Bendrovės „Miesto renovacija“ vadovas Mindaugas Šimkus sako, kad termoviziniai tyrimai atliekami specialiu fotoaparatu. Juo fotografuojamas pastato paviršius ir vidus. Termovizorius užfiksuoja skirtingas temperatūras ir tai atspindi skirtingomis spalvomis. Raudona spalva žymima šiltesnė temperatūra, mėlyna – šaltesnė.

„Prieš modernizaciją termoviziniai tyrimai paprastai neatliekami, nes jei bendrija nutarė renovuoti pastatą, tai, ar jame dagiau plyšių, ar mažiau, nieko nekeičia. Tyrimas atliekamas nebent svarstant, ar verta daryti modernizaciją, ar ne. Tuomet nuotraukoje bus matomos probleminės namo vietos. Geriausia termovizinį tyrimą atlikti prieš priimant darbus iš rangovų, nes jis labiausiai išryškina statybų broką, jei, pavyzdžiui, angokraščiai nėra apšiltinti, ar konstrukcinės siūlės neteisingai įrengtos“, - pataria M. Šimkus.

Tačiau termovizinis tyrimas negali būti atliekamas bet kada. Būtina sąlyga – lauko ir vidaus temperatūrų skirtumas turi būti bent 15 laipsnių. Jei pastato viduje yra 20 laipsnių, tai lauke turėtų būti ne daugiau kaip 5 laipsniai. Termoviziniai tyrimai atliekami tik šaltuoju metų laiku.

Per metus į bendrovę „Miesto renovacija“ dėl termovizinių tyrimų kreipiasi maždaug 10 daugiabučių bendrijų. Maždaug pusė atliktų termovizinių tyrimų parodė statybininkų paliktus defektus, kitais atvejais darbai buvo atlikti kokybiškai.

„Termovizoriumi fotografuojamos pastato sienos, stogas, perdangos, cokolis, vamzdynai. Termovizinis tyrimas turi būti atliekamas ir iš pastato vidaus. Pastato viduje atlikti tyrimai net šiek tiek tikslesni, nes lauke yra daugiau pašalinių aplinkos veiksnių. Daugiabučio termoviziniai tyrimai kainuoja maždaug 700-800 litų“, - sako M. Šimkus.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė įsitikinusi, kad termovizinės nuotraukos yra naudingos, nes parodo namo sveikatą.

„Nuotraukos daromos ir prieš, ir po renovacijos. Labai rekomenduočiau jas daryti prieš priimant atliktus darbus iš statybininkų, tiesiog pasižiūrėti, ar visi darbai yra atlikti kokybiškai, ar nėra vietų, kur prarandama šiluma. Jei termoviziniai tyrimai yra įtraukiami į modernizacijos investicinį projektą, tuomet valstybė kompensuoja tyrimus. Nuotraukos paprastai kainuoja kelis šimtus litų, tai nėra jau tokie dideli pinigai“, - įsitikinusi D. Matonienė.