BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus specialistas Šiaulių regione Genadijus Mikšys sako, kad darbų kokybė daug priklauso nuo statybų techninio prižiūrėtojo. Jis yra gyventojų dešinioji ranka.

„Dabar Šiauliuose kaip tik priduodame kelis namus ir matome kai kur likusį statybų broką. Iš esmės tai – dažymo brokas. Matosi, kad spalvos skiriasi. Pastebėjome, kad cokolinėje namo dalyje tinkas blogai uždėtas, per šlapias, pradeda atšokinėti.

Buvo gyventojų skundų, kad blogai sudėti parapetai ant stogo, skarda nepritvirtinta tinkamai ir papūtus stipresniam vėjui barška. Gyventojams tai trukdydavo naktimis miegoti. Parodėme - statybininkai pataisė. Dažniausiai pasitaiko nedidelių trūkumų ir statybininkai juos tuoj pat ištaiso“, - sako G. Mikšys.

Jeigu anksčiau (iki 2013 m.) atliekamų statybos darbų kokybės priežiūrą buvo įgaliotas vykdyti tik techninės priežiūros vadovas, tai dabar pastarojo veiklą prižiūri ir visos daugiabučio renovacijos valstybinę priežiūrą atlieka Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos bei Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai. Atliekamų darbų kokybė prižiūrima giežčiau, siekiant, kad namo atnaujinimas pilnai atitiktų Techniniame darbo projekte numatytus sprendinius.

„Būsto energijos taupymo agentūros specialistai kasdien vyksta į visoje Lietuvoje esančius daugiabučių renovacijos objektus. Vizitai planuojami atskiruose Lietuvos regionuose, kad galima būtų objektą apžiūrėti ir patikrinti tik darbams prasidėjus ar pradėjus naują statybos darbų technologinį procesą, bei iš karto konsultuoti namų administratorius, statybos rangovus bei techninius prižiūrėtojus apie reikalavimus atliekamų darbų kokybei. Vėliau vykstama patikrinti, kaip laikomasi reikalavimų atliekamų darbų kokybei.

Taip pat iškilus abejonėms dėl darbų kokybės vykstama ir pagal gyventojų skundus“, - sako BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas Rimas Kalvaitis.

Paklaustas, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį renovuojant pastatą, specialistas tikina, kad atliekant apšiltinimo darbus yra sukuriamas apvalkalas, kuris saugo pastatą nuo išorės poveikio, apsaugo esamas sienų konstrukcijas nuo kenksmingų temperatūrinių svyravimų ir kritulių poveikio. Šis naujai sukuriamas apvalkalas turi būti itin sandarus. Tad didelį dėmesį reikia skirti teisingam izolacinių plokščių išdėstymui, jų pritvirtinimui bei siūlių ir plyšių sandarinimui. Taip pat turi būti patikimai sandariai atliekami visi stogo konstrukcijų šiltinimo, apskardinimo ir palangių įrengimo, angokraščių sutvarkymo darbai. Būtina patikimai sandariai apšiltinti ir hidroizoliuoti namo pamatus.

„Iškilus abejonėms dėl atliekamų darbų kokybės, gyventojai pirmiausiai turi kreiptis į namo administratorių bei statybos techninės priežiūros vadovą. Jie yra gyventojų atstovai, gina jų interesus ir turi kruopščiai prižiūrėti, kaip rangovai vykdo patikėtus darbus. Kiekvieną savaitę vyksta gamybiniai pasitarimai, juos šaukia rangovas, kur gyventojai gali išsakyti savo pastebėjimus. Tai yra tikrai veiksminga. Žinoma, visuomet yra galimybė kreiptis ir tiesiogiai į atsakingas VTPSI ir BETA institucijas“, - pataria R. Kalvaitis.

Svarbu, kad atliekami darbai nenukryptų nuo to, kas buvo iš anksto suderinta su gyventojais ir nurodyta investicijų plane. Taip pat darbai turi būti atliekami taip, kaip numatyta Techniniame darbo projekte. Rangovai darbus vykdyti turi pagal statybos techninius reglamentus ir taisykles. Statybai turi būti naudojami tik Europos techninį liudijimą ir CE ženklą turintys statybos produktai. Jei šių reikalavimų nesilaikoma, tai gali būti ženklas, kad darbai atliekami nekokybiškai.