„Lietuvoje aptiktos dvi erebijų rūšys: tamsioji erebija (Erebia ligea) ir šilinė erebija (Erebia aethiops)“, - teigė biologas Giedrius Švitra.

Pasak entomologų draugijos nario, abi minėtos rūšys Lietuvoje yra ganėtinai retai pastebimos.

„Metų vabzdžiu pasirinkta būtent tamsioji erebija todėl, kad šilinė erebija mūsų šalyje nebeaptinkama jau kelis dešimtmečius. Iki šiol tamsioji erebija rasta Akmenės, Mažeikių, Šiaulių, Švenčionių ir Vilniaus rajonuose“, - vardijo specialistas.

Pašnekovas teigė, jog drugiai aktyvūs saulėtomis dienomis bei patarė juos stebėti ir fotografuoti rytais, kol oras dar nėra labai įšilęs, kadangi tada tai daryti lengviausia.

Anot G. Švitros, aptariama rūšis dažniausiai randama drėgnuose eglynuose ar mišriuose miškuose, mišriuose su eglėmis pušynuose, aukštapelkių pakraščiuose. Taip pat miško aikštelėse, pakelėse, pamiškėse.

Besimaitinantys drugiai aptinkami ant graižažiedžių augalų žiedų, dažniausiai ant buožainių, usnių bei bajorių.

„Kaip jau minėjau, apie tamsiosios erebijos paplitimą Lietuvoje žinių mažai, o dalis duomenų istoriškai seni. Dėl šių priežasčių norime surinkti kuo daugiau tikslios informacijos apie rūšies gyvenamas vietas būtent mūsų šalyje. Tuo pačiu būtų sukauptas papildomas, tikslesnis žinių bagažas apie drugių skraidymo laikotarpį, gausumą“, - akcijos prasmę aiškino biologas.

Biologo nuomone, visa tai taptų pradine medžiaga rūšies paplitimo ir minėto gausumo pokyčių vertinimui ateityje.

„Būtų galima išsiaiškinti, ar rūšis nyksta, ar ne“, - teigė G. Švitra.

Pasak gamtininko, pats tinkamiausias laikas tamsiosios erebijos stebėjimui yra liepos antroji pusė.

„Drugių vystymasis užtrunka dvejus metus, taigi mūsų šalyje visi žinomi šios rūšies stebėjimai atlikti poriniais metais“, - žiniomis dalijosi Lietuvos entomologų draugijos narys.

Jų skraidymo laikas taip pat ne atsitiktinis. Drugeliai pradeda skraidyti liepos mėnesio pradžioje, kartais – birželio pabaigoje. Sutinkami iki rugpjūčio vidurio.

„Tamsioji erebija – vidutinio dydžio drugys. Viršutinė sparnų pusė tamsiai pilkai ruda su rausvai oranžine juosta netoli sparnų pakraščio. Tiek ant priekinių, tiek ant užpakalinių sparnų, yra juodos apvalios dėmės su baltu tašku viduryje“, - apie šių drugių išvaizdą dėstė biologas.

„Štai apatinė priekinių sparnų pusė yra ruda, turi rausvą juostą su dėmėmis, kurios išsidėstymu atitinka dėmes viršutinėje sparno pusėje“.

Pašnekovas pabrėžė, kad netoli sparno vidurio ties priekiniu sparno pakraščiu prasidedanti ir žemyn link sparno vidurio nusitęsianti ryški balta juostelė yra svarbiausias šios rūšies skiriamasis bruožas.

„Patelių apatinių sparnų raštas išreikštas labiau“, - paminėjo G. Švitra.

Šilinė erebija vizualiai itin panaši, tačiau apatinėje užpakalinių sparnų pusėje neturi baltų juostelių, o ir dėmės blankesnės.

Savo atrastų erebijų nuotraukas su aprašymais entomologai prašo siųsti jiems.