Kokia gi vasara be iškylų ir šašlykų! Projekte „Rask laiko sau” kalbiname sveikatai palankaus maisto technologę Ramintą Bogušienę apie tai, ar įmanoma iškepti sveikatai palankų šašlyką. Štai ką ji pataria.
© Shutterstock nuotr.

1. Būtina mėsos neprideginti ir nekepti ant atviros ugnies, nes mėsos sultims ir riebalams skiriantis ant ugnies, kyla dūmai, kurie prasiskverbia į mėsą, o tai yra kancerogeninės medžiagos – policikliniai aromatiniai angliavandeniliai. Jų plika akimi net nepamatysime, tik valgant gali jaustis degėsių skonis. Todėl, jei nėra galimybės išvengti atviros ugnies, apsaugokime mėsą ar daržoves įvyniodami į foliją.

2. Būtina kepti kuo žemesnėje temperatūroje, nepamiršti mėsos ar daržovių apdorojimo metu išvengti apdegimo ar net anglių susidarymo. O jei taip atsitiko, būtina apdegusias dalis pašalinti jas nupjaustant.

3. Nepamirškime patiekti prie grilio patiekalo ir šviežių daržovių, ypač dabar, kai šviežių ir sezoninių daržovių pasirinkimo įvairovė auga su kiekviena diena.

4. Kiek galime suvalgyti ir kiek reikia suvalgyti – du skirtingi dalykai. Dažniausia šašlykų puotos vyksta vakarais, prieš miegą, vidutiniškai tenka po šašlykų iešmą žmogui. Tai yra apie 200 gramų mėsos. Ar tai daug? Labai daug, jei pusryčiams valgėte sumuštinį su dešra, pietums – kotletus, o prieš miegą dar žadate sukirsti keturių žmonių dienos mėsos porciją.

5. Kramtykite! Nesukramtyti šašlyko gabalėliai pūva organizme, nėra normaliai suvirškinami ir, jei nuolat kartojasi tokie valgymo įpročiai, nesistebėkime, kad sergame XXI a. ligomis.

6. Jei perkate paruoštus šašlykus, juose gali būti ne tik daug druskos, papildomų riebalų, bet ir skonio bei kvapo stipriklių, kurie tik paskatina suvalgyti vis daugiau, juk taip skanu! Taip ir neatpažįstame, kiek mūsų organizmui skanu ir reikia, o kiek valgome nesąmoningai.

7. Ruošti šašlykus rekomenduojama patiems, taip išvengsite jų persūdymo. Pagardinimui išmėginkite prieskonines žoleles.

8. Šašlykus keiskite žuvimi, ankštinių kultūrų kepsneliais, daržovėmis.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© LSDP.lt nuotr.

Sveikatai palankaus maisto technologės receptai – alternatyvos šašlykams

Pasirinkta žuvis folijoje (gausu vertingų omega-3 riebalų rūgščių!). Žuvį nuplaukite, marinuokite su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pipirais ir druska (jos naudokite ne daugiau nei 1 g 100 g žuvies, žuvyje natūraliai yra druskos, tad jos nepersūdykite). Rekomenduojama rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri mažiausiai perdirbta. Būtinai apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis, tai ypač aktualu ruošiant riebias žuvis, nes valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Įvyniokite į foliją. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 iki 30 min. Labai svarbu neperkepti, kad išsaugotume ne tik žuvies sultingumą, bet ir vertingas maistines medžiagas.

Ant žarijų kepti daržovių iešmeliai. Daržoves (brokolius, cukinijas, žiedinius kopūstus, morkas, baklažanus) supjaustykite gabaliukais apvoliokite terminiam apdorojimui tinkamame aliejuje, įtrinkite prieskoniais ir druska, sumaukite ant iešmelių ir kepkite, galima ir folijoje, kad atvira ugnis nepakenktų gaminamam patiekalui.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Latvijos ekonomistas: pamirškite apie 20–30 proc. algų augimą (13)

Darbdaviai Baltijos šalyse dar puikiai pamena praėjusią finansų krizę, todėl darbuotojams...

VSD pažymose – ne tik „MG Baltic“: atskleisti kitos įtakingos verslo grupės veiksmai (34)

Neleistinus politikų ir verslo ryšius tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas...

Orai: po trumpo lietaus temperatūra pašėlusiai kils – galimas 30 laipsnių karštis (8)

Itin gražiais ir šiltais orais lepinusi gegužė nesiliaus mūsų stebinti ir toliau. Savaitės...

Odontologės įspėja: neatlikus įprastos procedūros, gresia baisios ligos ir byrantys dantys (149)

Kada paskutinį kartą jums buvo atlikta burnos higienos procedūra? Odontologės įspėja, kad...

Priverstinė emigracija į Norvegiją neatšaldė svajonės laimę kurti Lietuvoje (79)

Po studijų kelių įmonių biuruose dirbusi Vaida Juodževičiūtė metė sau iššūkį ir prieš...

Artimieji susikibo dėl nužudyto kovotojo Morkevičiaus palaikų: už urnos laikymą namuose velionio mylimajai gresia bauda (1)

2016 metų gruodį nužudytas garsus kovotojas Rolandas Morkevičius , kuris TV žiūrovams buvo...

6 priežastys atsisakyti „Chrome“ naršyklės (166)

Naršyklė yra nepakankamai saugi, greičiau iškrauna nešiojamojo kompiuterio bateriją, perduoda...

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas užfiksuotas pikantiškoje vietoje (118)

Antradienio vakarą Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas leido kartu su šimtais...

Mitais apipinti Balio paplūdimiai vilioja ir atstumia (9)

Balio salą gaubia daugybė senųjų ir modernių mitų. Vienas garsiausių – kad į šią salą...

DELFI skaitytojai atvėrė namų duris: pamatykite, kaip jie gyvena (21)

Konkursas „Interjeras, kurį sukūriau pats“ paskatino daugybę DELFI skaitytojų pasidalinti savo...