek galime suvalgyti ir kiek reikia suvalgyti – du skirtingi dalykai. Dažniausia šašlykų puotos vyksta vakarais, prieš miegą, vidutiniškai tenka po šašlykų iešmą žmogui. Tai yra apie 200 gramų mėsos. Ar tai daug? Labai daug, jei pusryčiams valgėte sumuštinį su dešra, pietums – kotletus, o prieš miegą dar žadate sukirsti keturių žmonių dienos mėsos porciją.

5. Kramtykite! Nesukramtyti šašlyko gabalėliai pūva organizme, nėra normaliai suvirškinami ir, jei nuolat kartojasi tokie valgymo įpročiai, nesistebėkime, kad sergame XXI a. ligomis.

6. Jei perkate paruoštus šašlykus, juose gali būti ne tik daug druskos, papildomų riebalų, bet ir skonio bei kvapo stipriklių, kurie tik paskatina suvalgyti vis daugiau, juk taip skanu! Taip ir neatpažįstame, kiek mūsų organizmui skanu ir reikia, o kiek valgome nesąmoningai.

7. Ruošti šašlykus rekomenduojama patiems, taip išvengsite jų persūdymo. Pagardinimui išmėginkite prieskonines žoleles.

8. Šašlykus keiskite žuvimi, ankštinių kultūrų kepsneliais, daržovėmis.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© LSDP.lt nuotr.

Sveikatai palankaus maisto technologės receptai – alternatyvos šašlykams

Pasirinkta žuvis folijoje (gausu vertingų omega-3 riebalų rūgščių!). Žuvį nuplaukite, marinuokite su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pipirais ir druska (jos naudokite ne daugiau nei 1 g 100 g žuvies, žuvyje natūraliai yra druskos, tad jos nepersūdykite). Rekomenduojama rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri mažiausiai perdirbta. Būtinai apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis, tai ypač aktualu ruošiant riebias žuvis, nes valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Įvyniokite į foliją. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 iki 30 min. Labai svarbu neperkepti, kad išsaugotume ne tik žuvies sultingumą, bet ir vertingas maistines medžiagas.

Ant žarijų kepti daržovių iešmeliai. Daržoves (brokolius, cukinijas, žiedinius kopūstus, morkas, baklažanus) supjaustykite gabaliukais apvoliokite terminiam apdorojimui tinkamame aliejuje, įtrinkite prieskoniais ir druska, sumaukite ant iešmelių ir kepkite, galima ir folijoje, kad atvira ugnis nepakenktų gaminamam patiekalui.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Globos namuose augančių vaikų seserys šaukiasi pagalbos: juos nori atskirti ir išvežti į užsienį (150)

„Jie nenori būti įvaikinti į užsienį ir išskaidyti po vieną, po du“, – teigė su DELFI...

Pasiūlymas uždirbti 2 tūkst. eurų atsirūgo: darbdavys nemoka pinigų, grasina susidoroti (50)

Į DELFI redakciją kreipėsi darbuotojas Marius (vardas pakeistas – DELFI), kuriam darbdavys neva...

Netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai: apsigauti galėjo ne vienas (18)

Trečiadienį šalies jaunuoliai jau galėjo sužinoti, ar šiemet yra pašaukti atlikti privalomąją...

Dakare – iškilmingai apdovanoti pasiekę finišą, o lietuviai prieš šventę spėjo nuveikti gerą darbą papildyta 04.38 (11)

Dakaras nėra užbaigtas, kol jo dalyvis nepravažiuoja pro finišo arką. Tokia procedūra...

Žvejų laukia svarbus draudimas: vienas nusižengimas gali gerokai paploninti piniginę (21)

Besilaikanti neigiama oro temperatūra ir užsalę vandens telkiniai – tikra laimė ir pramoga...

Algis Kriščiūnas: išsirinkę pirmąjį būstą Kanaruose padarėme brangiausią klaidą (4)

„Atsibudę ryte išėjome į gatvę ir supratome, kad padarėme turbūt brangiausią klaidą...

Teismas nusprendė: Naujosios Zelandijos pora į gimtinę grįžo be 9-metės (1406)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą tarptautinio įvaikinimo...

Įspūdingą Sabonio seriją nutraukę „76ers“ iškovojo triuškinamą pergalę Indianapolyje (4)

NBA pirmenybėse vieną skaudžiausių sezono pralaimėjimų patyrė Indianos „Pacers“ (29-15)...

Abi rankas Dakare susilaužęs Bardauskas: pavažiavau 200 metrų ir daugiau nebegalėjau (13)

Tai, kad Dakaras gali būti labai nenuspėjamas ir neretai smūgiuoti žemiau juostos, įrodė Balio...

Septyni požymiai, bylojantys, kad jums būtinai reikia atostogų

Jei jaučiatės priėję liepto galą, gal jums tikrai reikia pagaliau eiti atostogų. Tad jei jūsų...