Vienas pirmųjų daugiabučių, kuriame buvo įrengta geoterminė šildymo sistema, yra Alytuje, Pulko gatvėje. Prieš trejetą metų pokyčiams pasiryžę alytiškiai jau šiandien už šildymą, karštą vandenį ir gyvatuką moka du-tris kartus mažiau nei kaimyninių daugiabučių gyventojai.

Tokio pavyzdžio įkvėpti net keli namai Alytuje taip pat ėmėsi modernizuoti šildymo sistemas ir šildymui naudoti atsinaujinančius išteklius. Žiburio gatvės 9 namo bendrijos pirmininkas Vytautas Mockevičius sako, kad jų 1966 metais statytas daugiabutis netrukus taps vienas moderniausių šalyje – bus įrengta geoterminio šildymo sistema, o ant namo stogo bus sumontuoti saulės kolektoriai.

„Darbai dar nebaigti, šildymo sistema dar nėra iki galo sutvarkyta, bet geoterminiu būdu jau šildomės vandenį ir gyvatukus. Patys reguliuojame vandens temperatūrą. Nutarėme, kad ji turėtų siekti 50 laipsnių, kad išvengtume bakterijų. Šiuo metu tvarkomas ir šiltinamas stogas. Vėliau ant jo planuojame įrengti saulės kolektorius. Norėjome jų įrengti 55, kad kiekvienam butui būtų po vieną, bet greičiausiai tiek netilps. Tikimės, kad saulėtą dieną, karštą vandenį galėsime naudoti nemokamai“, - planais dalijosi V. Mockevičius.
Alytaus daugiabutis, naudojantis geoterminį šildymą

Nuo centralizuotai tiekiamos šilumos Žiburio gatvės 9 namas nėra atsijungęs. Šilumos mazgas tebėra ir veikia, tačiau gyventojai šilumos nenaudoja.

„Nieko neišmontavome, tačiau užsukome šildymą, skaitikliai rodo nulius. Jokios saviveiklos nėra ir teismų slenksčių minti nereikia. Valstybė remia mūsų namo modernizaciją ir padengia dalį išlaidų. Pas mus dabar iš visos Lietuvos atvažiuoja žmonės pasižiūrėti, pasikonsultuoti“, - pasakoja bendrijos pirmininkas.

Alytaus energinio efektyvumo didinimo agentūros vadovas Pranas Jaciunskas DELFI teigė, kad Alytuje šiuo metu modernizuojami 13 daugiabučių, trijuose iš jų diegiama geoterminio šildymo sistema. Kitiems metams paruošta dar maždaug 30 daugiabučių modernizavimo projektų, dviejuose ar trijuose iš jų planuojama įrengti geoterminį šildymą.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos vadovė Dalia Juočerytė tikina, kad Lietuvoje žengiami tik pirmieji žingsniai naudoti atsinaujinančius išteklius daugiabučiuose.

„Žmonės linkę galvoti, kad įsirengti įrangą, naudojančią atsinaujinančius išteklius, yra brangu ir niekada neatsipirks. Maža to, jie galvoja, kad valstybė to nekompensuoja. Bet tai netiesa. Jeigu tik daugiabučio bendrija išreiškia norą įsirengti geoterminį šildymą ir saulės kolektorius, pateikia projektą, valstybė kompensuos 40 proc. darbų kainos. Jei žmonės atnaujino daugiabutį, bet vėliau sugalvojo, kad būtų gerai panaudoti daugiau atsinaujinančių šaltinių, galima pateikti antrą paraišką ir prašyti papildomo finansavimo įrangai įdiegti. Visos iškastinio kuro rūšys brangsta, tad atsinaujinančių išteklių energetikoje naudojimo perspektyvos didžiulės“, - įsitikinusi D. Juočerytė.

Geoterminį šildymą po modernizacijos naudoja keli daugiabučiai Panevėžyje, Varėnoje, Alytuje ir kituose miestuose.