Tapti neetatiniu gamtos apsaugos inspektoriumi paprasčiau nei kada nors anksčiau, bet ne todėl, kad būtų supaprastinti egzaminai ar pažymėjimai būtų dalijami visiems iš eilės. Aplinkos ministerijai patobulinus neetatinių inspektorių priėmimo tvarką, egzaminai rengiami vos susidarius pakankamai dideliai norinčių grupei.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis buvo sakęs, kad saujelei gamtos apsaugos inspektorių fiziškai neįmanoma aprėpti tūkstančių Lietuvos ežerų, todėl visuomenės įsitraukimas į gamtosauginius reikalus yra labai svarbus. Visuomenė gali ne tik pranešti apie vykdomus pažeidimus, bet ir tiesiogiai padėti etatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams.

Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės skyriaus vedėjas Vytautas Eidikonis pasakojo, kad kovos su brakonieriais rezultatai priklauso tik nuo kolektyvinio darbo, o vienam pareigūnui sudėtinga sučiupti brakonierių.

„Nepasakyčiau, kad neetatiniai inspektoriai nuima darbo krūvį nuo etatinių. Pagrindinis neetatinio inspektoriaus tikslas yra pagalba etatiniams inspektoriui – informacijos perdavimas, reidai, stebėjimai. Darbas taip ir yra planuojamas, nustatomi grafikai ir panašiai. Rezultatas priklauso nuo kolektyvinio darbo, o ne vieno žmogaus“, – pasakojo vedėjas.

Pagal naująją egzaminavimo ir priėmimo tvarką dabar komisijos šaukiamos ir priėmimas vykdomas mažiausiai du kartus per metus, o susirinkus pakankamai didelei grupei norinčių – kuo greičiau. Savo pažymėjimo laukia jau ir būrys Lietuvos kariuomenės kariškių.

„Negaliu išskirti kokie žmonės pasirenka būti neetatiniais inspektoriais – ar tai žvejai, ar medžiotojai, bet nemažai pareigūnų domisi visuomenine veikla. Pavyzdžiui, policininkai ar kariškiai. Keli Lietuvos merai ir daugiau nei trisdešimt kariškių sieks tapti neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais”, – kalbėjo V. Eidikonis.

V. Eidukonis pasakojo, kad nuolat atsiranda norinčių tapti neetatiniais inspektoriais. Pirmiausia reikia nuspręsti, kaip plačiai esate pasiryžęs vykdyti savo veiklą. Jeigu norite įgytų neetatinio aplinkos inspektoriaus įgaliojimų savo regione, reikia kreiptis į to regiono Aplinkos apsaugos departamentą, o jei įgaliojimų trokštate visos šalies mastu – į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Žinoma, pirmiausia reikia būti sulaukus 18-os metų ir turėti nepriekaištingą reputaciją. Po to laukia egzaminas ir komisijos balsavimas dėl asmens priėmimo į neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių gretas.

Egzamine būtinas su gamta susijusių įstatymų išmanymas, administracinių teisės pažeidimo kodekso žinios, miškų, atliekų tvarkymo ir kiti įstatymai.

Įgaliojimai po to išduodami metams. Neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai turi teisę tikrinti fizinių ir juridinių asmenų bei pareigūnų dokumentus, suteikiančius teisę naudoti gamtos išteklius, aiškintis aplinkos apsaugos įstatymų pažeidėjų tapatybes, pristatyti juos į policiją, surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus, aktus, kitus dokumentus ir dalyvauti jų pagrindu nagrinėjamose administracinėse bylose, konfiskuoti neteisėtai įgytus gamtos išteklius, pažeidimo padarymo įrankius.