Renovacija nėra atliekama per vieną dieną – tai dėmesio ir laiko reikalaujantis procesas. Dar tik pradedant galvoti apie galimus modernizavimo darbus, būtina nepamiršti kantrybės. Pasak Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų kokybės įgyvendinimo skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko, modernizacijos procesas nuo pradžių iki pat pabaigos gali tęstis iki 2 metų.

Pirmasis žingsnelis – atnaujinimo inicijavimas. Organizuojamas name gyvenančių žmonių susirinkimas. Čia informuojama apie pastato būklę, galimus modernizavimo būdus ir lėšas, kurių reikėtų vieniems ar kitiems darbams atlikti. E. Petrauskas pabrėžė, kad apie tokį susirinkimą žmonės privalo būti įspėti iš anksto: „Norint renovuoti daugiabutį gyventojai turėtų jau prieš dvi savaites būti įspėjami dėl susirinkimo datos. Žmonės turi nuspręsti, ar apskritai reikia namo atnaujinimo. Norint pradėti procesą, tam turi pritarti dauguma“, - pasakojo specialistas.

Vilnietė Rasa, gyvenanti jau renovuotame penkiaaukštyje, pripažįsta, kad modernizacijos pradžia gali būti sudėtinga dėl nuomonių skirtumo: „Dabar neatsidžiaugiame savo namu ir sumažėjusiomis sąskaitomis, bet pradžioje visi žiūrėjo tikrai įtariai. Ne visi gyventojai norėjo ar galėjo ateiti į susirinkimą, ne visi tai renovacijai ir pritarė. Žmonės bijojo būti apgauti, bijojo netekti pinigų. Kai kuriuos teko gana ilgai įtikinėti. Pas mus tas kalbėjimosi, derybų procesas užtruko beveik 4 ar 5 mėnesius“, - prisiminė moteris.

Surinkus didesnį nei 50 procentų pritarimą, galima pradėti ruošti investicijų planą. Jį rengia konkursą laimėjusi projektavimo įmonė. Vėliau paruoštas planas turėtų būti viešai aptariamas. Namo savininkai išsako pageidavimus, pastebėjimus, pagal kuriuos planas toliau koreguojamas. Vėliau jis įvertinamas ekspertų, tikrinama, ar rangovo pateikta informacija atitinka visas normas ir techninius reikalavimus. Suderintas planas turi būti patvirtintas daugumos modernizuojamo daugiabučio gyventojų.

Kaip teigė E. Petrauskas, šis etapas yra itin svarbus. Investicijų plano rengėjui viską darant atidžiai ir kruopščiai, gali būti išvengta klaidų ir laiko švaistymo ateityje: „Investicijų plano rengimo procesas su visais aptarimais su gyventojais, su derinimu agentūroj, po to su galutiniu gyventojų patvirtinimu gali trukti ir 2, ir 3 mėnesius. Reiktų turėti omenyje, kad kuo kokybiškesnis bus investicijų planas, kuo kokybiškiau jis bus parengtas, tuo labiau gali sutrumpėti tolimesni jo įgyvendinimo procesai“, - aiškino ekspertas.

Atnaujinimo darbus gali apsunkinti ir per daug skubantys ar neatidūs daugiabučio gyventojai: „Labai svarbus procesas yra investicijų plano aptarimas. Kartais jis būna ir vieną kartą organizuojamas, kartais ir kelis sykius. Investicijų plano rengėjas turi išaiškinti gyventojams, kokias modernizavimo priemones siūloma pasirinkti. Tai tinkamai atlikus, projekto įgyvendinimo metu kyla žymiai mažiau klausimų žmonėms. Jeigu gyventojai nesudalyvauja aktyviai šitame procese, tai po to jie kartais būna kaip iš dangaus nukritę. Patys kaip ir pritarę investicijų planui kažkokiam visiškai nežino jo turinio. Būtina skirti laiko ir su juo normaliai susipažinti“, - teigė E. Petrauskas.

Eksperto paklausus, kas namo modernizacijai pasiryžusių žmonių laukia po plano patvirtinimo, E. Petrauskas įvardijo statybų rangos darbų pirkimą, projektavimą, kurį atlieka konkursą laimėjusi bendrovė.

Specialistas pabrėžė, kad šio proceso trukmę sunku nuspėti. Kaip greitai įvyks šis etapas, priklauso nuo padėties rinkoje, investicijų plano tikslumo: „Jeigu pasiseks, gali trukti ir pusė mėnesio, o gali trukti ir mėnesiais. Galima nusipirkti, jeigu viskas labai pasiseka, ir per dvi savaites. Tačiau gali būti, kad tuo metu rinkoje rangovų yra trūkumas ar tas objektas nepatrauklus dėl kažkokių tai priežasčių. Tada tas procesas gali užsitęsti. Taip pat gali paaiškėti, kad kažkas investicijų plane buvo neįvertinta, klaidos kažkokios. Tai tenka po to koreguoti tą investicijų planą. Kaip ir minėjau, kuo mažiau klaidų darysime darbų pradžioje, tuo mažiau problemų bus vėlesniuose etapuose ir tikrai išlošime laiko.“

Vėliau rengiamas techninio darbo projektas. Tai gali užtrukti nuo mėnesio iki 2 ar 3 mėnesių. O tuomet jau atsiranda pastoliai ir darbą pradeda statybininkai.